Vladimir Putin neagă existența unui război cibernetic purtat împotriva SUA
luni

25 octombrie, 2021

Vladimir Putin neagă existența unui război cibernetic purtat de Rusia împotriva SUA

14 iunie, 2021

vladimir putin kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este „grotesc” să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, ce a fost difuzat luni, cu 2 zile înaintea întâlnirii cu omologul său american, Joe Biden, la Geneva.

„Am fost acuzaţi de tot felul de lucruri”, în special „ingerinţă în alegeri” şi „atacuri cibernetice”, a spus Vladimir Putin, susţinând că „nici măcar o dată, nu s-au obosit să prezinte vreo dovadă”. „Sunt surprins că nu am fost încă acuzaţi că am provocat mişcarea Black Lives Matter”, a exclamat ironic şeful statului rus.


Mai multe mari companii, cum ar fi gigantul mondial al cărnii JBS sau operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA, Colonial Pipeline, au fost recent victime ale unor atacuri cibernetice de tip ransomware atribuite unor grupuri de hackeri cu sediul în Rusia.

Casa Albă a anunțat că îngrijorările americane referitor la războiul hibrid dus de Moscova prin intermediul atacurilor informatice vor fi transmise în cadrul întâlnirii din 16 iunie, prima dintre cei doi preşedinţi.

Posibilă discuție privind un schimb de prizonieri

În interviu, preşedintele rus a vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate. „Da, da, da, desigur”, i-a răspuns Putin jurnalistului NBC care l-a întrebat despre un posibil schimb între doi americani încarceraţi în Rusia – Paul Whelan şi Trevor Reed – şi ruşi aflaţi în detenţie în SUA.

Fost subofiţer al Marine Corps, Paul Whelan era agent de servicii de securitate al unui grup american de piese auto de schimb când a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, apoi condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare sub acuzaţia de spionaj.


El i-a cerut recent lui Joe Biden să organizeze un schimb de prizonieri pentru a obţine eliberarea sa, spunând că este victima „diplomaţiei ostaticilor” într-un interviu acordat CNN, potrivit Agerpres.

Trevor Reed a fost condamnat în iulie 2019 la 9 ani de închisoare pentru agresarea, în stare ebrietate, a doi poliţişti.

Familiile a doi ruşi încarceraţi în SUA – traficantul de arme Viktor Bout şi pilotul rus acuzat de trafic de cocaină, Konstantin Iaroşcenko – au cerut la rândul lor eliberarea acestora.

Vladimir Putin: „Noi nu avem acest obicei de a ucide pe cineva”

Întrebat despre cazul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, a cărui situaţie îngrijorează comunitatea internaţională, Putin a reiterat că acesta nu va fi „tratat mai rău decât oricine altcineva”.

„Noi nu avem acest obicei de a ucide pe cineva”, a răspuns Putin la întrebarea jurnalistului NBC, care l-a întrebat dacă a ordonat asasinarea lui Aleksei Navalnîi, criticul nr. 1 al Kremlinului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Într-o anchetă comună efectuată de The Insider, Bellingcat şi CNN, cu participarea publicaţiei Der Spiegel, jurnaliştii au ajuns la concluzia că un grup de opt agenţi ruşi având legătură cu Institutul de criminalistică al FSB (Serviciul Federal de Securitate) s-ar afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi. În anchetă sunt aduse probe concrete în această privinţă.

Vladimir Putin, care în declaraţiile sale publice evită să-i spună pe nume lui Aleksei Navalnîi, a evitat să garanteze că acesta va ieşi în viaţă din închisoare, notează Meduza, o publicaţie de opoziţie declarată „agent străin” de autorităţile ruse. „Nu preşedintele ia astfel de decizii în această ţară”, a spus Vladimir Putin, reiterând că „el” (Navalnîi) „va fi tratat nu mai rău decât oricine altcineva” în închisoare.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr