joi

30 mai, 2024

15 mai, 2024

Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizită în Turcia, pe 21 mai, la invitaţia preşedintelui Recep Tayip Erdogan. ”Sunt ferm convins că, cu ocazia acestei vizite, după foarte mult timp de când avem Parteneriatul strategic cu Turcia, vom avea şi prima şedinţă de Guvern”, a mai declarat premierul Ciolacu.

De asemenea, el a precizat că Turcia este partenerul comercial este cel mai important partener non-UE al României.

Reamintim că vicepreşedintele turc, Cevdet Yılmaz și o delegație a executivului de la Ankara s-a aflat în România în urmă cu o lună și a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

Agenda discuțiilor care au avut loc pe 26 aprilie, la București


Întrevederea premierului cu vicepreşedintele turc Cevdet Yılmaz a abordat și impulsionarea unor proiecte de investiţii în curs de derulare, realizate de investitori din Turcia. Între acestea se numără şi proiectul strategic pentru România de construcţie a Conductei de transport gaz natural între ţărmul Mării Negre şi Podişor, inaugurat astăzi, şi obiectivul de investiţii pentru extinderea fabricii de amidon Omnia de la Megidia  în valoare de 75 milioane de euro, realizat, de asemenea, de o companie din Turcia.

Referitor la cooperarea bilaterală şi regională sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunţat pentru o colaborare mai strânsă în materie de securitate în zona Mării Negre, având în vedere contextul securitar actual, subliniind că Turcia este un partener-cheie pentru România atât în cadrul NATO, cât şi în zona Mării Negre, alături de Bulgaria.

„Aşteptăm cu nerăbdare implementarea iniţiativei pentru crearea Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, o expresie concretă a cooperării noastre în regiune”,declara în aprilie Marcel Ciolacu.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: