miercuri

24 aprilie, 2024

20 septembrie, 2013

Premierul român, Victor Ponta, și-a exprimat dorința ca România să vândă energie electrică Turciei, în timp ce investitorii turci s-au interesat de posibilitatea ca și ei să obțină ajutoare de stat de la Guvernul de la București pentru investițiile lor în România.

Discuțiile au avut loc, joi, la Ankara, unde prim-ministrul român a făcut o vizită oficială.

„România are excedent de energie, iar Turcia, o ţară în dezvoltare, are nevoie să importe. Sunt convins că, prin sprijin politic, proiectul se va finaliza”, a spus Ponta, citat de Mediafax.


Declarația lui Ponta vine în contextul în care Guvernul a decis amânarea plății subvențiilor pentru producătorii de energie regenerabilă, iar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a explicat că România nu deține capacități de transport al energiei electrice, iar consumul intern nu poate absorbi cantitatea produsă.

Exportul de curent către Turcia este condiționat, însă, de construcția unui cablu subacvatic care să traverseze Marea Neagră, investiție care s-ar ridica la 400-600 de milioane de euro. Consiliul Investitorilor Străini (FIC) din România a propus Guvernului României încă dina nul 2011 să prioritizeze o astfel de investiție.

De asemenea, la Ankara, Victor Ponta a primit solicitări de investitorii turci pentru ca Guvernul de la București să le acorde ajutoare de stat pentru a deschide investiții România.

”Astăzi am avut un prânz de lucru extrem de util cu reprezentanții companiilor care deja desfășoară investiții în România, unele dintre ele extrem de cunoscute, fie că vorbim de Arctic Găești, de Rulmentul, însă am discutat și despre companii care în ultima perioadă au participat la procese de privatizare în România sau despre companii care au în desfășurare proiecte importante și care au solicitat accesarea unor ajutoare de stat”, a mai spus premierul român, potrivit Agerpres.


De asemenea, în discuțiile avute cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, Ponta a reconfirmat sprijinul ”absolut și necondiționat” al României pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: