sâmbătă

4 mai, 2024

24 februarie, 2015

iohannis moldovaRomânia va face tot ceea ce va fi posibil pentru sprijinirea Republicii Moldova pe drumul european şi democratic, a spus marţi preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă, în timpul vizitei sale de două zile la Chişinău.

Există mari aşteptări, atât în România, cât şi în Europa, privind Moldova, în consens cu votul exprimat în noiembrie 2014, iar responsabilitatea pentru parcursul european şi democratic al Chişinăului revine „tuturor forţelor care au dat votul pentru învestirea cabinetului, în sensul asigurării unei guvernări stabile”, a mai afirma şeful statului.

Preşedintele Iohannis a afirmat că are încredere în capacitatea elitei politice de la Chişinău de a gestiona guvernarea. Preşedintele României va avea miercuri întâlniri cu liderii partidelor proeuropene, inclusiv cu liberalii lui Mihai Ghimpu, care nu sunt la guvernare.


„Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, strategiile, căile prin care se doreşte imlementarea drumului european. (…)

Vreau să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României şi ce putem face noi să sprijinim Moldova eficient”, a spus presedintele.

O justiţie ca în România are nevoie de „voinţă populară şi voinţă politică”

Întrebat cum ar putea Republica Moldova, cu un guvern minoritar, sprijinit de comunişti, să aibă o justiţie ca în România şi instituţii precum DNA, preşedintele a răspuns că „este nevoie de voinţă populară şi voinţă politică”.

Dacă electoratul își dorește o reformare și o înbunătățire a clasei politice, atunci o să vedeți că politicienii înțeleg că trebuie să schimbe ceva în abordare. Evident că este nevoie de voința politică pentru o justiție corectă. Totul depinde de politicieni”, a menționat Iohannis.


Liderul de la Cotroceni îi îndeamnă pe moldoveni să-i oblige pe politicieni să-și respecte promisiunile făcute, dacă vor ca fenomenul corupției să fie lichidat, iar instituțiile statului să fie funcționale.

„Este un drum greu, dar sunt convins că este singurul drum ce trebuie urmat pentru a forma condiții pentru toată lumea. Aceste lucruri se pot face, am dovedit-o noi că acești pași se pot face. Vă recomand să-i obligați pe politicieni să facă același lucru și să ne urmeze pașii”, a subliniat Iohannis.

Aşteptările moldovenilor

Vizita lui Klaus Iohannis a fost aşteptată cu interes la Chişinău, după reacţiile din ultima vreme ale României la formarea unui guvern minoritar, sprijinit de comunişti.

MAE anunţa, după formarea guvernului de la Chişinău, cu sprijinul comuniştilor, că „ia notă” de asta, fără să „salute”, cum se întâmpla în alte dăţi evenimentele petrecute peste Prut.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a afirmat, în singurul interviu acordat după terminarea mandatului, că, dacă Chiril Gaburici va trece testul Parlamentului, atunci viteza procesului de eurointegrare a ţării va fi redusă.

„Avem un premier care provine din bussines, asta înseamnă o Republica Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu. Pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici acordul de Asociere, nici cel de Liber Schimb”, spunea fostul preşedinte al României.
Traian Băsescu a criticat şi modul în care România a privit mişcările politice de la Chişinău: „Avem chei pe care le ştiu cei ce trebuiau să ştie şi să ne aşezăm la masă cu cele trei partide pro-europene. Nu au fost folosite şi am ajuns aici”.
Klaus Iohannis avea programată prima sa vizită externă ca preşedinte la Chişinău şi trebuia să aibă loc în urmă cu o lună. Însă a convenit cu omologul său moldovean să o amâne până în momentul în care exista un guvern în Republica Moldova.

Cetăţenii moldoveni chestionaţăi de presa de la chişinău arătau că aşteptările lor se leagă de posibilele presiuni pe care le-ar putea face Klaus Iohannis asupra guvernului minoritar, de a sta pe traiectoria europeană. dezamăgiţi de nevoia de sprijin din partea comuniştilor, moldoveni văd acum în România un model în privinţa luptei anticorupţie şi na reformării justiţiei şi speră în presiuni ale Bucureştiului asupra autorităţilor mldoveneşti să rămână pe cursul reformelor europene.

Pe de altă parte, analiştii din Republica Moldova aşteptau mesajul de susţinere dat de Klaus Iohannis.
Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea României în continuare, însă, acesta ar putea fi puțin mai „rece” comparativ cu cel din perioada în care la cârma statului vecin se afla Traian Băsescu, anticipa analistul politic Corneliu Ciurea, pentru Unimedia.

„Semnalul lui Iohannis va fi unul de susținere pentru actuala putere, dar asta va fi o declarație de curtoazie. Mulți își pun întrebarea dacă Iohannis va fi la înălțimea lui Băsescu pentru Republica Moldova.

Moldovenii l-au votat pe Iohannis, cred că el nu-și poate îngădui o răceală cu Moldova, însă nu trebuie să uităm că el nu este român. El este neamț și este rece. Mă tem că noi vom trăi o răceală după această vizită, fiindcă domnul Iohannis nu se va ridica la înălțimile domnului Băsescu”, spunea luni analistul moldovean.

Arcadie Barbărosie spunea, pentru TVR Chişinău, că scopul vizitei preşedintelui României este de a se convinge că Moldova urmează acelaşi drum proeuropean din timpul mandatului de premier al lui Iurie Leancă.

„Cred că vizita noului preşedinte Iohannis are drept scop elucidarea anumitor întrebări, clarificarea unor îndoieli care mai există în vest în legătură cu ce va face în viitor republica Moldova”, spunea Arcadie Barbăroşie.

În vizita de două zile începută marţi, preşedintele României va avea întrevederi cu premierul, preşedintele Parlamentului, liderii partidelor politice proeuropene şi va susţine un discurs în faţa stdenţilor la universitatea de stat din Chişinău.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: