vineri

29 martie, 2024

30 ianuarie, 2016

Aedes_aegyptiO echipă de cercetători americani şi canadieni lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, răspândit în special în America Latină. Vaccinul ar putea fi disponibil la finele anului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că boala provocată de virusul Zika ar putea afecta trei, până la patru milioane de persoane.

Acest virus se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti și se pare că este periculos în cazul femeilor însărcinate, deoarece poate provoca grave malformații congenitale la fetuşi. Infecția cu virusul Zika poate genera febră, erupții cutanate, înroșirea ochilor și dureri musculare.


În Europa au fost raportate 32 de cauzuri, în 9 state, fiind vorba despre persoane care au călătorit recent în America de Sud.

În prezent, virusul Zika este prezent în 23 de ţări şi teritorii, în America Centrală şi de Sud. Brazilia, cea mai afectată ţară, a raportat aproximativ 3.700 de cazuri de microcefalie, puternic suspectate că au legătură cu Zika.

Harta zonelor afectate de virusul Zika

zik-world-map_active_01-26-2016_web_2

Virusul Zika a fost descoperit în 1947 în Uganda în timp ce oamenii de ştiinţă efectuau cercetări asupra febrei galbene. Se pare că virusul nu este transmis de ţânţari pe continentul African, unde s-au înregistrat foarte puţine cazuri de persoane infectate cu acest micro-organism. Specialiştii citaţi de presa străină spun că virusul ar fi ajuns pe continentul sud-american în urmă cu doi ani, când Brazilia a fost gazda Cupei Mondiale de Fotbal.

Reuniune informală pe tema virusului Zika


Experţii europene se vor întâlni în luna februarie pentru a discuta despre coordonarea acţiunilor împotriva propagării virusului Zika în Uniunea Europeană. La reuniunea informală vor participa specialişti din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Îmbolnăvirilor (ECDC).

Comisia Europeană (CE) este informată în legătură cu depistarea unor persoane infectate cu acest virus în Franța, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Portugalia și Spania, au declarat surse comunitare pentru agenţia EFE, adăugând că în toate aceste cazuri este vorba despre „un import” al virusului din zonele afectate.

Avertisment MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o informare de călătorie asupra riscului de infecţie cu virusul Zika. MAE recomandă o serie de măsuri de protecţie personală pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda sau Venezuela.

„Se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări”, se arată în informarea transmisă de MAE la finele săptămânii.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: