marți

16 aprilie, 2024

28 decembrie, 2020

Preţul energiei pentru populaţie va creşte cu valori cuprinse între 13% şi 26%,  pentru „serviciul universal” aplicat automat consumatorilor care nu optează pentru o anumită ofertă, odată cu liberalizarea completă a pieței de la 1 ianuarie 2021, potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), publicate luni.

De la 1 ianuarie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu va mai reglementa preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul actual şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%, potrivit calculalor AEI, făcute pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE.


Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), acuză ANRE că nu a informat din timp consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată și „nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare”.


„Astfel, observăm că prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă”, spune comunicatul AEI.

Prețul final al energiei electrice va fi oricum mai mare de la 1 ianuarie din mai multe motive.

Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat care erau calculate adăugând un profit reglementat de 5% la costul de producție.

La creșterea costului energiei se adaugă și cea a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, stabilită de ANRE.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: