miercuri

17 iulie, 2024

5 decembrie, 2023

Premierul maghiar Viktor Orbán își dublează amenințarea de a deraia summit-ul liderilor UE de la sfârșitul anului, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului Charles Michel. Scrisoarea, datată 4 decembrie, îl îndeamnă pe Charles Michel să elimine decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina de pe ordinea de zi a summit-ului din 14-15 decembrie.

Ambasadorii UE se întâlnesc marți pentru a discuta proiectul de concluzii pentru summit – care încă include anunțul potrivit căruia „Consiliul European decide să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova”.

Un oficial de la Bruxelles implicat în discuții afirmă că aceste concluzii au rămas aceleași, deoarece „26 din cele 27 de țări doresc să deschidă negocierile de aderare”. Oficiali și diplomați din țări cheie ale UE nu sunt de acord cu ceea ce încearcă liderul maghiar să obțină cu blocada sa.

Charles Michel își scurtează vizita la Beijing din cauză că UE nu are o linie telefonică sigură în China


Potrivit Politico, președintele Consiliului, Charles Michel își va scurta călătoria la Beijing pentru summit-ul UE-China și va reveni joi după prima zi a summit-ului. „Se va întoarce la Bruxelles pentru a-și continua discuțiile cu liderii despre calea de urmat”. Oficialul spune că UE nu are o linie telefonică sigură de la Beijing pentru a vorbi cu liderii UE fără ca China să asculte.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe Orbán să se întâlnească cu el la Paris la sfârșitul acestei săptămâni pentru a încerca să ajungă la un compromis.

Macron consideră că liderul maghiar poate fi încă convins să susțină aderarea Ucrainei. Orbán „crește miza” într-un joc de noroc pentru a obține mai mulți bani UE, „este pură tactică… de aceea există un anumit optimism că putem ajunge la un acord”, a spus un oficial francez.

Diplomația europeană pusă în încurcătură de Viktor Orban

Un diplomat dintr-o altă țară a UE a caracterizat amenințarea lui Orbán drept teatru politic și a încercat să contracareze impresia că premierul Ungariei dictează agenda celorlalte 26 de țări. Dar un alt diplomat UE a exprimat convingerea că „lui Orbán îi este din ce în ce mai greu să coboare din copacul în care s-a urcat”. Oficialul crede că Orbán „pare că, de data aceasta, chiar vorbește serios”.


Problema cu poziția actuală a lui Viktor Orbán este că a făcut dificil un compromis tipic, deoarece problema a fost pusă „binar”, a spus al treilea diplomat: „Fie decidem în decembrie să deschidem negocierile de aderare, fie nu”. Diplomatul a mai remarcat că noua scrisoare a lui Orbán omite două puncte pe care le ridicase în scrisoarea anterioară către Charles Michel. „Dacă comparați cele două scrisori, veți observa că el nu mai menționează opoziția față de garanțiile de securitate pentru Ucraina și față de sancțiunile Rusiei”.

Persoane implicate în negocieri au spus, de asemenea, că cred că Ungaria va aproba cel puțin o finanțare pe termen mai scurt pentru Ucraina.

Austria devine cealaltă bătaie de cap a UE

Mai nou, Austria insistă că UE trebuie să deschidă discuții de aderare și cu Bosnia Herțegovina dacă face acest lucru cu Ucraina. Mai mulți oficiali și diplomați spun că asta înseamnă, în esență, opoziția austriacă față de aderarea Ucrainei, având în vedere că Bosnia nu era pregătită, iar conducerea politică de acolo se îndepărtează de normele UE.

„Nu este doar Orbán. Monarhia duală s-a întors. Când vine vorba de extindere, Austria se ascunde în spatele Ungariei, dar nimeni nu îndrăznește să arate asta”, a spus un al patrulea diplomat UE.

Orban și-a trimis PR-iștii la Bruxelles cu argumente false

Între timp, secretarul de stat maghiar pentru diplomație și relații publice, Zoltán Kovács, se află săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a pregăti președinția maghiară a Consiliulu (în a doua jumătate a anului 2024).

El a organizat o conferință de presă pentru a transmite mesajul că, atunci când vine vorba de securitatea țării sale, de data aceasta Budapesta chiar va acționa.

„Cu un război încă în desfășurare și 20 la sută din țară ocupată… Nu există instituții democratice funcționale în țară… Există o epurare în curs de desfășurare în Ucraina… Cum naiba poate cineva sugera că Ucraina este pregătită pentru discuții de aderare?” afirmă Kovács. Mai mult, ”evaluarea Ucrainei de către Comisie nu s-a bazat pe merite”, a mai spus Zoltán Kovács. „Nu este îndeplinită niciuna dintre condiții”, a spus el, precizând: Comisia are „o agendă politică și o iluzie”.

Problema ridicată de oficialul maghiar este una falsă: deschiderea negocierilor de aderare constituie un semnal politic, nu o abdicare de la principiile europene, iar țara respectivă – Ucraina și R. Moldova în cazul de față- este obligată să implementeze reformele cerute de UE și să atingă anumite standarde. Altfel nu devine membru UE. Cel mai bun exemplu: UE și Turcia au început negocierile de aderare în octombrie 2005, dar nici azi Turcia nu este membră a UE din cauză că nu a implementat reformele cerute de Bruxelles.

Zoltán Kovács a respins ideea că Orbán presează înaintea Consiliului European doar pentru a debloca milioane de euro blocate în prezent din cauza problemelor statului de drept. „Poziția noastră cu privire la Ucraina, poziția noastră cu privire la revizuirea CFM și multe alte chestiuni vor rămâne indiferent de ceea ce se întâmplă cu fondurile europene”, a spus oficialul maghiar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: