fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

Europa

Economia viitorului iminent și finanțarea ei: Polonia, Ungaria şi Cehia sunt între primii 10 emitenţi de „obligaţiuni verzi”. România nu e deloc

Cehia, Polonia și Ungaria sunt deja pe piaţa „obligaţiunilor verzi”, prin care au atras finanţări de aproape 5 miliarde de euro, pentru proiecte cu efecte… Mai mult

22.06.2020

Viitorul sistem de sănătate: concurența directă între casele de asigurări, spitale, furnizori. Problema bătrânilor

de Sorin Negoiţă 16.11.2011

Foto: www.antena3.ro

Proiectul viitoarei legi a sănătății, care va intra în dezbatere publică în câteva săptămâni, va pune într-o postură de concurență directă case de asigurări de sănătate publice și private, spitale, alți furnizori de servicii de sănătate, pe fiecare palier în parte. Viitorul sistem sanitar va trebui însă să țină cont de dinamica populațiie de vârsta a treia, care este în creștere – a reieșit din declarațiile principalilor decidenți reuniți, miercuri, într-o dezbatere organizată de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și agenția de știri Mediafax.

Ministrul Ritli: Sistemul asigurărilor trebuie să se adapteze la vârstnici

Sistemul asigurărilor de sănătate trebuie să se adapteze la populaţia vârstnică, în primul rând, care este în creştere, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Întrebat cum se reglementează asigurările pentru bolnavii cronici şi bătrâni, în condiţiile în care se anticipează că interesul caselor private de sănătate va fi centrat pe populaţia tânără, care nu are multe afecţiuni, ministrului Sănătăţii a spus că sistemul trebuie să se adapteze la populaţia vârstnică, în primul rând.

“Evident, tot sistemul trebuie să se adapteze la populaţia vârstnică, în primul rând, care este în creştere. Acum ştiu că în zece ani s-a diminuat populaţia cu şapte la sută, deci acesta este calculul. Şi numărul populaţiei contează, dar contează structura. Deci asta influenţează sistemul de asigurări sociale şi asigurări de sănătate, deci sistemul sanitar, pentru că trebuie să te adaptezi la bolile care sunt specifice vârstnicilor”, a precizat Ritli Ladislau.

Președintele CNAS: Concurență între casele de asigurări publice și private

Președintele CNAS, Lucian Duță, a precizat că proiectul viitoarei legi a sănătății are ca elemnt central punerea în concurență directă casele de asigurări private sau publice, precum și a furnizorilor.

“Alt element primordial al viitoarei reforme îl reprezintă punerea în concurenţă directă a furnizorilor şi caselor de asigurări, publice şi private, şi introducerea de tipologii diferite de management sanitar, de coordonare a furnizării serviciilor şi de mecanisme de plată stimulatoare a performanţei”, a spus Duță, citat de Mediafax.

De asemenea, Duță a susținut că arieratele din sănătate vor fi stinse odată cu intrarea în funcțiune a viitoarelor case private de sănătate.

”Când am preluat CNAS în 2009, deficitul instituţiei era de 2,8 miliarde de lei, în 2010 am ajuns, prin măsurile luate, la un miliard de lei, iar în 2011 a scăzut uşor. Dar arieratele vor fi închise când vor intra în vigoare casele private de asigurări de sănătate”, a spus șeful CNAS.

Totodată, banii trebuie să urmeze pacientul şi parcursul acestuia în sistem trebuie să fie ”cât mai drept şi mai lin, pentru protejarea şi ameliorarea capitalului său de sănătate”, a mai spus Duță.

Șeful CNAS a susținut că viitoarea lege a sănătăţii, aflată în analiza Președinției României, ar putea intra în dezbatere publică în câteva săptămâni.

Cristian Vlădescu: Maximum 20 de case de asigurări de sănătate se vor bate pe pacienți

Șeful comisiei prezidențiale pentru reforma sistemului sanitar, Cristian Vlădescu, a declarat, la dezbatere, că România va avea maximum 20 de case de asigurări de sănătate care “se vor bate să-şi adune clienţii”.

El a precizat că fiecare casă va trebui să înscrie minimum un milion de potențiali pacienți, iar pentru transferul pacienţilor de la o casă la alta va necesar un an, dacă lucrurile merg rapid.

Vlădescu, care este și director al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, a susținut că proiectul prezidențial al noii legi a sănătății, are la bază strategia Comisiei prezidenţiale privind sănătatea, dar şi rezultatul unui studiu în care 79 la sută dintre românii cu un venit de peste 3.000 de lei ar fi dispuşi să-şi facă o asigurare privată de sănătate.

Calendarul și prevederile viitoarei legii a sănătății:

 • Potrivit lui Vlădescu, crearea caselor private de sănătate s-ar putea încheia într-un an, “dacă am lucra rapid”, iar transformarea spitalelor în fundaţii ar putea fi realizată în câteva luni. “Orice casă de asigurări, publică sau privată, ar putea intra în competiţie pentru asigurările de sănătate. Trebuie îndeplinite câteva condiţii, şi anume să aibă cel puţin un milion de oameni înscrişi şi să aibă avizul CNAS şi al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Scopul asigurărilor private nu este acela de a înlocui o instituţie publică ce merge nemulţumitor cu o instituţie privată care merge nemulţumitor”.
 • “Transferul persoanelor din sistemul public în cel privat, dacă lucrurile merg foarte rapid, s-ar putea încheia în anul 2012, prin înscrierea voluntară în respectivele companii. Este cam ca sistemul de pensii. Întâi se înscriu, iar ceea ce rămâne redistribuim aleator”, a mai spus Vlădescu.
 • “Casele private nu vor putea refuza nicio persoană. În plus, casele private de asigurări de sănătate nu vor fi vânzători de poliţe, ci trebuie să dezvolte un management de calitate prin care să atragă oamenii, medicii, spitalele, pe toată lumea”.
 • Pachetul de servicii de bază este acelaşi pentru toate casele. Pacientul este obligat să rămână în contract cu casa pe care a ales-o cel puţin un an, apoi, dacă este nemulţumit, poate schimba opţiunea.
 • “În primul rând, casele de asigurări private de sănătate vor fi interesate să-şi ţină clienţii în viaţă, apoi să le ofere servicii medicale care să le răspundă nevoilor lor de sănătate. Casele de asigurări private vor alege furnizorii cu care vor să încheie contracte, începând de la medicul de familie şi terminând cu spitalele. Sigur, casele trebuie să câştige bani, dar pentru aceasta trebuie să aibă o ofertă de servicii foarte bună. Vor selecta acei furnizori eficace şi eficienţi în privinţa tratamentelor. Vor încerca să stimuleze prevenţia”, a adăugat Cristian Vlădescu.
 • Un spital poate avea contracte cu mai multe case de asigurări private, la fel şi un medic. “Este foarte clar că statul nu mai poate asigura decât un pachet minim de servicii. Pentru cele care nu pot fi acoperite din pachetul minim de servicii, vor fi asigurările private. Acum, bugetul asigurărilor pe pacient este de aproximativ 300 de euro”, a adăugat Vlădescu.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.11.2011

2 comentarii

 1. Ștefan A.
  16.11.2011, 9:53 pm

  Sint foarte curios din ce bani o sa platesca un angajat asigurarea privata cind are salariu de 900 lei net / luna. De cei cu mai putin venit , inutil sa discutam .
  Si mai tragic daca facem calculul pentru cei care locuiesc la tara si fug oricarei statistici privind venitul in bani . Cam 41% din populatie si in general absolut saraca financiar .
  O familie compusa din 4 persoane , sot , sotie si doi copii , cu un venit total familiar de ,sa zicem de 2.500 lei/ luna , as vrea sa vad din ce vor platii asigurarea.
  Poate maretii nostri politicieni cred ca un sistem privat de asigurari de sanatate se poate tine in picioare cu contributii mici/ modeste bazate pe saraci . Premiera absoluta la nivel planetar . Cine e bogat , are deja asigurare privata . Si aia costa o gramada de bani lunar.
  PS . Se vor orienta casele private de asigurari catre cei in virsta ? Nu zau ? Nimeni nu e cretin sa faca o asigurare privata cu costuri mici unui pensionar care lunar are nevoie de medicamente , consultari medicale , analize . In acest caz , costurile sigur depasesc incasarile dar poate ai nostri nu au invata asta cind faceau scolile inalte la Stefan Gheorghiu sau Moscova .

  • casandra
   17.11.2011, 11:38 am

   @Stefan, vezi ca scolile alor “nostri” la putere *vazuta si nevazuta) astazi sunt mai ales la Baneasa si celelalte de gen, aici si mai la apus. Crezi ca le pasa ca cel putin 70% din populatie care nu va avea bani pentru cea mai mica asigurare privata?! Nu. Marile companii de asigurari de sanatate si industriile conexate nu au tresariri de acest gen si nici guvernantii nostri. O piata cat de mica a asigurarilor private in Romania va mai compensa din pierderile suferite prin reforma lui Obama. Profitul conteaza, nu “pomanagiul” de roman.

Lăsați un comentariu


Stiri

Paradoxurile pieței muncii în pandemie: S-au închis 400.000 de contracte de muncă, dar numărul total din economie a scăzut cu numai 80.000

Mariana Bechir

La 1 februarie, în REVISAL, registrul angajaților, existau 6,520 de milioane de contracte de muncă, iar la 1 iunie, cu toate că în cele patru… Mai mult

Stiri

Turcia aprinde un nou foc în relația cu Occidentul: Intenția transformării Hagiei Sofia în moschee. O decizie în justiție – așteptată în două săptămâni

Iulian Soare

Intenția Turciei de a schimba statutul celebrului monument Sfânta Sofia din Istanbul din muzeu în moschee provoacă reacții din toată lumea. Grecia avertizează că Turcia… Mai mult

Europa

Economia SUA – revenire peste așteptări: În iunie s-au creat 4,8 milioane de locuri de muncă

Vladimir Ionescu

Economia americană a creat noi locuri de muncă într-un ritm record în iunie, pe măsură ce tot mai multe companii și-au reluat activitatea, indicând faptul… Mai mult

Stiri

Mediul de afaceri își anunță disponibilitatea de a ajuta la implementarea Planului de relansare economică

Vladimir Ionescu

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) anunță joi că este pregătită să contribuie la elaborarea de măsuri concrete în spiritul Planului Național de Investiții și Relansare… Mai mult

Europa

Comisia a aprobat pentru România scheme de ajutor de stat de 800 de mil. euro pentru sprijinirea companiilor afectate de pandemie

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat joi o schemă în valoare de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) pentru a sprijini companiile din… Mai mult

Stiri

Cele 400 de branduri celebre care și-au retras publicitatea de pe Facebook: motivele invocate și boicotul ca formă de publicitate

Iulian Soare

Reclamele a peste 400 de branduri celebre la nivel global au fost retrase de pe Facebook, după eşuarea discuțiilor ce au avut loc miercuri între… Mai mult

Stiri

ANRE vrea să oblige toţi participanţii la piaţa gazelor să tranzacţioneze la bursă 40% din volume

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectele de regulament prin care toate companiile de pe piaţa gazelor naturale, producători,… Mai mult