Decizia definitivă în dosarul „Referendumul”, în urma căreia preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, a generat tensiuni la vârful celui mai puternic partid politic din România.
Dpă anunțul condamnării lui Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta a pus gaz pe foc, lansând acuzații referitoare la ofițerii acoperiți de la vârful partidului – cu referiri identificabile pentru cei din conducere: unul din vicepreședinți, fost ministru, ar fi un astfel de agent.
Cel mai probabil, de acest lucru vor încerca să profite adversarii politici din PNL.
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a solicitat deja public comisiilor parlamentare de control ale SRI şi SIE verificarea informaţiilor lansate de fostul preşedinte PSD Victor Ponta.
„Le cer comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE, care nu ştiu de ce tac, nici nu ştiu dacă vor face față unei asemenea provocări, să facă puțină lumină printre acoperiții PSD. Dacă e necesar, să-l audieze pe fostul prim-ministru pentru a cere mai multe amănunte cu privire la declarațiile sale publice care îi vizează pe membrii conducerii PSD”, a scris Gorghiu, duminică, pe contul personal de Facebook.
Fostul premier Victor Ponta a afirmat vineri, într-un mesaj public de susţinere a lui Liviu Dragnea la şefia PSD, că, în ciuda condamnării penale, partidul trebuie apărat de „toţi <<ofiţerii>> acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia”.
Postarea fostului şef al PSD, al cărui mandat a fost preluat de Dragnea, a venit la scurt timp după ce social-democraţii au anunţat că şefia partidului nu va fi schimbată în urma deciziei definitive în dosarul „Referendumul” (decizie anunţată de instanţă vineri, cu câteva ore înainte). Anunţul a fost făcut chiar de către Liviu Dragnea, căruia vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut demisia.
Acuzaţia lui Victor Ponta privind prezenţa la vârful PSD a unor ofiţeri „acoperiţi sau descoperiţi” a venit la scurt timp după discuţiile aprinse dintre Dragnea şi Zgonea, unii social-democraţi având astfel impresia că fostul premier îl vizează direct pe preşedintele Camerei. Ponta a dezminţit ulterior, printr-un update la postarea iniţială, că s-ar fi referit la Valeriu Zgonea.
„Update – pt că am văzut interpretările din presă vreau să precizez că atunci când am scris de <<ofiţerii>> care vor să preia puterea în PSD NU mă refeream la Valeriu Zgonea – ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!”, a scris Victor Ponta.
Reacţia lui Zgonea, făcută publică tot pe Facebook, duminică, a fost de a-şi menţine poziţia cu privire la Dragnea, precizând, în mesajul adresat „cu respect faţă de sutele de membri PSD, că „nu e drept ca viitorul Partidului Social Democrat să fie periclitat din cauza unor interese personale/de grup”.
Vineri, după discuţia cu Liviu Dragnea, Zgonea a precizat că se va gândi până luni dacă demisionează din PSD, decizie pe care nu a anunţat-o în postarea de duminică.
PSD are în structura de vârf 14 vicepreşedinţi, dintre care şase au ocupat portofolii de miniştri, respectiv: Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Doina Pană, Rovana Plumb, Mihai Tudose şi Ioan Vulpescu.
Dintre aceştia, Ecaterina Andronescu, Doina Pană şi Mihai Tudose, au negat până la această oră că ar fi ofiţeri sub acoperire.