joi

18 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2012

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţată de faliment şi va asigura astfel continuarea serviciilor bancare şi plata creditorilor, argumentând decizia prin riscurile existente în sistemul financiar, a informat duminică Mediafax.

Ordonanța pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul instituțiilor de credit a fost adoptată de guvern pe 11 ianuarie și publicată în Monitorul Oficial de miercuri.

În prezent, Banca Naţională a României (BNR) are posibilitatea să instituie administrarea specială asupra unei bănci cu probleme financiare sau să aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de către o altă bancă apreciată ca având o situaţie financiară solidă.


În baza noului cadru legal, BNR va dispune transferul total sau parţial de active şi pasive de la băncile cu probleme către o bancă-punte, dacă:

  • se constată sau este previzibilă o deteriorare semnificativă a indicatorilor prudenţiali şi de performanţă financiară a unei instituţii de credit
  • banca comercială respectivă înregistrează o criză de lichiditate ce poate afecta interesele deponenţilor sau altor creditori sau dacă fondurile proprii ale acesteia nu depăşesc 75% din nivelul minim al cerinţelor de capital.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrală le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca având un risc sistemic, adică o eventuală căderea instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci.

Înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: