16 august, 2020

Sute de mii de protestatari au ieșit duminică seară pe străzile din Minsk, organizatorii așteptându-se ca acestea să fie cele mai ample din istoria Belarusului, potrivit relatărilor Politico.

Oamenii sunt nemulțumiți de rezultatul alegerilor de săptămâna trecută, președintele Aleksandr Lukaşenko câștigând un nou mandat cu peste 80% din voturi. Opoziția acuză că scrutinul a fost fraudat.

“Marșul Libertății” a adus zeci de mii de protestatari în Piața Victoriei de la Minsk, la puțin timp după ce Lukașenko și-a adus proprii susținători într-un miting de susținere, dar cu o prezență mult mai modestă.


Protestatarii îi solicită liderului autoritar să demisioneze. Protestele de la Minsk au loc de mai bine de o săptămână și au fost întâmpinate cu represiuni brutale ale poliției, care s-au soldat cu cel puțin două persoane moarte, sute de răniți și mii de persoane reținute.

Rusia a confirmat cu doar câteva ore înainte de proteste că este pregătită să intervină militar în Belarus.

Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit asistență liderului bielorus, în baza pactului de apărare reciprocă, în condițiile în care comunitatea internațională mărește presiunile asupra lui Lukașenko. Cei doi au vorbit sâmbătă la telefon, iar aseară liderul din Belarus a anunțat public faptul că Rusia este gata să intervină militar, la solicitarea sa. Într-o intervenție televizată el a acuzat un complot al țărilor occidentale și a NATO, făcând un apel plin de patos la patriotismul concetățenilor săi – “Patria e în pericol!”

NATO respinge acuzațiile privind mobilizarea de efective militare la granița Belarusului


Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică a respins, duminică, afirmaţiile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind însă că NATO urmăreşte situaţia cu atenţie.

Aleksandr Lukaşenko a exprimat îngrijorare în legătură cu exerciţii militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forţe militare. Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia.

„Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Uniunea Europeană a aprobat impunerea de sancțiuni

Uniunea Europeană a dat undă verde, vineri, impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial, puternic contestat de opoziţie, relatează presa internațională.

Președintele Comisiei Europene a declarat vineri că sancțiuni adiționale sunt necesare împotriva ”celor care încalcă valorile democratice sau drepturile omului în Belarus”.

Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor care au avut loc în ultimele zile între protestatari şi forţele de ordine. Mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Prezența la urne a fost de peste 84%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: