joi

18 aprilie, 2024

22 februarie, 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că una dintre prioritățile sale este aceea de a defini setul de competențe pe care școala îl oferă tinerilor, în funcție de acesta urmând să fie actualizate și planurile cadru din învățământ.

Sorin Cîmpeanu își exprimă speranța că va reuși, ”în termen rezonabil de câteva luni, să concluzionăm pe ce drum mergem, să convingem și  Universitățile în formarea cadrelor didactice”.

În ceea ce privește amânarea planurilor cadru, explicația ministrului este următoarea: ”Suntem în situația de a alege răul cel mai mic. În prima zi de mandat, am spus că este improbabil să mergem pe aceeași legislație să avem manuale mai devreme. O parte mică a răului – să nu avem manuale, o parte mai însemnată a răului: să mergem cu perseverența specifică celor mai puțin inteligenți, cu planuri-cadru care sacrifică 4 generații. Am spus, pentru cine a fost atent la nuanțe, că ne îndreptăm spre concluzia amânării adoptării planurilor-cadru”.

(Citiți și: ”Ce COMPETENȚE îi GARANTEAZA unui absolvent ȘCOALA de azi, pentru a face față economiei de peste 5-10-15 ani?”)


În ceea ce privește reforma curriculară, ministrul Educației spune că este preocupat de o chestiune în principal: ”Cum să facem mai bine să coagulăm specialiștii, care există, dar care nu acționează constant în spirit de echipă”.

Pentru ministrul Sorin Cîmpeanu, cea mai mare problemă a sistemului de învățământ o reprezintă cea a echității, în opinia sa ”mult mai importantă decât cea a performanței”.

”Rata de abandon școlar este 16%, dar o să vedeți că în urbanul mare este de 5%, iar în rural e peste 25%. Inechitatea este extrem de mare, inexplicabil pentru mine. Am făcut 1 pas mărunt- creșterea costului standard/elev către componenta cheltuieli materiale și direcționarea preponderent către mediul rural”, afirmă Sorin Cîmpeanu.


Ministrul Educației a făcut aceste declarații la conferința „Examenul de absolvire a pandemiei: Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent”, organizată de cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: