17 iunie, 2021

Dintre toate modelele de digitalizare, cel din Marea Britanie (UK), care merge pe formula „cloud first”, este cel mai potrivit pentru România, a declarat Silviu Teodoru, arhitect de organizație la Oracle

Acest tip de cloud hibrid include și  cloud-ul guvernamental și „are toate elementele acolo, nu trebuie construit de la zero”.


„Spunem că este prioritar cloud-ul guvernamental, dar poate că este mai bine să spunem „cloud first”, și  atunci să avem mai multe abordări, cloud-ul guvernamental cu o anumită categorie de aplicații și de date, dar și cloud-uri comerciale, care vin de la diferiți furnizori, cu inovație intrinsecă și nu trebuie să reinventăm roata, ci doar să o punem în mișcare” a spus expettul citat.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Silviu Teodoru în cadrul Conferinței CursDeGuvernare cu Un an de marș al digitalizării – Administrația, de la basic la nivelul următor” (15.06.2021).

 

Cele mai importante declarații:

  • O arhitectură digitală la nivel național înseamnă colaborare între mediul privat, mediul public și cel academic, foarte important.
  • Ne aflăm într-o stare de fapt, cu bune și cu rele. La nivel de regiune nu stăm neapărat rău, iar progresul  va exista și într-un mod și mai accelerat.
  • Nu este un subiect usor – ce au de făcut ADR-ul și reprezentanții administrației la nivel central și la nivel local. Este un demers dificil care are un palier legal, unul comercial și unul tehnic. Totul are o bază, fundația, dar are și nivelul următor.
  • Există perspectiva pesimistă: „suntem sub nivelul mării”.
  • Perspectiva optimistă este că s-a creat fundația și acum este momentul să culegem roadele. Fac parte dintre cei care au această perspectivă optimistă. Și voi pune încontinaure cărămizi pentru nivelul următor.
  • Așteptările sunt să avem servicii de calitate pentru cetățeni.
  • Foarte foarte importantă este (concepția) time to market, care este foarte accelerată când se vorbește de cloud. Se reutilizează niște soluții, niște inovații, și este necesar accesul cetățenilor la ele.
  • Spunem că este prioritar cloud-ul guevrnamental, dar poate că este mai bine să spunem „cloud first”, și  atunci să avem mai multe abordări, cloud-ul guvernamental cu o anumită categorie de aplicații și de date, dar și cloud-uri comerciale care vin de la diferiți furnizori, cu inovație intrinsecă și nu trebuie să reinventăm roata, ci doar să o punem în mișcare.
  • De aceea, astfel de modele industrializate, pe care Oracle le-a numit engineered systems, implică foate mult know how, foarte multe cunoștințe, foarte multă experiență.
  • Ele ne vor da agilitate în a avea acel time to market foarte rapid de care avem nevoie.
  • Astfel de sisteme au fost promovate în România la peste 30 de benificiari, din care jumătate sunt din sectorul public, care oferă servicii digitale pentru cetățeni. Ne dorim ca acestea să ofere un nivel de sofisticare mai mare.
  • Acel tip de cloud, guvernamental și hibrid are toate elementele acolo, nu trebuie construit de la zero.
  • Datele pot constitui un accelerator al digitalizării. Ne aflăm în a patra revoluție industrială și a doua revoluție informațională. Informația este considerată factor de producție.
  • Fiecare organizație din sectorul public trebuie să înțeleagă faptul că are aceste date în propria organizație și să înceapă să le valorifice. Are platforme de date – trebuie să le modernizeze, să le aducă la zi , și apoi să folosească instrumente de valorificare a datelor.
  • Beneficiile sunt enorme; servicii electronice cu un nivel de sofisticare mai mare, interoperabilitatea și optimizarea proceselor.
  • Dau un exemplu din UK, care este un promotor al direcției cloud first. Cei de la Serviciile Naționale de Sănătate de acolo au pornit în direcția aceasta a utilizării datelor și s-au dus și către modele predictive. Fac predicții privind crizele de astm în funcție de mediul ambiant, de zonă georgafică – de exemplu.
  • În concluzie, sunt foarte foarte importante ideile:
    • complexitate vs beneficii
    • modele industrializate utilizate ca accelerator (engineered systems)
    • datele ca fundație de servicii electronice moderne
  • Ar fi util să ne gândim la doi frățiori, unul în prima zi de gradiniță, altul în ultima zi de gradiniță. Și pentru ei este un nou început și pentru  noi.
  • Noi din mediul privat nu suntem doar partenerii ci frații domeniului public.

Întrebare: A sosit clipa conectării sistemelor digitale naționale âîntr-unul european și cum asigurăm compatibilitatea?


Sistemele naționale trebuie mai întâi fie compatibile între ele și compatibilitatea în interiorul țării se va asigura prin standarde deschise. După ce avem aceste standarde deschise și avem compatibilitatea în interior, cu siguranță va fi mult mai facil să se asigure și compatibilitatea căte Uniunea Europeană.

Întrebare: Ce model ar fi mai potrivit pentru România: Cel estonian, cela austrisac sau altă soluție?

Cel mai potrivit este modelul din UK cu considerarea unor specificități locale.

 

Conferința integrală:

Partneri:

eMag, PwC Romania

Network Partners:

ANIS Romania, ARIES, Avocatnet.ro, Confederația Patronală Concordia, INACO – Initiativa pentru Competitivitate

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: