VIDEO: Președintele Biden a prezentat detalii din planul de investiții de 2.000 de miliarde destinat relansării economiei americane - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

VIDEO: Președintele Biden a prezentat detalii din planul de investiții de 2.000 de miliarde destinat relansării economiei americane

1 aprilie, 2021

Președintele american, Joe Biden, a propus miercuri să investească aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură, cu obiectivul afișat de a crea „milioane de locuri de muncă”, de a rezista în fața Chinei și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Este ambițios! Este îndrăzneț! Și putem face asta! ”, a lansat la Pittsburgh președintele SUA care demonstrează, de la instalarea sa la putere în urmă cu mai puțin de trei luni în urmă, voința sa reformatoare.

„Acest lucru va permite să creăm economia cea mai rezistentă, mai puternică și mai inovatoare din lume”, a adăugat el, insistând asupra necesității de „a câștiga” în fața Chinei.


Prima fază a programului său „Build Back Better” implică investiții care ar fi repartizate pe opt ani și finanțate prin creșterea impozitelor pe profitul companiilor de la 21% la 28%.

„Nu este vorba despre a penaliza pe nimeni”, a explicat Joe Biden, insistând asupra faptul că el „crede în capitalismul american” și că nu are „nimic” împotriva milionarilor și miliardarilor.

Liderul de la Casa Albă s-a arătat însă indignat că un pompier sau un profesor plătește 22% impozit pe venit, iar grupuri ca Amazon nu plătesc niciun impozit la nivel federal. „Voi pune capăt la asta”, a insistat el.


Planul său prevede injectarea a 620 miliarde de dolari în transporturi, care să permită modernizarea a peste 32.000 de kilometri de drumuri și autostrăzi, precum și repararea a aproximativ 10.000 de poduri în Statele Unite.

Această nouă ofensivă legislativă vine la scurt timp după adoptarea de către Congres a unui plan de relansare axat pe pandemia de COVID-19, de asemenea estimat la aproape 2.000 miliarde de dolari.

Dar discursul de la Pittsburgh este doar punctul de plecare al unei aspre bătălii în Congres, al cărei rezultat este incert. Majoritatea democrată de acolo este redusă, iar negocierile se anunță redutabile.

Primele voci disonante s-au făcut auzite deja dinspre aripa stângă a Partidului Democrat.

Pentru reprezentanta de New York Alexandria Ocasio-Cortez, sumele propuse sunt pur și simplu „insuficiente”. „Totalul trebuie să fie mult mai mare”, a scris ea pe Twitter.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În schimb, pentru senatorul republican din Wyoming, John Barrasso, acest plan este doar un „cal troian” pentru a permite democraților „să cheltuiască mai mult și să mărească impozitele”.

Singura certitudine este că lunile următoare vor testa abilitățile de negociator ale președintelui democrat, fost senator și fin cunoscător al mașinăriei politice de la Washington.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr