miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2022

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a mers vineri la Kiev pentru a le transmite ucrainenilor ”un mesaj de speranţă” şi pentru a le demonstra că UE este alături de ei după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Aleasă preşedinte al Parlamentului European pe 18 ianuarie, Roberta Metsola este primul lider al unei instituţii europene care vizitează capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

În pregătirea vizitei, nu a fost oferit niciun detaliu al călătoriei sau al agendei președintelui în Ucraina „din cauza preocupărilor legate de securitate”, a declarat un oficial al Parlamentului European pentru CNN.


Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri recunoştinţa faţă de preşedinta Parlamentului European pentru că s-a deplasat la Kiev, calificând drept ”eroică” această vizită.

„Apreciem foarte mult toate aceste demersuri. Şi cum vedem totul de acum încolo prin prisma prieten/neprieten, (…) deoarece zona gri nu mai există pentru noi în diplomaţie (…) Ne bucurăm că sunteţi de partea binelui în ceea ce priveşte Ucraina. Aţi venit şi este un semnal foarte important. Vă suntem recunoscători şi nu vom uita”, a spus preşedintele Zelenski.

‘Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele când acest război ilegal, neprovocat şi inutil va înceta. Oferim în prezent ajutor financiar, militar şi umanitar. Acesta va continua şi va spori”, a promis preşedinta Parlamentului European.  Ea a mai asigurat că UE – unde au ajuns cei mai mulţi dintre cei peste patru milioane de refugiaţi care au plecat din Ucraina după invazia rusă- ”va avea grijă de familiile lor care s-au văzut obligate să fugă, până când vor putea reveni în siguranţă la caselor lor”. 

Înaintea vizitei efectuate de Roberta Metsola, pe 15 martie a mai avut loc o vizită cu simbolism aparte: premierii polonez, ceh şi sloven au mers împreună la Kiev și s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: