miercuri

17 iulie, 2024

6 iunie, 2024

Parașutiștii britanici care au aterizat în Normandia miercuri pentru a marca aniversarea debarcării de Ziua Z au fost întâmpinați de oficialii vamali francezi care le-au cerut pașapoartele. Ca parte a comemorarii Debarcării, sute de soldați s-au parașutat pe un câmp din Normandia folosit ca zonă de lansare a contraatacului împotriva forțelor germane de pe continent, acum 80 de ani.

Dar în loc de soldați germani, britanicii au fost întâmpinați de un post vamal francez improvizat. Soldații britanici au format politicos o coadă și au predat pașapoartele pentru inspecție.

Pașapoartele sunt necesare pentru ca britanicii să intre în Uniunea Europeană de la ieșirea Marii Britanii din bloc în 2020.

4.500 de invitați, 25 de șefi de stat și de guvern


Lideri mondiali și veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial s-au întâlnit joi în Normandia pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din 6 iunie 1944, eveniment care a reprezentat începutul sfârșitului Germaniei naziste

La ceremonii participă în jur de 4.500 de invitaţi, inclusiv aproximativ 200 de veterani, majoritatea din SUA, Marea Britanie, Canada şi Franţa. Printre aceştia se va afla şi veteranul armatei americane Jake Larson, în vârstă de 101 ani. Vor fi prezenţi aproximativ 25 de şefi de stat şi de guvern.

Între aceștia președintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, regele Charles al Marii Britanii, cancelarul german Olaf Scholz.

Rusia minimalizează importanța Zilei Z

Preşedintele Vladimir Putin nu s-a aflat pe lista de invitaţi din cauza invaziei din Ucraina. Franţa l-a invitat iniţial pe ambasadorul Rusiei, în semn de recunoaştere a sacrificiilor masive ale ţării sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după care a anulat invitaţia.


Vladimir Putin a susținut joi că nu este „absolut nicio problemă” că nu a fost invitat în Normandia. „De ce ar trebui să mă invite în continuare peste tot? Ce sunt eu, un general de operetă? Am destule lucruri de făcut aici, nu este absolut nicio problemă”, a declarat el, într-o discuție cu agențiile de presă, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg.

„Debarcarea din Normandia nu a avut o influență decisivă pentru rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial (…) deja determinat de victoria Armatei Roșii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk”, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: