vineri

29 martie, 2024

11 noiembrie, 2021

Intervenția de la Conferințele CursDeGuvernare / 9.11.2021

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale doamnei Mirela CĂLUGĂREANU, președintele ANAF, în cadrul Conferinței CursDeGuvernare Bugetul și fiscalitatea: la ce să se aștepte economia, scenariile noii paradigme fiscale ale anului 2022” (09.11.2021).

Mirela Călugăreanu, a anunțat că, în următoarele 8 luni, Fiscul va digitaliza toate formularele și declarațiile pe care contribuabilii români trebuie să le depună. Mirela Călugăreanu a trecut în revistă măsurile pe care instituția le-a implementat anul acesta și planurile de perspectivă, între acestea anunțând că, până la sfârșitul anului, va fi lansat serviciul de chat al instituției.

Președintele ANAF a mai spus că ”componenta ANAF din PNRR aprobată de Comisia Europeană aduce aproximativ 35o milioane euro României”, iar pentru atragerea bugetului alocat trebuie atinse 26 de ținte și jaloane. 3 dintre acestea, spune șefa Fiscului, sunt atinse în avans, încă una va fi îndeplinită până la finalul acestui an.


Principalele declarații:

  • În 2021,  ANAF a continuat implementarea unor măsuri bune, sper, pentru mediul de afaceri. Mă refer la rambursarea TVA cu control ulterior și la eșalonarea simplificată, procedură aplicată contribuabililor  care au avut și încă mai au dificultăți în contextul pandemiei. O realizare importantă, consider eu, este legată de faptul că în cursul anului 2021 aceste două măsuri au fost permanentizate, introduse ca regulă generală. ANAF a soluționat multe rambursări de TVA- o creștere de 31% față de anul 2019, mă refer la numărul cererilor soluționate. Suma rambursată în plus este de 5 miliarde lei.
  • Eșalonarea la plată simplificată: au fost aprobate peste 67.000 de decizii de eșalonare pentru suma de 12 miliarde lei. Este important că am ajuns la un grad de depunere a declarațiilor fiscale pentru persoanele juridice de 99%. Am digitalizat în acest an 51 de formulare și declarații, sunt perspective să finalizăm alte 61 de astfel de documente în primul semestru din 2022. Practic, vom digitaliza toate formularele și declarațiile.
  • Începând cu 1 ianuarie 2021 a devenit operațional sistemul e-Popriri, am elaborat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul președintelui ANAF 1783/ 4 noiembrie pentru implementarea SAF-T, ordin pe care îl așteptăm să apară astăzi sau mâine.
  • A devenit operațională conectarea caselor de marcat electronice, proces ce se va finaliza în data de 30 noiembrie 2021. Am început să implementăm programe de conformare voluntară privind impozitul pe venit datorat de persoanele fizice. A fost deja adoptat cadrul legal privind factura electronică, în prezent lucrăm la operaționalizarea sistemului pe relația B2G. Am reglementat și implementat controlul de la distanță, au fost efectuate până acum circa 6.000 de verificări în acest sistem, în urma cărora au rezultat sume suplimentare de peste 265 milioane lei.
  • Au fost finalizate circa 1.600 de verificări având ca obiect erodarea bazei de impozitare și optimizările fiscale pentru tranzacții în valoare de 56 miliarde lei cu o bază impozabilă de 1,4 miliarde lei, sumele stabilite suplimentar fiind de peste 300 milioane lei.
  • În ceea ce privește serviciile, am extins și implementat conceptul self-service, am extins call-centerul, de la 30 de apeluri simultan la 90 de apeluri simultan, a fost testat de curând serviciul de chat, care va fi lansat în sistem pilot până la sfârșitul anului.
  • În plan internațional, am consolidat relațiile cu alte administrații fiscale și cu organismele internaționale de specialitate. Recunoașterea succeselor se regăsește în Raportul FMI în care se afirmă: ”în ciuda provocărilor impuse de pandemie, au fost inițiate o serie de reforme a căror implementare fără întreruperi ar conduce la un impact suplimentar asupra veniturilor colectate pe termen mediu.”
  • Activitățile ANAF din acest an au fost în linie cu bunele practici internaționale și, veți vedea, performanța ANAF în 2021 a crescut. Veniturile colectate sunt bune- ponderea în PIB a veniturilor colectate în primele 10 luni a crescut cu 1,3 p.p peste cea din 2020 și cu 0,8 p.p. peste cea din 2019. În primele luni ale anului, ANAF a colectat venituri mai mari cu 18% față de 2020 și 14% mai mari față de 2019. Suma absolută colectată suplimentar este de 40 miliarde lei față de 2020, iar față de 2019 este de 31,5 miliarde lei, în condițiile în care, așa cum arătam, rambursările au fost accelerate și suma rambursată suplimentar este mai mare cu 5 miliarde lei decât în 2019.
  • Revenind la perspective: suntem conștienți că avem multe lucruri de făcut pentru a atinge țintele propuse. Aceste ținte vizează, în primul rând, menținerea ritmului de creștere a veniturilor colectate, reducerea decalajului fiscal, asigurarea de servicii de înaltă calitate oferite contribuabililor, segment unde avem suficient de lucru.
  • Toate obiectivele noastre sunt detaliate în PNRR. Realizarea contribuției noastre la PNRR a reprezentat o reală provocare pentru instituție. Componenta ANAF din PNRR aprobată de Comisia Europeană aduce aproximativ 35o milioane euro României. Vorbim de reforme care vizează informatizarea ANAF, îmbunătățirea serviciilor, tratament fiscal pe baza analizei de risc, reforma instituțională.
  • Pentru realizarea acestor reforme sunt finanțate 12 investiții majore. ANAF a început deja implementarea reformelor necesare. ANAF a elaborat un plan de implementare a componentei din PNRR care privește instituția pentru întreaga perioadă 2022 – 2026. Avem o foaie de parcurs foarte clară, cu indicatori de măsurare a gradului de îndeplinire a obiectivelor. Echipele de proiect lucrează deja la implementarea reformelor asumate pentru că la ceea ce ne-am propus orizontul de timp este unul strâns.
  • Trebuie să atingem 26 de ținte și jaloane, 3 dintre acestea sunt atinse în avans, încă una va fi îndeplinită până la finalul acestui an. Rămân 22 pentru anii următori, este foarte important să respectăm foaia de parcurs. Din perspectiva noastră, peste 4 ani vom avea venituri colectate mai mari cu cel puțin 2,5p.p. din PIB comparativ cu 2019 și vom reduce gap-ul de TVA cu 5 p.p. Aceste obiective au fost apreciate în plan extern ca fiind ambițioase.
  • Anul 2021 a fost un an de finalizare a construcției, anul 2022 va fi important: încep marile proiecte de digitalizare. Se vor derula procedurile de achiziție. Începem integrarea bazelor de date și centralizarea informațiilor din acestea, începem dezvoltarea platformei online pentru valorificarea bunurilor sechestrate. Operaționalizăm planul comun cu Ministerul Muncii pentru a preveni și limita munca la negru. Începe reforma resursei umane din ANAF. Întinerirea resursei umane, schimbarea de concepții, legătura permanentă cu contribuabilii, cu mediul academic și cu mediul de afaceri, transparența sunt obiective fundamentale pentru noi. Vrem să devenim model pentru alte administrații fiscale. Ultimul raport OECD conține referiri despre România în sens pozitiv.
  • Sunt convinsă că ANAF merge pe drumul cel bun, un drum fără întoarcere.

Vezi și slide-urile de prezentare ale Mirelei Călugăreau: AICI

Sesiunea de Q&A:


SAF-T. Va exista perioadă de grație pentru cei intrați mai nou în categoria marilor contribuabili? Cum vor arăta inspecțiile fiscale după implementarea SAF-T?

  • Există un mare interes ca proiectul SAF-T să fie unul de succes, ni-l dorim cu toții de ani de zile și, iată, suntem aproape să îl operaționalizăm. Încă din august au început testele, mulțumesc celor care au aderat. Nu am reușit, din păcate, să publicăm în octombrie, așa cum ne-am propus, lista marilor contribuabili, am avut o oarecare întârziere, pe care o explic. A fost de analizat mai bine decât în alte ocazii evoluția cifrei de afaceri în context pandemic. Am întârziat, sigur, avem în vedere ca pentru noii mari contribuabili, cei care intră începând cu 1 ianuarie, sistemul de declarare în SAF-T să devină obligatoriu începând cu luna iunie 2022. Pe de altă parte, ca regulă generală, toți cei care vor raporta au o perioadă de grație de 6 luni pentru prima raportare, perioadă în care nu sunt sancționați.
  • E clar că implementarea SAF-T va reduce durata inspecțiilor fiscale, e clar că numărul acestor inspecții cu deplasarea în teren a inspectorilor va fi mult redus. Cea mai mare parte a verificărilor se vor derula, fără doar și poate, din birou. Din punctul meu de vedere, ce e mai important: răspundem unor critici pe care mediul de afaceri le-a avut la adresa ANAF. Vom avea o intervenție timpurie în cazuri de neconformare identificate.

Gap-ul la TVA rămâne totuși cam mare.

  • Vorbim de o reducere de 5 p.p. Am analizat cu experții Comisiei Europene posibilitatea noastră de a reduce gap-ul la TVA. Dar acesta nu e generat doar de activitatea administrării fiscale în sine. Cifrele vizavi de care ANAF s-a angajat se referă la creșterea veniturilor colectate în PIB cu 2,5 p.p. și reducerea gap cu 5 p.p., strict din perspectiva administrării, fără să ne referim la alte aspecte precum eliminarea excepțiilor sau altele asemenea. Pe de altă parte, țintele și jaloanele negociate au trecut prin multe furci caudine și au trebui să fie prudente pentru că de îndeplinirea lor ține și tragerea de fonduri. În curând, noi vom avea un studiu cu privire la estimarea gap-ului la TVA, un studiu alternativ realizat cu parteneri externi, care presupune descompunerea gap-ului pe domenii de activitate, moment în care am discutat deja cu reprezentanții Comisiei că ne vom așeza la masă și vom discuta

Reînfințarea Autorității Naționale a Vămilor?

  • Lucrăm la tot ce înseamnă transpunerea actului normativ. Am avut în vedere susținerea Vămii prin PNRR, din fondurile de care va beneficia ANAF, 70 milioane euro sunt dedicate Vămii, atât pentru informatizare dar și pentru rezolvarea problemei scanerelor.

Printre măsuri care sunt cele de încurajare a conformării voluntare, când se va finaliza digitalizarea?

  • Digitalizarea este gândită etapizat. De la anul începe APIC și Big Data. Ne-am bucura ca, la final de 2022, să avem un modul de analiză de risc. Toate termenele sunt publice. Vom lucra mult pe programe de conformare voluntară, tot procesul de digitalizare va susține conformarea voluntară. Vrem să ne canalizăm resursele în zona de evaziune fiscală.

Conferința integrală:

Parteneri:

AmCham Romania, ARPIM, Biriș-Goran, Catena, JTI, PwC

Parteneri de comunicare:

Project-e, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders (RBL), CFA Society Romania, APAR – Asociatia pentru Antreprenoriat Romania, EURACTIV.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: