duminică

28 aprilie, 2024

11 martie, 2023

Când spunem ceas elvețian, brânză Feta grecească, mașina germană, toată lumea știe că sunt bune. Noi la ce suntem buni? La ape minerale, spune Jean Valvis, fondator al Holdingului Valvis.

”De ce? Avem 40% din rezerva europeană, avem 110.000 de km pătrați care primesc apă pură și nu avem problemele de îngrășăminte pe care le au Franța, Germania, Polonia… Primim apă curată, o păstrăm curată. Noi suntem numărul 1 mondial în domeniul apelor minerale”, a argumentat Jean Valvis la Conferința CDG ”(Re)deșteptarea României: Un plan de țară, acum!”

Cele mai importante declarații:

  • Vă propun să facem distincție între termeni: planul de țară e un concept, brandul de țară e un alt concept, reputația țării e al treilea concept.
  • Problema asta e în mintea mea de 20 de ani. Era epoca unde fiind membru al Consiliului Investitorilor Străini, declarând public că sunt bucovinean de adopție – cred că nimeni nu contestă că toată viața mea profesională nu m-am luptat pentru a promova România la export, în 2006, la niște discuții, board-ul FIC s-a adresat guvernului încercând să afle niște direcții. Care sunt domeniile cu avantaj competitiv, să mergem acolo unde avem ”mușchii”. Răspunsuri am primit de tipul: ce vrei să ne spui, să facem noi un plan de țară cum făceau comuniștii? Ata e economie de piață, piața ne va spune unde suntem puternici. Aceasta era mentalitatea predominantă la acel moment. Tremuram să fim în logica sistemului precedent.
  • Planul de țară e ceva care privește gospodăria internă, e ceva organic. Nuanța e diferită de brand de țară. Planul de țară e ce fac la mine în curte, ce schimbări aduc. Concluzia mea, de om care crede în România: cu cât noi toți, societate civilă, partide, instituții, nu realizăm necesitatea de a crea oameni de stat nu avem nicio șansă să vedem continuitate la un plan de țară.
  • Continuitatea este absolut necesară, cine garantează continuitate, un guvern care vine și schimbă strategii? Unde sunt oamenii de stat? Cristian Diaconescu spunea că știe 10. Eu vă spun că știu 5 oameni de stat. Am cunoscut vreme de 30 de ani 5 oameni jos pălăria, reprezentanți ai intereselor statului, nu ai unui buzunar sau unui compromis.
  • De ce nu generăm odată o strategie multipartinică, ca să depășim problemele politice, condusă de oameni de stat, bine plătiți, fără populisme, fără critică de opoziție.
  • Apoi, pentru un plan îmi trebuie infrastructură. Observați ce s-a întâmplat cu internetul. Când a ajuns în România foloseam la început linii de telefonie. Dar când am dezvoltat infrastructura a venit internet de generație a doua, cu servere controlate de cei care le construiesc. Acum vorbim de internet de generație a treia, cu baze de date care nu sunt controlate de operator. Fără infrastructură, internetul nu se dezvolta în România așa cum s-a dezvoltat.
  • Cât efort facem pentru infrastructură în agricultură? Fără infrastructură nu putem vorbi de economie și de plan de țară. Fără drumuri nu faci transport, turism, economie. Fără irigații- și asta e infrastructură – nu faci agricultură.
  • Ce mai lipsește, cred, e democrația în interiorul partidelor. Să ai oameni de stat și reprezentativitate, trebuie să ai democrație la interiorul partidelor. Pentru a avea continuitate, pentru ca oamenii de stat să aibă cu cine să vorbească.
  • Preiau un alt concept: brand de țară. Și cu asta m-am ocupat din 2010. Am prezentat primele mele idei despre unde are România un avantaj competitiv și comparativ. Spunem ceas elvețian și toată lumea știe că e bun. Spunem scotch whisky, Feta din Grecia, mașina germană- toată lumea știe că e bun. Noi la ce suntem buni?
  • Când am ridicat acest subiect fiecare a început să se bată cu pumnii în piept: industria de turism, IT, industria alimentară și agricultura. Fiecare spunea că el este mai bun. Sunt absolut convins că viitorul de succes al României se va baza pe inițiativa privată a României. Personal, nu mă aștept ca statul să facă ceva. Dar ce trebuie să facă statul- de aceea am lansat conceptul pe care îl voi ceda gratuit statului dacă își dorește, am lansat campania ”România, patria apelor minerale”. De ce? Avem 40% din rezervă, avem 110.000 de km pătrați care primesc apă pură și nu avem problemele de îngrășăminte pe care le au Franța, Germania, Polonia… Primim apă curată, o păstrăm curată. Noi suntem numărul 1 mondial în domeniul apelor minerale.
  • Am fost la 2-3 guverne, am auzit promisiuni. Fără oameni de stat care să înțeleagă – am și găsit miniștri care au înțeles, mașina din spatele lui nu trage. Au fost miniștri care au înțeles nevoile agriculturii, dar în spate nu era nicio structură care să implementeze deciziile.
  • Din 2006 am înființat grupul de lucru pentru agricultură la FIC. Cer din 2006 infrastructură de irigații, pentru agricultură modernă. Când a fost decis, în 2014, să fie dați bani pentru irigații, 250 milioane, s-a împărțit în două: magistralele au rămas la stat, țevile secundare au mers la asocierea udătorilor și eu întreb: ce se va întâmpla dacă eu termin investiția țevilor secundare cu resurse proprii iar statul nu își face treaba? Până azi, la exploatarea pe care o dețin în Călărași, infrastructura e gata, dar magistrala așteaptă o pompă care să vină de la Galați.
  • Avem nevoie de stimulente ca afinele mele, căpșuna mea bio să nu plece la procesare în Germania, ci să fie procesate aici.

Partenerii evenimentului:



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: