miercuri

24 aprilie, 2024

23 februarie, 2021

Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare al BCR a vorbit despre cum ar trebui modificat sistemul de calificări și competențe recunoscute, în sistemul de educație și de ocupare din România, la conferința „Examenul de absolvire a pandemiei: Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent” organizată de CursDeGuvernare.ro pe 18 februarie.

„Vorbim nu doar despre acces la educație și competente de bază ori despre modul în care educația are loc în comunități, ci primul lucru despre care trebuie să vorbim este localizarea educației și în ce fel activitățile economie s-au schimbat la nivel local”, a explicat Stanimir. Acesta a dat exemplul cazului din Tulcea: Șantierul naval din Tulcea este o companie de succes, dar Liceul Naval, scoala infiintata pe langa companie, nu mai este unul renumit, ci decrepit, este privit ca unul dintre liceele slabe din oraș tocmai pentru ca s-a decuplat de companie si nevoile comunitatii.

„Educația și accesul la educație nu este nici responsabilitatea unica a directorului de instituție, nici a primarului, nici a companiei, ci este responsabilitatea tuturor, iar dacă unul dintre actorii de pe lanț eșuează, educația se prăbușește”, a mai spus acesta. El a adăugat că școala de azi nu are nicio ideea ce fel de skill-uri vor fi necesare în 10, 20 de ani, dar că sunt și alte țări care au aceeași problemă. O particularitate pentru România, în opinia lui Ionuț Stanimir, este că din cauza veniturilor reduse în rural și în orașele mijlocii, inegalitățile și izolarea socială care pornesc la sat și în orașele mici, fac ca pe parcurs să se piardă o un volum semnificativ de talent și de oportunități.

Alte idei prezentate de Stanimir:

  • În momentul în care ne uităm la intervenție, este nevoie de mai mult decât a duce o tabletă la țară, este mai mult decât a face disponibil un club de codare. Ar trebui să ne uităm pe mai multe componente: localizarea nevoilor, maparea competentelor, mobilitatea certificarilor in mai multe sisteme de calificare
  • Este nevoie de mapare, de o mapare instituțională a noilor skill-uri de bază în educație și skill-urile care fac diferența
  • Estenecesar să redefinim ce înseamnă aceea o calificare. Daca parcurgi un curs recunoscut de algoritmi si Machine Learning pe una din platformele internationale (Coursera, Udemy, etc…) te afli in postura in care cursul tau de Machine learning este o calificare recunoscută? Azi, nu. Dar este un avantaj pe care l-aș putea avea dacă îmi caut un job? Da. Avem o incongruenta care trebuie rezolvata
  • Această mapare ar trebui să vină la pachet cu o recunoaștere a genului de certificări pe care tinerii și adulții le dobândesc pe intreg parcursul vietii lor.
  • Instrumentele de tehnologie în educație ne ajută să depășim genul acesta de provocări.

Legat de organizarea de sistem, acesta a spus că, dacă ar fi la Ministerul Muncii, ar începe o mapare și transfer al certificărilor în funcție de competențele necesare de-a lungul vieții unui tânăr sau adult. „M-aș uita la redesenarea curriculului ce skill-uri sunt relevante și să găsesc o metodă de recunoaștere. N-am auzit de așa ceva la ANOFM, la agențiile pentru reîncadrarea șomerilor. Acum suntem într-o deficiență de mapare a acestor provocări”, a spus Stanimir, și a adăugat că mediul de business ar trebui să contribuie la această mapare și că ar fi necesară o schemă prin care să contribuie companiile private, la asocieri de clustere industrial si educationale ori la redesenarea curiculei tehnice predate.

Legat de organizarea de sistem, acesta a spus că, dacă ar fi la Ministerul Muncii, ar începe o mapare și transfer al certificărilor în funcție de competențele necesare de-a lungul vieții unui tânăr sau adult.

„M-aș uita la redesenarea curriculului ce skill-uri sunt relevante și să găsesc o metodă de recunoaștere. N-am auzit de așa ceva la ANOFM, la agențiile pentru reîncadrarea șomerilor. Acum suntem într-o deficiență de mapare a acestor provocări”, a spus Stanimir, și a adăugat că mediul de business ar trebui să contribuie la această mapare și că ar fi necesară o schemă prin care să contribuie companiile private, dincolo de proiectele de CSR cu care își fac publicitate.

Intervenția VIDEO integrală poate fi găsită aici:



Parteneri ai conferinței: Parteneri: BCR, World Vision Romania, Avocatnet.ro, EduPedu / Moderator: Andreea PAUL, INACO

Articolul cu transmisia video integrală a evenimentului și cele mai importante declarații ale speakerilor poate fi găsit aici:

LIVE VIDEO Conferința „Examenul de absolvire a pandemiei”, 18 februarie. Participă ministrul Sorin Cîmpeanu


Articolul cu sinteza ideilor prezentate de speakeri, aici:

Ce COMPETENȚE îi GARANTEAZA unui absolvent ȘCOALA de azi, pentru a face față economiei de peste 5-10-15 ani?

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: