vineri

24 mai, 2024

23 februarie, 2022

Îți prezentăm cele mai importante declarații ale lui Ionuț SAS, Vicepreședinte AmCham România, în cadrul Conferinței CDG ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare?” (22.02.2022).

Cele mai importante declarații:

  • Stimularea cercetării/inovării ca motor de creștere economică. Pornim de la o realitate: noi considerăm că aceste activități reprezintă un factor determinant pentru creșterea economică. Din păcate, România nu stă bine la acest capitol. O arată toate statisticile la nivel european.
  • Am irosit un număr de ani în acest domeniu, partea frumoasă este că există potențial de creștere exponențial. Modelele bazate pe inovație ar fi un preambul fericit să dezvoltăm și aici acest gen de activități. Considerăm că primordial, pe lângă investițiile private, este nevoie de schimbarea de paradigmă în România. Avem nevoie și de îmbunătățirea legislației de proprietate intelectuală.
  • Există și exemple pozitive: Estonia, Irlanda, țări care au reușit să schimbe cu totul fața economiilor lor. Toate aceste preocupări vin pe un cadrul legislativ fiscal care are anumite facilități, dar în care mulți au dificultăți. Ar fi util să ne poziționăm  într-un cadru legislativ care să păstreze în România proprietatea intelectuală.

Sesiunea de Q&A:


Alocări mici pentru cercetare/dezvoltare. Poate fi făcută joncțiunea public-privat

Opinia personală- având o paradigmă schimbată, în care să punem bază pe PPP, cred că am stimula și investițiile. Dacă am avea un cadru de reglementare flexibil în domeniu ar fi un prim pas. Nu trebuie puse însă efectele înaintea cauzei. Cred că avem o problemă la nivel de cercetare: îmi pare rău să spun,  nivelul de talente rămase în România este scăzut. Trebuie să păstrăm talentele, să readucem aceste talente, sau să importăm. Când vom avea un număr consistent de cercetători cred că vom avea și rezultate. Nu cred că acum România este o țară foarte atractivă, la nivel UE, din punct de vedere al proprietății intelectuale.

Conferința integrală:

Parteneri:


eMag, AmCham România, PINmagazine

Parteneri de comunicare:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: