miercuri

17 iulie, 2024

19 septembrie, 2022

Marea Britanie, 500 de lideri mondiali și membri ai caselor regale din întreaga lume și în jur de un milion de oameni adunați în centrul Londrei își iau rămas bun luni de la Regina Elisabeta a II-a.

Înmormântarea este organizată după de 10 de doliu. O slujbă de înmormântare privată va fi oficiată la Castelul Windsor, la care participă doar Regele și familia regală.

Actul final: Sicriul Reginei va pleca din Westminster Hall și va fi depus în cripta din Capela Sfântul Gheorghe din Westminster Abbey, alături de sicriele Prințului Philip și al părinților Reginei, Regele George al VI-lea și Regina Mamă Elisabeta.

Un milion de persoane sunt așteptate în centrul Londrei pentru funeralii, poliția organizând cea mai mare operațiune de securitate desfășurată vreodată în capitală.

Funeralii de stat

Regele Charles, prinții William și Harry, precum și alți membri ai familiei Windsor vor merge în spatele sicriului în timp ce acesta va fi dus pe afetul de tun de la Castelul Windsor la Westminster Abbey, acompaniați de aproximativ 200 de cimpoieri și toboșari.


Funeraliile de stat sunt organizate la Westminster Abbey.

După funeralii, sicriul va fi urcat pe un afet de tun şi va fi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Sicriul va fi apoi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

Slujba religioasă va avea loc la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântare, la care vor participa membri apropiați ai familiei.


Bijutierul Coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. Sicriul Reginei va fi depus în cripta din Capela Sfântul Gheorghe din Westminster Abbey.

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie la casa ei de vară din Scoția, Castelul Balmoral.

Starea ei de sănătate era în declin, însă cu două zile înainte de deces o primise pe Liz Truss și îi încredințase mandatul de prim-ministru și responsabilitatea formării unui nou guvern.

Șefi de state prezenți la ceremonia de la Westminster Abbey

La funeraliile de stat vor fi prezenţi, între alţii, preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

La funeralii participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019.

Era așteptat şi prinţul saudit Mohammed ben Salman, însă surse din cadrul Foreign Office citate de The Guardian afirmă că acesta nu va mai veni la Londra, Arabia Suadită urmând să fie reprezezentată de Prinţul Turki bin Mohammed al Saud.

La ceremonii va veni şi Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: