joi

28 martie, 2024

23 septembrie, 2021

Dacă spui Germania, spui Angela Merkel. BBC a publicat joi un reportaj despre felul în care publicul german percepe despărțirea de cancelarul care se află la guvernare de 16 ani.

Alegerilor generale din Germania se vor desfășura duminică, fără participarea Angelei Merkel, care și-a anunțat în octombrie 2018 decizia de a se retrage de la conducerea CDU și a guvernului.


Niciun alt lider european nu a mai dominat afacerile europene așa cum o face de 16 ani Angela Merkel. E drept, alții au construit Europa așa cum arată azi, dar nimeni nu poate contesta faptul că Angela Merkel și-a asumat misiunea de a o proteja și de a o duce mai departe.

Angela Merkel a fost prima care a răspuns provocărilor lansate de noua administrație a Statelor Unite. Prima care a sesizat derapajele Turciei și prima care nu doar a vorbit, ci a împins Europa spre cooperare în lupta împotriva terorismului.

Marele păcat pe care populiștii îl atribuie cancelarului este deschiderea granițelor Germaniei pentru migranți imediat după războiul din Siria. A fost însă singurul răspuns uman la criza ce afecta nu doar zona de conflict, ci și Grecia sau Italia.

Ieșirea sa din scenă va creea un gol ce pare imposibil de umplut indiferent de cine îi va succede în fruntea politicii germane. O recunosc chiar criticii de azi ai cancelarului.

Primul mandat parlamentar câștigat după reunificarea Germaniei


Angela Merkel (n. Kasner) s-a născut în 1954 în Hamburg, RFG, și are origini germane și poloneze. Bunicul ei patern, Ludwik Kasner, a fost un polițist de etnie poloneză care a participat inclusiv la mișcarea de independență poloneză de la începutul secolului XX.

Tatăl viitoarei cancelare germane, Horst Kasner, pastor luteran, s-a mutat împreună cu familia în RDG, chiar în 1954, unde acesta primise o parohie.

În 1973, Angela a început să studieze fizica la Universitatea din Leipzig. Patru ani mai târziu se căsătorea cu Ulrich Merkel. Căsnicia ei avea să se destrame în 1982. Angela şi-a strâns într-o bună zi lucrurile şi a plecat, a povestit ulterior fostul soţ, care spune că despărţirea a fost neaşteptată. „Ea a luat maşina de spălat, eu am păstrat mobila”, a povestit mai apoi Ulrich Merkel.

De partea cealaltă, Angela Merkel a făcut un rezumat rece al acestei căsnicii: „Nu a fost o mare dragoste. Ne-am căsătorit pentru că toţi se căsătoreau”. Totuşi, a decis să păstreze numele de Merkel chiar şi după ce s-a recăsătorit, în 1998, cu profesorul de chimie cuantică Joachim Sauer. Sau „domnul Merkel”, cum îl ştie acum lumea întreagă.

Vâltoarea anilor ’90 a atras-o irevocabil pe Angela Merkel în politică. S-a înscris în Uniunea Creştin Democrată, partidul pe care îl conduce şi azi. A candidat la primele alegeri de după reunificare şi a devenit membru al Bundestagului. Un mandat pe care îl păstrează deja de peste un sfert de veac.

Imediat după alegerile din 1990 a devenit ministru pentru Femei şi Tineret în cabinetul cancelarului Helmut Kohl. El este omul care avea să îi influenţeze decisiv cariera politică. Mulţi spun despre Kohl că este tatăl politic al Angelei Merkel.

Fără el este greu de crezut că ar fi ajuns, în noiembrie 2005, în funcţia de cancelar federal, prima femeie care a ocupat această funcţie în istoria Germaniei.

Poate cel mai mare merit al cancelarului este acela că a adus stabilitate politică Germaniei și CDU.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: