cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Video / Economistul Dan Bucșa: ”Guvernul discută cu instituțiile financiare internaționale și Comisia Europeană creșterea de anul viitor a unor taxe și impozite. Reducerea cheltuielilor statului nu aduce resurse suficiente”

25 august, 2024

Guvernul tocmai discută cu instituțiile financiare internaționale și Comisia Europeană creșterea de anul viitor a unor taxe și impozite pentru a micșora deficitul, a declarat Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank AG, Londra, într-o dezbatere publică organizată la Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
Aceste majorări vor începe cu siguranță de anul viitor și sunt necesare întrucât partidele din România nu-și vor asuma niciodată costul politic al îmbunătățirii colectării.
”Mă mai sună și pe mine, și pe alți colegi de breaslă, ca să ne întrebe: „Prim-ministrul a vorbit serios când a spus că nu va crește nicio taxă anul viitor, că luna trecută, cu noi, a spus altceva?” Sunt alegeri și pe timp de alegeri nu se poate spune că vor fi creșteri de taxe. ” – a spus Dan Bucșa.

Intervenția lui Dan Bucșa referitoare la deficit și impozite poate fi urmărită de la minutul 56:

YouTube video

Dan Bucșa a explicat mai întâi că reducerea cheltuielilor statului nu poate aduce resurse suficiente pentru diminuarea semnificativă a deficitului:


„Avem cheltuieli foarte mari cu bunurile și serviciile – de la hârtie igienică, la imprimante. Plus, anula cesta, cheltuielile cu alegerile, care sunt destul de mari. Să sperăm că la anul vor scădea, pentru că la anul nu vom mai avea alegeri.

Și mai avem cheltuielile cu investiții. Nu vrem să taie de acolo, pentru că vrem în continuare să facă șosele.

Dacă ne uităm per total la cheltuieli, cu imprimantele și oamenii din sistemul public, nu ajungem foarte departe cu reducerile.

Și, atunci, ne uităm la venituri. Putem să creștem veniturile în două feluri:
1. să mărim colectarea. Aici nu trebuie să reinventăm apa caldă, pentru că avem ca model Polonia. În 2016, Polonia a luat niște măsuri de creștere a colectării pe toate categoriile de impozite. Impozite pe consum, ca TVA și accizele, impozite pe venituri – salarii, cele mai multe – și contribuțiile de asigurări sociale, pentru pensii, sănătate ș.a.m.d”, a spus economistul. 

Partidele românești preferă să crească taxele, întrucât nu vor să-și asume costurile politice ale îmbunătățirii colectării


Alternativa, pe care o alege clasa politică româneacă, este de a crește taxele, iar acest lucru se va face și în următorii ani, începând cu 2025, indiferent de fermitatea declarațiilor prin care guvernanții neagă acum această posibilitate, a mai spus Dan Bucșa:

„Îmbunătățirea colectării are un cost politic pe care nici un partid politic din România nu și l-a asumat din 1989 încolo și sunt aproape gata să vă jur că nu și-l va asuma niciunul.

Și, atunci, ne rămâne cealaltă metodă de a mări veniturile, și anume: creștem taxele.

Se vehiculează creșterea TVA cu două puncte procentuale. Firește că vor fi foarte multe excluderi, poate nu la mâncare, poate nu la alte bunuri de care oamenii au nevoie, de exemplu produse pentru bebeluși, dar cred că TVA va crește. Ar trebui să crească și impozitul pe venituri, adică pe salarii, dar ăla probabil că va veni în 2026, pentru că ANAF nu știe excel, deși are toate datele necesare. Ministerul Finanțelor cere de la firmele din România o cantitate gigantică de date. Probabil că știe și culorile și mărimea pantofilor a fiecărei contabile din firmele din România, dar nu știe ce să facă cu ele. Deci, lăsăm ANAF-ul să învețe cu excel-ul până în 2026, când probabil cota unică, acum de 10%, va fi diferențiată. De altfel, ea a fost redusă de la 16% la 10% cu gândul că va mai fi o cotă de cam 25%. Probabil că pe acolo se vor duce.

Tot ce spun aici s-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale, că doar nu o să spună Guvernul României în an electoral. De aia, dacă vă mai spune vreun politician, anul ăsta, că nu cresc impozitele la anul, să știți că minte. Oricare ar fi el, de la prim-ministru, până la ultimul angajat al guvernului. Vor crește sigur. Probabil, începând cu TVA”. 

Deficitele scumpesc împrumuturilor statului și pe cele ale cetățenilor

Nu există nicio soluție în afara majorării taxelor, pentru că o creștere în continuare a deficitului înseamnă scumpirea împrumuturilor, până la niveluri greu de suportat de către populație, a mai spus Dan Bucșa:

„Premierul a spus acum vreo două săptămâni că nu crește nici o taxă, ne descurcăm. Dacă rămânem cu niște deficite gigantice, piețele internaționale vor începe să ne penalizeze. Pentru că trebuie să ne împrumutăm. Cineva trebuie să ne dea banii, ca să facem deficit. Dacă vreți să cumpărați o casă și nu aveți toți banii, vă împrumutați de undeva. Dacă aveți avans mai mare, împrumutul va fi mai ieftin. Așa e și la noi.

Lumea se uită să vadă ce venituri ai, dar și cât încasezi. În afară de Irlanda, încasăm cel mai puțin din UE.

Acum avem cel mai scump cost de împrumut din UE. Ne ne împrumutăm mai scump chiar și decât Serbia, care nu este în UE. Dar ei au deficit mic.

Dacă vom continua cu astfel de deficite, ne vom împrumuta din ce în ce mai scump.

De ce e important? Dacă va crește costul de împrumut al statului, în cele din urmă va crește și costul dumneavoastră de împrumut. Adică, nu doar statul va fi perceput ca fiind mai riscant, ci și populația și firmele din statul respectiv”. 

Creșterea veniturilor, exemplul polonez

Dan Bucșa a prezentat audienției cazul Poloniei, unde PiS, partidul de guvernare instalat după alegerile de la sfârșitul anului 2015, a implementat un plan de optimizare a colectării ce a adus mai mulți bani la buget, inclusiv prin majorarea veniturilor din TVA, dar a avut și consecințe sociale – scindarea societății.

Fragmentul din prezentare referitor la cazul Poloniei:

„Ce-au făcut polonezii imediat după alegeri.

1. S-au dus la toate firmele și au cerut impozitul, inclusiv ăla din care s-au sponsorizat campaniile electorale. Antreprenorii au fost șocați.

2. S-au dus în magazinele de la țară și le-au fiscalizat. Măsura asta a adunat o groază de bani din TVA. În schimb, ce le-au dat celor de la țară, nemulțumiți că le-au crescut prețurile (dacă începi să fiscalizezi, prețurile cresc), le-au dat un program social medieval, împotriva femeilor, mai ales, fără drept de avort, împotriva LGBT și ce mai cerea Biserica Catolică.

S-a ajuns la o rupere a socității, în Polonia, la orășenii care spun: Și voi trebuie să plătiți taxe, și cei de la sate, care spun: Fără avort, duceți-vă în Germania, dacă vreți să faceți asta.

3. Securizarea granițelor. S-au pus niște scannere enorme. Polonezii au făcut foarte bine, au adus două firme, două rânduri de scannere: o firmă americană și o firmă chinezească, în așa fel încât să nu existe nicio bănuială că vor coopera. O dată erau americanii primii la graniță, o dată chinezii. Dacă al doilea scanner găsea ceva ce primul pierduse, marfă nedeclarată, lucruri ilicite, prima companie trebuia să plătească daune. Încasările la graniță au crescut cu un procent din PIB. În acest moment, încasarea de TVA din Polonia este aproape de cea a Olandei”.

Concluzia: „Triumfător, de la anul, plătiți mai mult”

„Acestea sunt alternativele: fie ne cresc impozitele, fie vom plăti mai mult pe dobânzi, pe împrumuturi, toată lumea va plăti mai mult. (…)

Guvernul a promis tuturor, și FMI și Comisiei Europene că va reduce deficitul.

Felul în care acest guvern a comunicat cu FMI și Comisia Europeană, din punctul de vedere al acestor instituții, a fost mai bun. Ei au simțit un progres.

Dar, mă mai sună și pe mine, și pe alți colegi de breaslă, ca să ne întrebe: „Prim-ministrul a vorbit serios când a spus că nu va crește nicio taxă anul viitor, că luna trecută, cu noi, a spus altceva?” Sunt alegeri și pe timp de alegeri nu se poate spune că vor fi creșteri de taxe. 

Și, triumfător, de la anul, plătiți mai mult”, a mai explicat Dan Bucșa.

(Citiți și: ”Premierul anunță de la Bruxelles că oficialii europeni ar fi acceptat întinderea pe 7 ani a scăderii deficitului. Detalii privind reforma bugetară”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: