vineri

23 august, 2024

22 august, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, după discuția cu președinta Comisiei Europene, că reducerea deficitului va fi planificată pe șapte ani, pentru a se putea realiza în continuare investiții, iar pentru diminuarea cheltuielilor bugetare și coborârea plafonului pentru microîntreprinderi vor avea loc noi discuții în coaliția de guvernare.

Acordul pentru reducerea deficitului excesiv nu a fost depus, dar va fi pe o durată de 7 ani

Premierul a sugerat că oficialii europeni ar fi acceptat ca revenirea la deficitul sub 3% să se întindă pe șapte ani:

”Mă bucură faptul că președinta aleasă a Comisiei Europene a înțeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta și ținta ambițioasă pe care o avem pentru investiții în acest an – 120 de miliarde de lei.
Am concluzionat că țara noastră trebuie să profite de contextul actual și de oportunitățile de finanțare europene pentru a se dezvolta și crește nivelul de trai al românilor. În acest sens, vom propune Executivului european un acord pe șapte ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al României”.


Premierul a anunțat că în zilele următoare va avea loc în coaliție o nouă discuție despre reducerea cheltuielilor bugetare.

Despre reforma fiscală: arieratele pe care le așteaptă statul – 175 mld. de lei

„Eu nu cred că vom veni cu creșteri de taxe. Luni m-am uitat la arierate, avem 175 de miliarde de lei de colectat. Eu înțeleg rezistența, înțeleg companiile corecte să fie nemulțumite până se închid toate disfuncțiile sistemului. Voi avea luni întâlnire cu patronatele. Cred că prin organizare și onestitate și digitalizare și închiderea portițelor de optiimzare putem depăși acest moment. Ne trebuie o reformă fiscală cu perspectivă pe termen mediu, e în PNRR. Acolo va fi o dezbatere publică. El se vor lua în primele 6 luni (din 2025 – n.red.) ca să aibă efect în 2026. Ministrul Finanțelor, dacă ai ajuns la arierate atât de mari, trebuie să ia anumite măsuri. Nu se poate să avem oameni corecți și oameni care mereu găsesc portițe și fac evaziune. Vă spun din SUA, știți că Fiscul e cel mai puternic. Nu putem să mai trăim așa, unii să plătească și alții nu. Eu nu pot să vin cu taxe noi cât timp am arierate de colectat de aproape 8% din PIB, când am cel mai mare gap de TVA”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Despre jaloanele restante din Cererea 3 și reducerea plafonului pentru microîntreprinderi

„Dintre cele 76 de jaloane pentru cererea de plată 3 au mai rămas 4 în discuții cu Comisia Europeană. Dânșii mai consideră și alte 2 jaloane, RAPPS și AMEPIP. Mai sunt 4 discuții: jalonul 206 – astăzi la ora 13 o să fie discuție pe acest jalon și pe deficit ministrul Boloș, mare parte din acest jalon a fost îndeplinit, rămânând o singură solicitare a Comisiei Europene – reducerea plafonului la microîntreprinderi. Se impune o decizie politică în coaliție, dacă vom îndeplini jalonul în acest moment sau într-un anumit moment de timp, sau își asumă coaliția să renunțăm la o parte din Cererea de plată 3 și nu facem reducerea de plafon la microîntreprinderi. Guvernul a închis 99% din solicitările privind microîntreprinderile, ultima solicitare fiind cererea de reducere a plafonului”, a spus premierul.

Reamintim că reprezentanții Comisiei Europene cer o ajustare a pragului pentru microîntreprinderi, propunând reducerea acestuia de la 500.000 de euro la 50.000 de euro sau cel mult 100.000 de euro. Coborârea acestui prag ar fi trebuit efectuată anul acesta.

Premierul spune că a mers cu un singur nume de comisar, Victor Negrescu; propunerea oficială va fi transmisă luni


„În ceea ce priveşte comisarul, nu e prima oară când o spun, am mers cu un nume. El este actualul vicepreşedinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut şi un calendar, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României”, a spus Marcel Ciolacu.

Deși a prezentat deja persoana pe care o va desemna România în Colegiul comisarilor, premierul spune că va discuta zilele următoare cu președintele Iohannis și liderul partenerului de coaliție, Nicolae Ciucă, despre această propunere.

„Acest atribut este exclusiv al prim-ministrului, dar, cum este şi normal, şi deja am şi stabilit cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuţie în următoarele zile. De asemenea, instituţional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuţie şi cu preşedintele României, deoarece acesta este reprezentantul României în Consiliul European”, a declarat premierul, după întâlnirea cu președinta CE..

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: