vineri

29 martie, 2024

24 februarie, 2022

Îți prezentăm cele mai importante declarații ale lui Dan ZAHARIA, fondator Fab Lab Iasi, publisher PINmagazine, în cadrul Conferinței CDG ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare?” (22.02.2022).

Cele mai importante declarații:

  • Debranșarea Iașiului de la orice fel de investiție serioasă în infrastructura rutieră a făcut ca orașul să-și piardă atractivitatea pentru partea industrială. În momentul acesta avem câteva fabrici cu câteva mii de angajați, pe platforma industrială de la marginea orașului. Zona industrială din interiorul orașului a venit terenul de joacă al dezvoltatorilor imobiliari.
  • Singura noastră șansă a fost să devenim dintr-un exportator net de forță de muncă educată un magnet pentru industria IT și outsourcing. Dacă acum 20 de ani, cei mai mari angajatori erau câteva companii italiene de call-center, acum zece ani era Xerox, acum cinci ani era Amazon, acum cel mai mare angajator din Iași este Continental. Deși sediul social este la Timișoara, la Iași este cel mai mare centru de inginerie și de cercetare-dezvoltare pe care Continental îl are în regiune.
  • N-am avut de ales. Pentru noi IT-ul a fost ca o buruiană care a crescut dincolo de gard, până a devenit ditamai copacul pe care nu mai ai cum să-l ignori. Sub 5% din absolvenții facultăților relevante pentru industria IT și de outsourcing mai pleacă din Iași, de obicei spre Vest, Londra, Amsterdam sau orașele din Germania.
  • Pentru un oraș de aproape jumătate de milion de locuitori, peste 25 de mii de oameni sunt angrenați în această industrie. Unu din 20 de oameni lucrează în această industrie. Creșterea va fi și mai accelerată în următoarea decadă și ne așteptăm să depășim 40 de mii de oameni.
  • Dacă în 2008 dădeai cu tunul și nu găseai o clădire de birouri modernă în oraș, în momentul acesta avem aproape 300 de mii de metri pătrați de birouri cu încă o sută de mii în dezvoltare, dați în folosință în 2023.
  • Această dezvoltare a zonei corporate este interesantă, dar 2021, conform revistei PINmagazine a fost anul în care aproape șase startup-uri și o companie românească de tradiție în tehnologie au atras peste 20 de milioane de euro în investiții sau prin achiziția lor.
  • Ne-am dori ca legislația să fie mult mai permisivă astfel încât să putem atrage oameni de dincolo de granițele României, din Republica Moldova, Ucraina, dar este un chin obținerea permiselor de muncă, spre deosebire de ușurința cu care se mișcă Polonia.
  • Ne uităm cu atenție la startup-urile din zona de fintech, de agritech și considerăm că alături de e-health sunt trei zone pentru care aici în Iași putem găsi soluții, startup-uri foarte interesante.

Sesiunea de Q&A:


Cum credeți că ar trebui să funcționeze economia unui județ astfel încât performanța dintr-un domeniu ca IT-ul să se propage și în restul economiei locale?

Județul e o unitate de măsură mult prea mică. Noi nu vedem Iașiul pe ca un județ, ci ca fiind inima Moldovei de Vest. În principiu ceea ce se întâmplă la Iași se vede și dorim ca Iașiul să nu fie o stea singuratică pe cerul IT-ului din regiune. Avem nevoie ca și Galațiul, ca și Bacăul, ca și Suceava, ca și Botoșaniul să crească. Botoșaniul, din nimic, devine un pol pentru industria de gaming datorită unei companii care are fondatori din localitate și care a ajuns să angajeze 100 de oameni.

Marele avantaj al exemplului Iași, autoritățile locale își dau seama că prin această industrie reușesc să readucă înapoi forța de muncă, iar pandemia a dat acest exemplu, de oameni care pot lucra din Negrești.

Conferința integrală:

Parteneri:


eMag, AmCham România, PINmagazine

Parteneri de comunicare:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: