duminică

21 aprilie, 2024

14 mai, 2020

George Cățean, proprietar al Fermei Cățean din Brașov și Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor au discutat la conferința #CovidAgri: Cum (re)învățăm România să se hrănească. Resetarea agriculturii și scurtarea lanțului de la producător la consumator de marți, 12 mai, despre problemele provocate de criza actuală, soluțiile pe care le consideră potrivite și ce este nevoie să se întâmple la nivel de sector.

George Cățean a vorbit despre experiența sa de producător, o fermă cu tradiție de familie de cinci generații care deține șase etichete de fermă și va primi în iunie certificare ECO.


„Pe perioada pandemiei a trebuit să răspundem unei situații pentru care nu eram pregătiți, comerțul online. Am demarat de șase săptămâni un proiect în acest sens, pe o platformă a unor asociații locale”, spune George Cățean.

INTERVENȚIA VIDEO INTEGRALĂ, aici:

Acesta a punctat care sunt necesitățile fermierilor, în momentul de față:

  • Este nevoie de un sistem de migrare a micilor producători în zona profesională, prin forme asociative eficiente și mai ales prin trecerea în zona fiscalizată a celor care nu aderă la grupurile asociative. Aceste forme asociative să fie eficiente și cu rol de prestator de servicii pentru fermieri, nu de organ de control.
  • Este nevoie de o politică fiscală, reguli care să facă piețele locale eficiente, reguli sanitar-veterinare adaptate, autorități locale care să înțeleagă rolul produsului local.
  • În direcția calitate versus cantitate trebuie să conștientizăm, producătorii mici, că targetul este să realizeze performanțe calitate, nu cantitative.
  • E nevoie de regândirea sistemului de acordare a subvențiilor.
  • Odată cu implementarea restricțiilor cauzate de Covid, volumul de vânzări, în special în zona de lactate, a scăzut destul de mult. Ne-am activat foarte repede pe zona de online și am reușit să suplinim acea scădere.
  • Dacă ar fi să dau un mesaj celor care sunt în zona de blocaj, ar trebui să se gândească și să se orienteze către produsele cu termen mai lung de valabilitate, cu valoare mai mare, cum este untul spre exemplu – pentru producătorii de lactate.
  • Le recomand producătorilor să se organizeze nu în organizații statutare, ci organizații funcționale.

Adrian RĂDULESCU, președintele Asociației Fermierilor din România a vorbit despre lipsa organizării din domeniu. care cauzează plecarea celor din mediul rural peste granițe, pentru a lucra tot în agricultură.

INTERVENȚIA VIDEO INTEGRALĂ, aici:

Acesta a mai punctat o serie de probleme, concluziile ducând tot la ideea de asociere și organizare.

  • Niciodată nu am făcut o analiză a investițiilor făcute cu bani europeni. Un program e de succes dacă banii se cheltuie cu folos, nu aiurea. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, pentru a ne orienta spre asociere, pentru că viitorul este în cooperativă.
  • Trebuie organizată producția, trebuie o cooperativă, care preia recolta. Apoi ne trebuie și desfacere.
  • Ca să stăm în piața de desfacere ar trebui tot cooperativele să se gândească la import, să putem asigura produsul la raft și când nu este sezon de producție pentru produsul pe care îl oferim la supermarket.

Andreea Paul, președintele organizației INACO, a prezentat două surse utile pentru fermieri, în perioada crizei dar și în perspective. Andreea Paul a spus că INACO a propus, în contextul COVID, accesul liber la un ghid al surselor de finanțare pentru companii (LINK AICI). Ghidul conține surse deschise, deadline-uri, condiții de eligibilitate pentru fiecare finanțare disponibilă în prezent.

PREZENTAREA VIDEO INTEGRALĂ – aici:

„O altă oportunitate pe care INACO o pune la dispoziție este o foarte scurtă prezentare a ceea ce presupune agricultura viitorului, cu noile tehnologii care resetează complet viața agricolă europeană și mondială, iar acolo subliniez câteva propuneri:

1. crearea unui grup de lucru pentru agricultura viitorului – la nivelul ministerului. E nevoie și de subgrupuri de lucru pentru agricultura viitorului la nivelul regional

2. crearea de laboratoare educaționale inteligente (Smart Lab) în fiecare școală agricolă din Românie – avem deja 4 proiecte pilot

3. foamete zero în România — ar trebui să se regăsească în între priorități. Astăzi, 5% din populația din România se confruntă cu foametea, ceea ce este incredibil, dat fiind că noi avem capacitate să hrănim populație de 4 ori mai mare decât a României.”

Ghidul privind agricultura viitorului poate fi descărcat aici (LINK) 

Articolul cu concluziile VIDEO CONFERINȚEI din 12 mai poate fi găsit aici (LINK)

Articolul cu înregistrarea video integrală și live text – cu declarațiile speakerilor, aici (LINK)

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federației PRO AGRO și Asociației Fermierilor din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: