Video / Ciprian Teleman: După crearea bazelor de date comune trebuie să dăm cetățenilor posibilitatea să refuze să furnizeze documente instituțiilor - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Video / Ciprian Teleman: După crearea bazelor de date comune trebuie să dăm cetățenilor posibilitatea să refuze să furnizeze documente instituțiilor

11 martie, 2021

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, își dorește o asumare politică a momentului de la care cetățenii ar putea să refuze cererea unei autorități de a-i furniza documente.

”Prin partea de transformare digitală din PNRR vrem, între altele, să construim un nucleu de date integrate care să poată fi folosit de instituțiile interesate. Trebuie să avem baze de date comune și ar trebui să ne asumăm un lucru: să dăm posibilitatea cetățenilor să refuze să aducă documente. Momentul ăsta nu e departe, anul acesta vom avea primele teste cu ADR să vedem cum funcționează interinstituțional baza de date a administrației”, a afirmat ministrul Cercetării în cadrul conferinței „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” organizată de CursDeGuvernare.ro.

Cele mai importante declarații făcute de ministrul Ciprian Teleman:

 • În pilonul 2 din PNRR avem partea de digitalizarea educației, care ne va ajuta să fim pregătiți total peste 5 ani.
 • În afara PNRR va trebui să găsim pârghii politice pentru a stimula educația celor care nu mai sunt în acest sistem, respectiv cetățenii și antreprenorii pentru a fi prezenți în spațiul digital.
 • Prin partea de transformare digitală din PNRR țintim baza- în primul rând, o structură guvernamentală a datelor pe care le deține statul, un nucleu de date integrate care să poată fi folosit de instituțiile interesate, instituții care să adauge date, apoi, exterior, un cerc de platforme de date unde, de exemplu, o instituție interesată să poată interoga baza de date pentru a stabili o politică pe termen lung.
 • Așa ar trebui să arate arhitectura de date a statului. PNRR oferă o mare oportunitate, aceea de a ne încadra într-un termen scurt. Vrem, nu vrem, va trebui să avem cele mai bune căi pentru a ne atinge țintele până în 2026. La acest orizont vom avea, de exemplu, cetățenie digitală și vom avea implementat sistemul once-only.
 • Rolul statului este acela de a creea condiții corecte de concurență și să se asigure că soluțiile furnizate sunt potrivite. Vorbim de independența unui produs de vendor, de testatea soluțiilor înainte de a începe implementarea pentru a ne putea asigura că respectă toate standardele, și de transparentizarea procesului de achiziții publice pentru a elimina semnele de întrebare ale procesului.
 • Ca beneficiar, repet, va trebui să ne asigurăm că soluțiile sunt cele mai bune și livrabile în timp util.
  Ținta noastră e 100% online servicii publice. Noi putem pune la dispoziție servicii, dar avem nevoie de utilizatori. Regretul meu referitor la PNRR este că cota alocată inserției în spațiul digital nu e suficient de ridicată. Din august vom avea Cărți de Identitate electronice, dar înlorarea va dura. Oamenii trebuie să se obișnuiască cu utilizarea acestor instrumente.
 • Baze de date comune – Va trebui să definim, să asumăm politic, un moment de la care cetățenii ar trebui să refuze cererea unei autorități de a-i furniza documente. Noi ar trebui să ne asumăm politic lucrul acesta, să dăm posibilitatea cetățenilor să refuze. Momentul ăsta nu e departe, anul acesta vom avea primele teste cu ADR să vedem cum funcționează interinstituțional.
 • Broadband și acoperire – Este în lucru o harta la ANCOM a acoperirii internet, sunt 200 de pete albe acum, avem obligația să avem acoperire în intreaga țară până în 2025.  Ne propunem prin PNRR este să ducem internet în zone cu densitate mică. Avem pe lângă promisiunea politică și o datorie: degeabă alocăm bani pentru digitalizarea educației dacă nu avem internet. La finalul PNRR avem ca obiectiv acoperire pe 99,99% teritoriu.
 • Prin PNRR vor fi finanțate proiecte de digitalizare, dar după ce ne asig că actuala arhitectură guvernamentală de date e gata măcar în forma ei conceptuală, să știm cum arată aplicațiile care pot fi interconectate. Pentru asta avem nevoie de un acord, îl vom avea până la sfârșitul anului.
 • Blockchain – Redresarea și reziliența la noi are anumite priorități. Împreună cu Ministerul fondurilor ne-am gândit la programe, la competiții care să stimuleze tehnologiile viitorului. Ținta e să ajungem la e-gov, la fel ca în Estonia. Nu avem decât barierele de timp și de bani.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe Facebook @CursDeGuvernare.ro și pe Website CursDeGuvernare.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Parteneri: UiPath, Raiffeisen Bank, Deloitte România

Partener media: Avocatnet.ro


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr