vineri

26 aprilie, 2024

13 august, 2019

China masează în ultimele zile trupe militare lângă Shenzhen, metropolă aflată la porțile Hong Kong, într-o perioadă în care presa de stat cere la unison intervenția în forță pentru lichidarea protestelor care, de aproape 2 luni, se organizează în fosta colonie britanică.

Cu o săptămână în urmă, guvernul chinez înăsprea tonul comunicatelor- ”Vrem să avertizăm toți infractorii: nu judecați greșit situația și nu confundați reținerea cu slăbiciunea”, a transmis Biroul pentru Hong Kong și Macao al guvernului chinez într-un document transmis în timpul unei conferințe de presă ce a fost organizată la Beijing, după ce Hong Kong-ul a fost paralizat ore bune de protestatarii ce îndeamnă la grevă generală.

Presa de stat chineză prezintă marți dovezi că Beijingul se pregătește de acțiune – imagini preluate de The Guardian arată coloane de transportoare blindate și camioane cu soldați în marș spre Hong Kong.


De asemenea, Ministerul de Externe de la Beijing a îndemnat deja Statele Unite să înceteze să intervină în treburile interne din Hong Kong.

Situația rămâne în continuare explozivă la Hong Kong, acolo unde autoritatea aeronautică a suspendat, pentru a doua zi consecutiv, toate zborurile, din cauza faptului că mii de protestatari au transformat terminalele în scenă a protestelor.

Protestele au început după ce guvernul local a anunțat că intenționează să adopte o nouă lege a extrădării, care ar fi permis ca unii suspecți să fie judecați de tribunale aflate în partea continentală a Chinei. În urma protestelor pașnice de stradă, autoritățile au renunțat la acest proiect, însă protestatarii se tem că problema va fi rediscutată.


Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Hong Kong va trece total sub administrația Beijingul abia în 2047, dar practicile totalitare se fac deja simțite de mai mulți ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: