vineri

19 aprilie, 2024

5 octombrie, 2022

Economia se transformă rapid iar structura PIB-ului este modificată de aportul diferențiat al unor noi sectoare cu valoare adăugată mare. Cum ține pasul sistemul de educație din România? Care sunt noile competențe necesare și cum sprijinim zona de excelență a școlii românești?

La Conferința CDG ”Formarea competențelor” organizată marți, 4 octombrie, CursDeGuvernare a încercat să facă un bilanț al acestor competențe, adunând în jurul mesei de discuție unele din cele mai potrivite voci, care să arate direcțiile în care ar trebui să ne uităm. Îți prezentăm mai jos cele mai importante declarații ale Alinei LUCHIAN, Education & Academic program manager, SAS, reieșite din discuție.

Cele mai importante declarații:

  • Domeniul în care noi activăm este de analiză de date avansate, data science sau inteligența artificială responsabilă. Suntem lider de piață pe acest domeniu software. În România suntem prezenți din anul 2000. Avem două birouri, la Cluj și la București.
  • Compania are o misiune de a pune la dispoziția mediului academic, universitar software și cursuri gratuite din zona analizei avansate de date. Fondatorul s-a gândit că este un foarte mare decalaj între industrii în general și mediul academic, a văzut asta ca și cadru didactic și s-a gândit că ar fi o foarte bună idee să ofere soluții similare mediului academic. În acest sens există o curriculă foarte puternică creată împreună cu o echipă de dezvoltare, pe care o oferim mediului universitar. La nivel global sunt peste 400 de universități în acest program.
  • Curricula este dezvoltată în parteneriat cu universități de prestigiu, North Carolina, Stanford, Harvard, în așa fel încât să aibă componentă teoretică generală plus o parte de aplicabilitate. În România, avem 10 programe la 10 facultăți. În cadrul Politehnicii avem un program post-universitar, de formare continuă, după master sau după licență. Din 2023 avem inclusiv un master de 2 ani, unde există o curriculă foarte avansată de analiză de date, care o ia de la început, cu programare, data science, pregătirea datelor și până la interpretare și crearea de competențe avansate în domeniul data science.
  • În România, nevoia de acești specialiști: data scientist, data engineer, data analyst, business analyst, în românește ar fi specialist în analiza de date, este solicitat foarte tare. În ultimii doi ani au fost postate peste 30 de mii de posturi doar în România care nu erau toate dedicate pieței românești, doar 80%.
  • Un studiu făcut după ultima ediție a World Economic Forum, în domeniul tehnologiei informației și a altor industrii din zona asta digitală, această meserie de analiză de date este a doua cea mai solicitată și există un deficit la nivel global pe piața forței de muncă de 11,5 milioane locuri de muncă în Europa. Există o foarte mare oportunitate.
  • Încercăm să replicăm un program din SUA. Luăm de acolo bunele practici pe care le au de 20 de ani. Mergem către liceele de mate-info. Am început cu 3 licee în București, abia în acest an. Ne gândim la nivelul clasei a XI-a să începem. Suntem în discuție cu cadrele didactice.
  • În România, în zona de STEM, e un procent destul de bun, un echilibru între zona masculină-feminină. Jumătate dintre studenții pe care îi avem sunt fete. În țările din Vest, procentul este de 80% în favoarea bărbaților.

Conferința integrală:

Parteneri:

EduApps
eMAG
Donalam – AFV Beltrame Group
NXP
EximBank
Raiffeisen Bank
UPB: Universitatea Politehnica din Bucureșt
Asociația Cronica Europeană

Parteneri de comunicare:



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: