Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Alexander MILCEV, co-președinte al grupului de lucru pentru fiscalitate al AmCham, în cadrul Conferinței CursDeGuvernare „Bugetul și fiscalitatea: la ce să se aștepte economia, scenariile noii paradigme fiscale ale anului 2022” (09.11.2021).
La AmCham, ca și alte asociații ale oamenilor de afaceri din România, există câteva priorități pentru viitor, pe care le discutăm cu factorii politici și care se referă la lista binecunoscută de ani de zile. Între aceste priorități se află păstrarea cotei unice, afirmă Alexander Milcev, membru al Consiliului director AmCham.
Rolul cadrului fiscal în atragerea și stimularea investițiilor cu valoare adăugată mare este foarte important, mai ales în condițiile în care, spune Alexander Milcev” în economia mondială de astăzi, capitalul și proprietatea intelectuală traversează granițele cu viteza luminii.”
Principalele declarații:
- Cu ultimele sale observații, domnul Dăianu a ajuns la subiectul meu, la rolul cadrului fiscal în atragerea și stimularea investițiilor cu valoare adăugată mare, din punctul de vedere al contribuabilului, al mediului de afaceri și al investitorilor.
- Importanța statului și a rolului pe care statul îl joacă în determinarea cadrului fiscal a fost demonstrată pe deplin, mai evident ca niciodată, în cadrul pandemiei. Vorbim de pachetul legislativ adoptat de urgență, nu numai în România, în mai multe țări.
- S-au adoptat măsuri cu o viteză pe care nu am mai văzut-o până acuma. Viteza și anvergura lor au fost total impresionante și au făcut, pentru multe companii, diferența dintre a opri activitatea sau a dispărea de pe piață, și posibilitatea de a continua afacerea.
- Câteva exemple cunoscute nouă au fost confirmate și de un studiu AmCham privind calitatea mediului investițional, studiu făcut în vară, din punctul de vedere al oamenilor de afaceri, care – judecând calitatea mediului fiscal, au apreciat foarte mult acele facilități pe care statul le-a asigurat în ultimii aproape doi ani.
- Astfel, vorbim de bonificația la plata la timp a impozitului pe profit, eliminarea penalităților la întârzierea plăți taxelor și impozitelor, rambursarea anticipată și accelerată a TVA, prelungirea diverselor termene de depunere.
- S-a văzut clar că statul este un jucător mai important ca oricând în această perioadă și a făcut diferența.
- Cu acest exemplu despre intervenția și rolul cadrului fiscal în perioada pandemiei, ne punem problema ce se va întâmpla în perioada post pandemie.
- Ne facem planuri pe termen mediu și lung, când pandemia nu o să mai joace un rol atât de important și de dominant în viața noastră economică.
- Mediul de afaceri a apreciat stabilitatea cadrului fiscal din ultimii doi ani de zile. Vorbim de stabilitatea și de predictibilitatea cadrului fiscal de mulți ani. Acestea au fost asigurate chiar în această perioadă.
- Regulile fiscale nu s-au schimbat, chiar s-au înlesnit, ceea ce a fost foarte binevenit.
- Mediul de afaceri își dorește ca stabilitatea și predictibilitatea să se mențină și în perioada foarte dificilă care urmează.
- Stabilitatea cadrului fiscal în sine nu este o condiție suficientă. Foarte important pentru viitor este elementul operațional: cum se aplică în practică acest cadru fiscal.
- Mă refer concret la nevoia de simplificare și eficientizare a procedurilor administrative, de colectare a taxelor și impozitelor. Cu siguranță digitalizarea ANAF joacă un rol foarte important.
- Vorbim până la urmă de economia viitorului, în care și noi ca țară ne regăsim. Sistemul de colectare a taxelor trebuie să meargă în tandem și cu aceeași viteză cu dezvoltarea economiei.
- La AmCham, ca și alte asociații ale oamenilor de afaceri din România, avem câteva priorități pentru viitor, pe care le discutăm cu factorii politici și care se referă la lista binecunoscută de ani de zile:
- Creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, a cărei importanță se referă – din punctul de vedere al mediului de afaceri, la stabilitatea sistemului fiscal. Dacă avem colectare adecvată atunci sunt mari șanse să se păstreze stabilitatea sistemului fiscal și nu să avem șocuri de modificare a lui cu impact potențial negativ asupra afacerilor.
- Digitalizarea ANAF.
- Păstrarea cotei unice: mediul de afaceri consideră că este o măsură care a ajutat foarte mult și păstrarea ei este foarte importantă.
- Implementarea bugetării multianuale.
- Lista este foarte lungă și o să mă axez pe un element foarte important pentru economia modernă a României: cadrul legislativ aferent cercetării, dezvoltării și inovării.
- Din cele 38 de state membre ale OECD, 33 au o legislație în acest sens, iar în cadrul UE, 21 din 27 au această legislație care favorizează și acordă un cadru fiscal benefic acestor activități.
- Nu vorbim doar de IT, ci și de farma și de multe alte domenii.
- Avem și în România legislație, păcat că este aproape inaplicabilă.
- Sunt mai multe prevederi și facilități care există de ani de zile, însă din varii motive (obiective, subiective, operaționale, lipsa de norme, lipsa de explicații), facilitățile sunt cvasi-inaccesibile celor care investesc.
- Să nu uităm că, în economia mondială de astăzi, capitalul și creierii și proprietatea intelectuală traversează granițele cu viteza luminii.
- Am văzut cât de ușor se pot reloca afaceri, mai ales cele care nu au fabrici și uzine. Oameni care lucrează în astfel de afaceri sunt extrem de mobili. Toată lumea a auzit de nomazii digitali.
- O să avem o problemă dacă nu luăm măsuri urgente în România, adică în următoarele 3, 6 luni, în maxim un an de zile, ca legislația să prindă viață și ajute exact acel segment al mediului de afaceri care chiar contribuie, nu doar cu forță de muncă și procesare, ci cu idei și cu inovare, cu adăugare în această economie.
- Orice nou guvern care va veni trebuie să aibă această prioritate pe listă. Nu trebuie ceva revoluționar. Ce s-a făcut în teorie, să se facă încă un pas ca să se rezolve.
Am avut mai multe discuții cu miniștri de Finanțe din ultimii ani. Aici este viitorul și aici trebuie să plusăm.
Sesiunea de Q&A:
În contextul impozitului minim global pentru multinaționale, cum vedeți atractivitatea cadrului fiscal pentru investitori?
- Stăm bine, zic eu: În primul rând nu suntem afectați, că avem 16%, deci suntem peste cota globală de 15%. Așa că nu o să fim în prima linie afectați negativ. Sunt multe țări din UE, inclusiv vecinii noștri care sunt foarte îngrijorați.
- Trebuie să nu uităm că inițiativa e globală, dar implementarea e globală. Până se implementează în România, ca să vedem ceva concret cum se întâmplă, foarte mult depinde de noi, de guvern și de mediul de afaceri ca să contureze acest nou regim.
- Astfel încât România să nu-și piardă din competitivitatea internațională. Cât timp există taxe și impozite, concurența o să existe și în afară de UE și în UE, pentru fiecare dolar și euro fiscal.
- România nu trebuie să piardă această cursă.
Conferința integrală:
Parteneri:
AmCham Romania, ARPIM, Biriș-Goran, Catena, JTI, PwC
Parteneri de comunicare:
Project-e, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders (RBL), CFA Society Romania, APAR – Asociatia pentru Antreprenoriat Romania, EURACTIV.ro