19 iunie, 2020

Adela Cojan, președinte CNAS, apreciază că argumentele pentru implementarea de soluții informatice care să ajute actul medical exced situația de criză provocată de coronavirus, între argumente enumerând segmentul important de populație care trăiește în mediul rural, repartizarea inegală a populației în teritoriu și, foarte important, numărul redus de cadre medicale care profesează în România.

Declarațiile, la VIDEO CONFERINȚA LIVE „Sănătatea – marșul ei spre telemedicină și noile tehnologii” de joi, 18 iunie, organizată de CursDeGuvernare.ro.

Prezentarea video a Adelei Cojan:


YouTube video

”Toate acestea sunt motive pentru care accelerăm digitalizarea medicinei. Suntem conștienți că medicii pot îmbunătăți calitatea actului medical dacă au acces la facilitățile sistemului electronic de sănătate.  Susțin informatizarea sistemului medical”, a afirmat Adela Cojan.

Evident, interesul general fiind legat de actualele performanțe ale sistemului informatic al Casei Naționale, Adela Cojan a oferit câteva explicații:

  • Problema sistemului informatic al Casei este că bazele de date au fost dimensionate la nivelul 2002. Acum avem o creștere exponențială a numărului de contracte, de cerințele de interoperabilitate, inclusiv la nivel european, iar sistemele hard și soft deja sunt subdimensionate. Trebuie mărită capacitatea de stocare a informațiilor, care, să nu uităm, trebuie și protejate, iar eforturile noastre au constat în accesarea de fonduri europene, ținând cont de fondurile bugetare limitate pe care le avem la dispoziție.
  • Am reușit să semnăm un contract, în ianuarie, pentru creșterea eficienței utilizării PIAS, pentru toți furnizorii, contract în valoare de 101 mil lei. Se află în fază de definitivare specificații un alt proiect, cu o valoare de 82 mil lei. În următorul exercițiu financiar multianual european vrem să accesăm alte programe, vizând redimensionarea și modernizarea sistemului informatic al Casei; iar fișa de proiect este deja depusă.
  • Până la acea dată însă, am încheiat contracte de mentenanță pentru cele 4 componente PIAS. Principalele cauze care au apărut în funcționarea SIUI au fost legate de disfuncționalități ale serverelor, care au fost achiziționate acum 18 ani. Vechimea echipamentelor e prima cauză, dar accesăm fonduri europene pentru a updata echipamentele. A doua problemă: subdimensionarea sistemului.

La conferințaSănătatea – marșul ei spre telemedicină și noile tehnologii”– AICI CU ÎNREGISTRARE INTEGRALĂ au participat 12 speakeri: reprezentanți de top ai Ministerului Sănătății, CNAS, Agenției pentru Digitalizarea României, plus companii pharma, medici și antreprenori în domeniu. Aceștia au dezbătut și au prezentat soluții pe o temă fierbinte – importanța tehnologiilor în sănătate – la evenimentul live online organizat de CursDeGuvernare.ro. Cele mai importante idei prezentate în conferință pot fi găsite AICI (LINK).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: