vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, a declarat joi premierul Victor Ponta, adăugând că poate fi luată în calcul şi suspendarea şefului statului, dacă se dovedeşte că acesta s-a implicat în acest caz.

„Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii”, a spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Victor Ponta a răspuns: „Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”.


”Cred că preşedintele României şi nu doar al României, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra activităţii Justiţei, ar trebui să demisioneze imediat”, a spus premierul.

El a arătat că demisia şefului statului s-ar impune pentru ca nimeni să nu poată să considere că din poziţa pe care o ocupă – fiind persoana care a numit în funcţie şeful DNA, procurorul general şi ceilalţi magistraţi – poate să influenţeze desfăşurarea normală a anchetei.

Premierul crede că e vorba de un caz foarte clar, care nu îl acuză direct pe preşedintele Băsescu, dar îl acuză direct, în mod clar, cu probe, şi nu cu stenograme prin presă, pe fratele preşedintelui.

”Din acest punct de vedere, orice preşedinte european cu siguranţă ar demisiona. Vă dau cazul preşedintelui Germaniei, care a demisonat din funcţie pentru un lucru mult mai puţin grav şi care de altfel a şi fost achitat de Justiţie după aceea”, a spus Victor Ponta.


El a arătat că decizia demisiei ar fi cea mai bună pentru ideea de Justiţie, pentru credibilitatea Justiţiei în faţa românilor, pentru încrederea că nimeni nu e mai presus de aplicarea legii.

”Acum e momentul în care el însuşi (Traian Băsescu – n. red.) trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa Justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că într-un fel sau altul influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi”, a spus premierul.

El, personal, a mai spus Victor Ponta, nu vede o implicare directă a preşedintelui Băsescu în cazul în speţă.

”Dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de către fratele preşedintelui, de către domnul Mircea Băsescu, un caz care, dacă ar fi implicat o altă persoană, acea persoană era arestată de mult. Eu nu sugerez vreo acţiune a Justiţiei, nici vorbă. Sugerez sau spun direct un singur lucru: că este un moment în care instituţiile statului, instituţiile de Justiţie pot într-adevăr să dea marele examen al independenţei”, a mai spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, este acuzat de fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, că ar fi luat de la aceştia mai multe sute de mii de euro pentru a interveni în favoarea eliberării lui Bercea Mondial, condamnat în prima instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor.

Antena 3 a făcut publice miercuri seara mai multe înregistrări din care se deduce că Mircae Băsescu ar fi luat cel puţin 250.000 de euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: