Vicepreşedintele Comisiei susţine supraacciza europeană pe carburanţi pentru finanţarea crizei refugiaţilor - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Vicepreşedintele Comisiei susţine supraacciza europeană pe carburanţi pentru finanţarea crizei refugiaţilor

31 ianuarie, 2016

valsidVicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis s-a arătat în favoarea unor soluţii „creative” de a finanţa crizei refugiaţilor cu care Europa se confruntă din septembrie anul trecut, notează DW.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a lansat săptămâna trecută ideea unei supraaccize la carburanţi care să fie folosită pentru întărirea graniţelor Schengen.

Dombrovskis a declarat pentru publicaţia germană „Der Spiegel” că este de acord cu Schauble în legătură cu nevoia găsirii unor soluţii „creative, proaspete”, cum ar fi taxa europeană pe combustibili, pentru a face faţă costurilor generate de criza refugiaţilor.


„O taxă pe carburanţi, la nivel naţional sau european, ar putea fi o sursă posibilă de finanţare, în special dacă iei în calcul faptul că preţul petrolului se află la un nivel istoric minim”, a spus comisarul european.

Remarca sa a coincis cu apelul lansat de premierul italian Matteo Renzi de a apăra graniţele spaţiului Schengen, dar şi cu declaraţiile cancelarului german Angela Merkel care a precizat că solicitanţii de azil din Siria şi Irak vor trebui să se întoarcă în statele din care provin odată ce conflictele de acolo se vor încheia.

Circa 1,1 milioane de refugiaţi au ajuns în Germania în 2015, punând presiune pe politica promovată de Merkel. Cancelarul german a arătat recent că studiile legate de criza iugoslavă din în anii 1990 demonstrează faptul că 70% dintre refugiaţi s-au întors în ţările de origine după aplanarea conflictelor.

Schauble a lansat ideea supraaccizei europene pe 16 ianuarie când a spus într-un interviu acordat presei germane că Europa trebuie să securizeze graniţele externe ale spaţiului Schengen.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă finanţările de la bugetele locale şi de la bugetul UE se vor dovedi a fi insuficiente, atunci Europa „ar putea, spre exemplu, să se pună de acord cu privire la instituirea unei taxe pe fiecare litru de petrol”, a precizat ministrul german de Finanţe, fără să specifice un nivel al acestei taxe.

Dombrovskis a explicat sâmbătă că este de acord cu Schauble că securizarea graniţelor se va dovedi costisitoare. Acestea se întind pe o suprafaţă de 9.000 de kilometri de pământ şi 44.000 de kilometri de apă.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr