joi

25 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2019

„Autoritatea de lucru judecat este o componentă esențială a statului de drept”, atrage atenția Comisia Europeană într-un comunicat transmis marți.

Poziția CE este exprimată ca reație la intenția coaliției de a aproba o OUG ce va permite rejudecarea proceselor de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care au fost pronunțate sentințe definitive începând cu 2014.

„Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentințele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esențială a statului de drept.


Așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, e important ca deciziile instanțelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuție”, arată Comisia Europeană în poziția sa oficială referitoare la OUG pregătită de ministrul Justiției.

„Comisia urmărește îndeaproape discuția din România cu privire la o eventuală ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curții Constituționale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Amintim că președintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonanțe de urgență privind amnistia, în timpul recentei sale vizite la București”, a transmis marți Comisia Europeană.
Comisia avertizează din nou că „este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”.

Vicepreședintele CE Jyrki Katainen: Este incredibil

Intenția Guvernului de la București de a emite OUG pentru extinderea termenului pentru contestația în anulare, astfel încât să invalideze condamnările pentru corupție, este „incredibilă”, a comentat pe Twitter finlandezul Jyrki Katainen (foto), vicepreședinte al Comisiei Europene.

”Incredibilă știre. Poporul român merită stat de drept. Ministrul Justiției a anunțat că e gata să dea o ordonanță prin care sute de condamnări în cazuri de corupție vizându-i pe înalții demnitari vor fi invalidate”, a scris comisarul pentru pentru Creştere economică, Locuri de muncă, Investiţii şi Concurenţă.

Comentariul este însoțit de un link spre știrea Associated Press referitoare la acest subiect.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică seara că Executivul va da o Ordonanță de Urgență pentru ca toți cei care au fost condamnați din 2014 până acum de completurile de cinci judecători de la instanța supremă să poată înainta contestație în anulare.

Actul normativ îl vizează în primul rând pe liderul PSD Liviu Dragnea, care ar putea scăpa astfel de condamnarea pentru fraudă electorală în Dosarul Referendumului, care l-a împiedicat să devină premier.

Liviu Dragnea are deja două condamnări (una definitivă în Dosarul Referednumului, pentru fraudă electorală, și una de trei ani și șase luni, în primă instanță, în Dosarul angajărilor fictive pentru complicitate la abuz în serviciu).

Din cauza condamnărilor, liderul PSD care este și președintele Camerei Deputaților, nu a putut ocupa funcția de premier după alegerile parlamentare din 2016, notează AP.

Anunțul lui Tudorel Toader survine unei decizii din noiembrie a Curții Constituționale a României potrivit căreia completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Justiție și Casație nu au fost legal constituite după 2014, deschizând astfel calea revizuirii verdictelor date de atunci și până acum, mai explică Associated Press.

În jur de 20 foști miniștri și parlamentari și directori de companii de stat încearcă să obțină o revenire asupra condamnărilor, potrivit sursei citate.

Guvernul va da „în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabail, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că „atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: