După numeroasele reacții critice generate de proiectul de lege prin care 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare propun acordarea voucherelor de vacanță și pentru salariații din privat, patronatele din turism invocă efecte economice pozitive în susținerea măsurii.
Impactul măsurii asupra bugetului de stat se ridică la peste șase miliarde de lei, dar acestea sunt investiții în economia românească, susține Adrian Voican, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Așadar, explică acesta, „mai devreme sau mai târziu revedem acești bani în economie” și „în PIB-ul României se întorc 0.51 lei în plus față de acel leu investit”, a susține Adrian Voican, la TVR Info.
(Citește și: „DOCUMENT/ Proiect – Voucheriada absolută: Toți salariații, inclusiv cei din privat, vor primi tichete de vacanță. Statul încearcă să compenseze deficitele de miliarde produse de HoReCa„)
„Nu este un lux, este o investiție” în turismul intern
”Trebuie să avem măsuri și programe pentru a susține turismul intern. În primul rând, angajații au nevoie de această echitate”, susține Adrian Voican, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
În opinia vicepreședintelui ANAT, statul trebuie să facă efortul aferent acestei măsuri, pentru că nu este o simplă finanțare a unui capitol bugetar, ci o investiție în economie: ”Nu este un lux, este o investiție. Banii se întorc înapoi, o.12 lei se întorc pentru fiecare leu investit în analiza fiscală, iar în PIB-ul României se întorc 0.51 lei în plus față de acel leu investit, deci mai devreme sau mai târziu revedem acești bani în economie”.
Ar beneficia toate categoriile de operatori din turism, și în extrasezon, a declarat vicepreședintele ANAT: ”Avem niște studii și s-a dovedit că voucherele de vacanță sunt folosite ca modalitate de finanțare a vacanței în proporție de 40% în intersezon, adică primăvara și toamna, și în proporție de 10% în perioada de vârf de sezon. (…) Oamenii merg peste tot. Găsești vouchere de vacanță la munte, la mare, în stațiuni balneare, în unitățile de cazare din zonele rurale”.
Vouchere de vacanță pentru a ajuta operatorii din turism să-și găsească clienți
Cei aproximativ 4,2 milioane de angajați din sectorul privat ar putea beneficia de vouchere de vacanță în sumă de 1.450 de lei acordate de stat, facilitate de care se bucură în prezent doar angajații din sectorul public, reiese dintr-un proiect de lege depus marți în Senat, de 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare.
Efortul bugetar pentru acordarea acestor vouchere de vacanță salariaților din mediul privat a fost estimat la circa 6,1 miliarde de lei, dar inițiatorii consideră că peste jumătate se va reîntoarce la buget, sub formă de taxe și impozite.
Prin această măsură, statul încearcă să compenseze lipsa de atractivitate a turismului românesc precum și deficitele de miliardele de euro produse de industria HoReCa în ultimul deceniu, în ciuda facilităților acordate până acum. Ca și în cazul bugetarilor, tichetele de vacanță vor putea fi folosite numai în România.
***