duminică

21 aprilie, 2024

26 octombrie, 2015

politisti protestePreședintele Klaus Iohannis a  anunțat luni seara că a avut o întâlnire, la Cotroceni, cu vicepremierul Gabriel Oprea, pe care l-a sfătuit să-și dea demisia „pentru proasta gestionare” a crizei apărute după moartea polițistului Bogdan Gigina.

Șeful statului a dezvăluit luni seara, într-o conferință de presă, că vicepremierul i-a povestit ce s-a întâmplat în seara de 20 octombrie, dar Klaus Iohannis a refuzat să ofere jurnaliștilor informații în legătură cu traseul coloanei oficiale care l-a însoțit pe Gabriel Oprea, evenimentul la care participase acesta, sau să spună dacă folosirea escortei respecta legea.

Klaus Iohannis a precizat că nu i-a oferit ministrului de Interne sfatul respectiv din cauza unor aspecte ale accidentului, care vor fi lămurite de ancheta procurorilor, ci “pe această latură politică”: „După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


În fața mișcării declanșate pe canalele social media și a protestelor de stradă la care se cere demisia ministrului Gabriel Oprea, singurii care i-au luat apărarea public acestuia au fost liderii sindicatelor din poliție și reprezentanți ai partidului pe care-l conduce, UNPR.

Duminică, în timp ce mii de oameni scandau “Demisia”, pe străzile Capitalei și Clujului, acuzându-l pe vicepremierul Oprea că vrea să mușamalizeze accidentul ce a dus la moartea lui Bogdan Gigina, sindicatele din Ministerul Afacerilor Interne au trimis presei comunicate în care îi solicitau acestuia să nu cedeze sub presiunea străzii.

Întrebat de ziariști dacă solicitarea demisiei vicepremierului, după ce solicitase anterior și demisia primului ministru nu pune sub semnul întrebării întreaga coaliție de guvernare, președintele Iohannis a declarat că ne aflăm ”într-o situație instituțională complexă”.

***
La câteva ore după ce șeful statului îi solicitase demisia, vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat într-un comunicat că nu va demisiona întrucât nu se simte vinovat.
***

Gabriel Oprea a dat o declarație de presă, dar nu a explicat nimic


Prima reacție a vicepremierului Gabriel Oprea referitoare la accidentul de pe 20 octombrie a venit luni, șase zile după moartea polițistului Bogdan Gigina și „ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis”.

El i-a asigurat pe jurnaliști că se deplasa în interes profesional și a negat că ar fi folosit nelegal coloana oficială.

Tăcerea timp de șase zile a fost explicată prin respectul față de familia decedatului și prin deschiderea dosarului penal.

A mai declarat că nu s-a oprit să se intereseze de starea subordonatului său pentru că nu a știut că a avut loc un accident.

Victor Ponta: E o lecție foarte bună pentru domnul Oprea

Scandalul a fost folosit de premierul Victor Ponta pentru a-l ataca pe cel curtat până de curând de Opoziție fiindcă era posibilul punct slab al actualei coaliții de guvernământ.

„Strict politic, cred că e o lecţie foarte bună pentru toţi şi pentru domnul Oprea. Îmi aduc aminte că, în fiecare dimineață, îl chema Klaus Iohannis la Cotroceni să-i spună să rupă coaliţia, să-l pună prim-ministru. După aceea, venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne, la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode prin presă. Eh, mai bine…”, a declarat premierul, luni.

Liviu Dragnea: Fiecare om hotărăşte cum îşi gestionează propria onoare

Șeful PSD a evitat să discute despre retragerea lui Gabriel Oprea din Guvern, explicând că întrebarea despre demisie trebuie pusă vicepremierului, iar cea despre demitere – premierului Victor Ponta.

Și Liviu Dragnea a ținut să-l ironizeze pe cel care a ținut în suspans PSD-ul declarând mereu că va urma interesul național când va vota la moțiunile de cenzură: „Din câte ştiu eu, din câte l-am văzut pe Gabriel Oprea în ultima perioadă, eu ştiu şi a şi spus că este un om de onoare (…) Fiecare om stabileşte şi hotărăşte cum îşi gestionează propria onoare”, a declarat președintele PSD.

Majoritatea sindicatelor din MAI îi iau apărarea ministrului

Și-au declarat susținerea cei de la SNPPC, Federația Polițiștilor ”Sed Lex”, Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România ”Al.Ioan Cuza” și Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual.

„În mandatul ministrului Oprea, orice angajat al MAI, poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii și pensii am văzut că, împreună cu sindicatele, se poate lupta cineva și pentru noi, cu rezultate reale. Cum pot unii să creadă că ministrul Oprea poate fi vinovat de moartea colegului nostru, când este singurul ministru care a făcut ceva pentru cei care sunt răniți sau și-au pierdut viața în misiune ”, se spune într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), la care au subscris și celelalte organizații.

”Sunt cei care acuză pe site-uri cu adevărat interesați de soarta polițiștilor? (…) Nu știm cine poate să ceară demisia acestui om, fără să-l cunoască și fără să știe ce a făcut pentru sistem. Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze’‘, adaugă sindicaliștii în comunicatul citat.

Sindicatul Pro Lex: Ministrul Oprea să dea dovadă de onoare și să se retragă din viața publică

Voce discordantă în interiorul subordonaților de la MAI au făcut sindicaliștii de la Pro Lex, care i-au cerut luni ministrului Gabriel Oprea să dea dovadă de onoare, o virtute des invocată de acesta în toate aparițiile sale în media, și să se retragă din viața publică.

În opinia lor, vicepremierul a demonstrat atunci când „nu s-a dat jos din maşină să vadă în ce stare se află” Bogdan Gigina, că toate expresiile puternice folosite de acesta („nu lăsăm pe nimeni în urmă”, „mă bat pentru oamenii mei”, „sunt om de onoare”) , sunt doar cuvinte.

Pro Lex explică în comunicat și motivul pentru care celelalte sindicate îl susțin pe Gabriel Oprea: „MAI controlează în mare măsură mişcarea sindicală din poliţie, implicându-se în divizarea sindicatelor şi susţinerea şi promovarea anumitor lideri. Aceştia şi-au dovedit servilismul când s-au transformat în avocaţii ministrului, invocând realizările acestuia şi vinovăţia poliţistului accidentat. Explicaţia acestor puncte de vedere stă în trecutul, prezentul şi beneficiile acestor lideri.”

Reacția Opoziției – Premierul chemat în Parlament cu date despre coloanele oficiale folosite de demnitari

Liderii PNL au declarat după explicațiile lui Gabriel Oprea că vor depune la Senat o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, iar la Camera Deputaților vor cere o comisie de anchetă pe cazul Bogdan Gigina.

De asemenea, conducerea Camerei Deputaților a aprobat luni solicitarea grupului parlamentar al PNL ca lunea viitoare, în cadrul „Orei Guvernului”, premierul Victor Ponta să prezinte un raport privind utilizarea Poliției Rutiere la însoțirea demnitarilor.

Suspiciunile pe care nu le-a înlăturat Gabriel Oprea

Declarația de presă a premierului nu a clarificat principalul detaliu, cel care i-ar și putea aduce o acuzație de abuz în serviciu, dacă se va dovedi că folosea nelegal coloana oficială: de unde venea și unde se ducea în seara de 20 octombrie, atunci când s-a produs accidentul.

Conform Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, au dreptul la coloană oficială următoarele categorii de oficiali:

(1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.

(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:

a) Preşedintele României;
b) preşedintele Senatului;
c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României

Din comunicatul de săptămâna trecută al Poliției Române, minsitrul de Interne se întorcea din Băneasa, de la eveniment pe securitate națională.

Luni, vicepremierul nu a spus decât că a fost o deplasare în interes profesional, fără să precizeze despre ce era vorba.

În săptămâna scursă de la accident, în presă au apărut mai multe declarații date sub protecția anonimatului potrivit cărora ministrul Oprea se deplasa zilnic în coloană oficială, iar în seara respectivă nu venea de la un eveniment de securitate națională, cum a pretins MAI, ci de la un restaurant.

Un alt accident al unui motociclist aflat în coloana lui Gabriel Oprea a fost confirmat de Poliție, tot după ce presa a dezvăluit pe surse acest lucru.

Pe 21 septembrie, polițistul Dorel Moraru deschidea drumul coloanei și a fost lovit pe Calea Victoriei de un autoturism aflat în trafic.

Polițistul și-a fracturat piciorul și și-a dislocat umărul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: