marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 septembrie, 2018

Cristina Tarcea, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat marți că modificările privind componența completelor de cinci judecători de la instanța supremă vor fi aplicate abia de la anul viitor.

În ceea ce privește Dosarul angajărilor fictive, aflat în ultima fază și în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, ea a refuzat să comenteze, însă a asigurat jurnaliștii că există judecători „care respectă legea cu orice risc”.

Problema formării completelor de cinci judecători de la ICCJ reprezintă o miză uriașă pentru președintele PSD, care este foarte nemulțumit de judecătorii în responsabilitatea cărora a ajuns apelul din Dosarul angajărilor fictive.


Șansele sale de a avea un alt complet de judecata ar putea crește dacă ar fi aplicate noile prevederi ale Legii organizării judiciare. Aceasta a fost promulgată pe 19 iulie, dar nu conține prevederi tranzitorii, astfel încât Colegiul de Conducere al Curții Supreme a decis să nu schimbe anul acesta componența acestor complete de cinci judecători, care se ocupă de dosarele în apel.

Ce spune vechea lege – completele de cinci judecători sunt conduse de drept de magistrați cu funcții de conducere (președintele ICCJ, vicepreședinții sau șefii de secție), iar ceilalți patru membri și membrii supleanți sunt trași la sorți la începutul anului.

Cele două complete existente pe penal sunt conduce acum de vicepreședintele Iulian Dragomir și de Sorina Mirela Popescu – șef interimar al Secției Penale.

Ce spune noua reglementare – magistrații cu funcții de conducere nu mai sunt membri de drept ai acestor complete, componența fiind integral stabilită prin tragere la sorți.


Cum explică președintele ICCJ păstrarea actualelor complete:

Potrivit dispozițiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an.

Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziție tranzitorie, cum are în alte situații care să reglementeze obligația desemnării la sorți de noi complete pentru anul 2018 și să reglementeze situația completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018.

Prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune și respectarea obligațiilor pe care legea le impune în ceea ce privește termenul, data la care acea obligație trebuie îndeplinită.

Or, legea este incontestabilă și lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an.

Pe 9 septembrie, președintele PSD a lansat un atac dur împotriva Cristinei Tarcea, acuzând-o că nu respectă legea, fără a preciza exact despre ce este vorba:

Legea 304 (privind organizarea judiciară – aici apar prevedrile referitoare la formarea completelor din instențe) nu e în vigoare peste tot, la ICCJ nu e. Acolo se consideră că intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit.

Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile Justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională.

Cu această arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de #Rezist… e vorba de rezistența la aducerea normalității în România.

Liviu Dragnea îi cere ministrului Justiției să sesizeze CCR

Având o miză personală atât de mare, Liviu Dragnea dorește ca decizia ICCJ de a menține până la sfârșitul anului actuala componență a completelor de cinci judecători să fie atacată la CCR.

Luni, liderul social – democraților a declarat că i-a solicitat deja ministrului Justiției, Tudorel Toader, să acționeze îna cest sens:

Am transmis domnului Toader şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui poate, prin Guvern, să facă acest demers.

Inspecția Judiciară cercetează o eventuală încălcare a legii de către președintele ICCJ

Susținători ai guvernanților au atacat deja ICCJ, pe această chestiune, prin intermediul Inspecției Judiciare,  instituție acuzată de magistrați că s-a lăsat transformată într-un instrument folosit de actuala putere pentru a pune presiune pe judecători și procurori.

IJ a fost deja sesizată, de președintele Coaliției românilor din SUA,  pastorul Chris Terhes, cu privire la posibile abateri disciplinare ale Cristinei Tarcea în legătură cu neaplicarea modificărilor privind completele de judecată.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: