sâmbătă

27 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2016

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Grupul  de experți numit de Comisia Europeană recomandă executivului UE să nu-l sancționeze pe fostul președinte CE Jose Manuel Barroso pentru funcția acceptată la banca Goldman Sachs.

Vicky Cann, de la Corporate Europe Observatory, susține însă că 18 luni, cât s-a scurs de la încheierea mandatului la CE și până la acceptarea poziției de consultant al băncii americane, este un interval prea scurt pentru a preveni un conflict de interese.

Ombudsmanul UE, care a cerut Comisiei investigarea cazului, după ce peste 150.000 de persoane din stafful UE au semnat o petiție în care solicitau sancționarea lui Barroso, urmează să decidă asupra următorilor pași pe această temă.


Comisia etică numită de CE, formată din trei experți independenți, a ajuns la concluzia că Barroso nu a violat codul de etică al UE, care le cere foștilor oficiali europeni să se “comporte cu integritate și discreție” după plecarea din funcție, scrie The Guardian.

Cei din stafful UE care au semnat petiția susțin însă că fostul președinte al Comisiei a încălcat acest cod de conduită și a afectat reputația întregului proiect european atunci când a acceptat să lucreze pentru Goldman Sachs, bancă americană implicată în crashul financiar internațional și în criza datoriilor Greciei.

Aceasta afectează imaginea UE într-un  moment când Brexitul a deteriorat deja încrederea în blocul comunitar, spun angajații instituțiilor europene semnatari ai petiției.

În raportul de opt pagini întocmit de experți pentru Comisie, se precizează că nu există suficiente dovezi că Barroso a încălcat obligația de a se comporta integru și discret, cu atât mai mult cu cât acesta a dat asigurări că că nu va face lobby pentru clienții băncii.


Panelul de experți independenți (Comisia de Etică Ad Hoc) care a analizat eventuala încălcare a codului etic al UE a fost format dintr-un fost judecător olandez, un fost vicepreședinte german al Parlamentului European și un fost oficial de vârf al Comisiei (austriac).

Dacă nu respectă normele de integritate, foștii oficiali CE își pot pot pierde pensia, așa cum au cerut deja mai mulți angajați UE în cazul lui Manuel Barroso.

Fost student maoist devenit premier de centru-dreapta al Portugaliei și apoi președinte al Comisiei Europene (timp de două mandate, între 2004 și 2014), Barroso a acceptat în iulie postul de consilier pe probleme de Brexit pentru Goldman Sachs.

Jose Manuel Barroso, care a fost președintele al Comisiei Europene timp de un deceniu (două mandate), a declarat public în momentul angajării la Goldman Sachs că va face tot ce îi stă în putere pentru a combate efectele negative ale deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană:

“Cunosc, desigur, foarte bine Uniunea Europeană și cunosc destul de bine și mediul din Marea Britanie. Dacă sfatul meu poate fi de folos în aceste circumstanțe, sunt gata să contribui”, a afirmat acesta, citat de FT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: