marți

26 martie, 2024

10 aprilie, 2018

Comisia Europeană (CE) și Fondul Euroopean de investiții (FEI) au lansat marți programul pan-european de fonduri de fonduri cu capital de risc (Pan-Euroopean Venture capital Funds-of-Funds – VentureEU).

Programul VentureEU este menit să stimuleze investițiile în firmele inovatoare nou-înființate (start-ups) și în cele în curs de extindere (scale-ups) din întreaga Euroopă, potrivit unui comunicat al CE.

VentureEU va oferi finanțare pentru aproximativ 1 500 de start-ups și scale-ups din întreaga UE, pentru ca inovatorii euroopeni să aibă „posibilitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial”.

Mecanismul finanțărilor


UE va finanța investiții de până la 410 milioane euro – inclusiv 67 de milioane euro din resursele proprii ale FEI, astfel:

  • 200 de milioane euro în cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii,
  • 105 milioane euro în cadrul programului COSME (Programul euroopean pentru întreprinderi mici și mijlocii) și
  • 105 milioane EURO în cadrul Fondului euroopean pentru investiții strategice (FEIS) – așa-numitul „Plan Juncker”

Restul finanțării va fi atras de către administratorii fondurilor selectate, în principal de la investitorii independenți, prin intermediul a șase fonduri de investiții, care vor avea participații într-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări euroopene fiecare.

Comisia și FEI urmează să anunțe care sunt cele șase fonduri participante care vor primi sprijin din partea UE în vederea realizării misiunii lor de a investi în piața euroopeană a capitalului de risc.

Cu finanţarea din partea UE de 410 milioane euro, fondurile de investiţii urmează să mobilizeze până la 2,1 miliarde euro sub formă de investiții publice și private.


Mai departe, CE se așteaptă să se atragă 6,5 miliarde euro sub formă de noi investiții în întreprinderile nou-înființate și în cele în curs de extindere inovatoare din întreaga Euroopă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente în Euroopa.

„Fondurile vor contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a întreprinderilor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), sectorul digital, științele vieții, tehnologiile medicale, precum și eficiența utilizării resurselor și eficiența energetică”, spune documentul CE.

Investițiile UE în VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei și vor fi implementate prin intermediul a șase administratori de fonduri „profesioniști și experimentați”.

Context

Capitalul de risc este esențial pentru o bună funcționare a uniunii piețelor de capital, însă el este în continuare insuficient dezvoltat în Euroopa.

În 2016, investitorii în capital de risc au investit de peste șase ori mai puțin în UE (aprox. 6,5 mld. euro), decât în SUA (39,4 mld.euro), potrivit datelor CE.

Primele două acorduri cu administratori de investiții au fost semnate între IsomerCapital și FEI și între Axon Partners Group și FEI, marți la Bruxelles. Celelalte patru acorduri, cu Aberdeen Standard Investments, LGT, Lombard Odier Asset Management și Schroder Adveq, sunt programate să fie finalizate în cursul anului 2018.

Când vorbim despre capitalul de risc, mărimea contează! Cu ajutorul VentureEU, numeroși întreprinzători euroopeni inovatori vor beneficia în curând de investițiile de care au nevoie pentru a inova și pentru a avea succes la scară mondială”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei și responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate.

„VentureEU este un element-cheie al strategiei de inovare deschisă, pe care am lansat-o în urmă cu trei ani. Este vital ca Euroopa să își păstreze rolul de lider industrial și să continue să fie un adevărat motor economic”, a spus și Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare.

„VentureEU va duce la creșterea valorii și dimensiunii medii a fondurilor cu capital de risc. Acest program va ajuta întreprinderile nou-înființate cu potențial mare de dezvoltare să rămână și să se dezvolte în Euroopa, în vederea valorificării pe deplin a pieței unice”, a declarat Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: