marți

30 aprilie, 2024

30 martie, 2016

oras-micGuvernul a aprobat miercuri proiectul Legii Venitului de Incluziune, care va fi trimis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Legea comasează prestațiile sociale legate de familie într-un singur ajutor (Venitul Minim de Inserție, sau de Incluziune – VMI), care se va calcula în continuare pe cele trei componente – ajutorul social (fostul Venim Minim Garantat), alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire.

Intrarea în vigoare a noului sistem a fost amânată pentru 1 aprilie 2018.

Efortul bugetar în 2018, cu trei luni de plăți pe sistemul actual al beneficiilor sociale și cu nouă luni pe Legea Venitului de Incluziune, se ridică la un total 2,087 miliarde lei.


În luna februari a acestui an, excluzând ajutoarele pentru încălzire, valoarea tuturor prestațiilor sociale totale acordate s-a ridicat la peste 600 de milioane de lei:

beneficii sociale anps

Per ansamblu, legea crește sumele și introduce prevederi menite să încurajeze munca, precum luarea în considerare doar a unor procente din veniturile realizate.

Reglementarea încearcă o mai bună corelare a celor trei tipuri de ajutoare pe următoarele obiective:

  • asigurarea unui nivel minim de trai
  • susținerea familiilor cu copii, în special de vârstă școlară
  • combaterea sărăciei energetice
  • stimularea ocupării pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare, altele decât cele reglementate de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă

Noutățile aduse de noua reglementare:

  • transferuri financiare mai generoase pentru cele mai defavorizate categorii de populație
  • un beneficiu acordat mai mare, în medie cu 60% pentru cei care nu au nici un venit și cu aproximativ 30% pentru cei care au venituri
  • efectuarea de plată unică lunară pentru aceeași familie, ceea ce înseamnă și o debirocratizare, o mai bună evidență cheltuieli administrative mai mici
  • includerea în program și a celor care realizează venituri din muncă în vederea stimulării menținerii pe piața muncii
  • reducerea diferențelor dintre mediul urban și mediul rural prin luarea în considerare a autoconsumului în cadrul agriculturii de subzistență. 
  • țintirea îmbunătățită a celor mai sărace persoane, prin reașezarea pragurilor de venit și configurarea mai echitabilă a nivelului cuantumurilor beneficiilor sociale
  • consolidarea componentei pro-muncă, prin introducerea de stimulente financiare în cadrul tuturor componentelor VMI și păstrarea unei părți din veniturile câștigate din muncă
  • sunt păstrate măsurile destinate stimulării participării copiilor de vârstă școlară la activitatea educațională și astfel crearea premiselor pentru dobândirea unei educații ce să permită accesul mai ușor pe piața muncii și implicit la un standard de viață mai ridicat (de exemplu, condiționarea acordării alocației de spirjinirea familiei de lipsa absențelor)

Componentele VMI:

Ajutorul social (Venitul Minim Garantat de acum)

  • numărul beneficiari crește cu 34%, de la 257.000 familii și persoane singure la 344.600.
  • ajutorul mediu urcă cu 58% față de cel actual, de la 221 lei la 349 lei
  • cheltuielile lunare – 120,3 milioane lei

Anul trecut, cheltuielile lunare cu VGM au fost de puțin peste 60 de milioane de lei, dar anul acesta, în luna februarie, se situa la 68 de milioane de lei.

Alocația pentru susținerea familiei cu copii

  • Număr familiilor beneficiare crește cu 21%, de la aproximativ 280.000 familii și persoane singure la 340.100.
  • alocația medie se va majora cu 40% față de cea actuală, de la 142 lei la 199 lei
  • suma totală lunară la fi de aproximativ 67,7 milioane lei

Anul trecut, au beneficiat, în medie lunară, aproximativ  277.809 familii , suma lunară alocată de la buget fiind de aproape 45 de milioane de lei.

Ajutoarele de încălzire

Proiectul adoptat miercuri va crește numărul beneficiarilor cu 22%, de la 789.700 de familii (cât însemnau cele peste 300.000 de gospodării), iar valoarea medie se majorează de la 54 lei la 104 lei:

Costul lunar al ajutorului – 100 de milioane de lei, comparativ cu circa 25 de milioane de lei.

În sezonul rece noiembrie 2014 – martie 2015, au beneficiat de ajutoare de încălzire o medie lunară de 308.674 gospodării, care au primit în total 126, 7 milioane de lei:

  • pentru încălzire cu energie termică furnizată în sistem centralizat: 42.138.380 lei (33,3% din totalul sumelor plătite) pentru utilizatorii de gaze naturale:70.532.745 lei (55,7% din totalul sumelor plătite)
  • pentru cei ce folosesc pentru încălzire lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri: 9.510.271 lei (7,5%)din totalul sumelor plătite),
  • pentru cei ce folosesc pentru încălzire exclusiv energia electrică: 4.515.418 lei (3,5% din totalul sumelor plătite)

Exemplu de calcul VMI

Concret, în cazul unei astfel de familii, care nu are niciun leu venit, VMI va ajunge, aplicând coeficienții și sumele din proiectul de lege:

650 de lei – ajutorul social (260 de lei baza pentru o persoană la care se aplică 0,5 pentru fiecare membru, adult sau copil)

214 lei – alocația pentru sprijinirea familiei cu doi copii

260 de lei – ajutorul luna de încălzire (acordat iarna, la gaze, în exemplul nostru)

35,75 lei – asigurările sociale (5,5%, care se aplică pe suma reprezentând ajutorul)

7,5 lei – media lunară ce revine din cei 90 de lei reprezentând asigurarea locuinței (la bloc). Suma totală, de 90 de lei se plătește într-o singură tranșă.

Totalul înseamnă 1.167 de lei lunar pentru luna de iarnă și 907,25 lei în luna fără încălzire.

Aceasta înseamnă că, dacă s-ar aplica de acum, VMI pentru o familie standard ar fi mai mare decât salariul minim pe economie, care este în acest moment de 1.050 lei.

Dacă s-ar fi aprobat de la 1 ianuarie, lună de iarnă, ar fi fost evident că ceva este greșit în societatea românească, dacă salariul minim este sub totalul ajutorului acordat.

Pe lângă acestea, copiii beneficiază de alocația de 84 de lei (168 lei pentru familia noastră standard) și mai pot exista tichete de creșă, bursă pentru școală etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: