marți

18 ianuarie, 2022

Venezuela / Juan Guaido anunță că armata a trecut de „partea corectă”. Președintele Maduro spune că „lovitura de stat” a eșuat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 aprilie, 2019

O filmare publicată de The Guardian surprinde momentul în care un vehicul blindat al Gărzii Naţionale intră într-un grup de protestatari pe o şosea din apropierea bazei militare La Carlota din Caracas. 

UPDATE: Ciocnirile continuă miercuri la Caracas, președintele Maduro susține că lovitura de stat a eșuat, în timp ce președintele autoproclamat Juan Guaido le cere locuitorilor să se mobilizeze pentru faza finală a îndepărtării dictaturii.

Peste 70 de persoane au fost rănite, marţi, pe străzile din capitala Venezuelei, în ciocnirile dintre forţele loiale lui Nicolas Maduro și populația care este împotriva acestuia.

Alături de șeful armatei, Nicolas Maduro a ținut un discurs la televiziunea națională, anunțând eșecul a ceea ce el a spus că seamănă cu o lovitură de stat:


„Imperiul încearcă să atace şi să răstoarne un guvern legitim care să înrobească Venezuela. Vreau să felicit Înaltul Comandament Militar pentru curajul de a apăra pacea”, a declarat Maduro.

Baza militară La Carlota, din capitala Caracas, unde au avut loc ciocniri violente marţi, nu a fost cucerită de cei care sprijină opoziţia, a mai spus președintele în funcție.

***

Știrea inițială:


Liderul autodeclarat al Venezuelei Juan Guaido a anunţat marți că a început „faza finală” a planului de răsturnare a președintelui Nicolas Maduro, după ce armata a ales să treacă „de partea corectă”. Guvernul de la Caracas susține, însă, că „situația e sub control”.

Juan Guaido a făcut anunţul marţi, alături de liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, dar şi de membri ai forţelor armate, într-un videoclip postat pe Twitter.

„Poporul Venezuelei a iniţiat sfârşitul uzurpării”, a declarat el într-un mesaj ulterior Twitter.

Leopold Lopez, liderul opoziției, se afla în arest la domiciliu, dar, potrivit unui mesaj pe twitter al acestuia, a fost eliberat de personal militar.

Aceasta sugerează că cel puțin o parte a armatei s-a alăturat tentativei de a-l răsturna pe Maduro, dar CNN precizează că nu este clar deocamdată cât de amplu este acest sprijin în rândurile armatei.

Într-o declarație pentru CNN în spaniolă, Juan Guaido a confirmat că Maduro a pierdut sprijinul armatei:  „Au fost blocate comunicațiile între liderii civili și forțele democratice ale Venezuelei, dar am reușit să trecem peste asta”, a declarat Guaido.

„E o veste minunată pentru întreaga țară că forțele armate ale Venezuelei au făcut acest pas. E fundamental nu numai pentru tranziție, dar și pentru recăpătarea suveranității Venezuelei. Suntem alături de parlamentarii noștri, de armată și în curând vom fi alături de populație. Suntem deciși să câștigăm libertatea pentru țara noastră”, a spus Juan Guaido.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Referitor la Leopoldo Lopez, Guaido a explicat: „Am decretat amnistia și eliberarea din închisoare a politicienilor. Este începutul eliberării liderilor politici și a militarilor”.

Juan Guaido urma să aibă o întâlnire cu principalele unităţi militare ale forţelor armate, la baza aeriană La Carlota din Caracas, pentru a declanșa „faza finală a Operaţiunii Libertate”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr