duminică

21 aprilie, 2024

26 februarie, 2020

Numărul cetățenilor străini care solicită azil în Uniunea Europeană a crescut pentru prima dată după 2015, cu un salt important al solicitanților din America Latină, arată un raport al European Asylum Support Office (EASO) citat de Politico.

Venezuele a devenit a treia țară de origine a migranților, numărul cererilor depuse de venezueleni depășind numărul cererilor făcute în 2019 de cetățeni din Iraq, Pakistan, Nigeria.

Statele din care provin cei mai mulți migranți au rămas și în 2019 Siria (10% din totalul aplicanților) și Afghanistan ( 8% din totalul aplicanților).


Peste 700.000 de persoane au cerut protecția Uniunii Europene în 2019, o creștere a numărului de aplicanți cu 13% față de 2018, reiese din datele EASO publicate miercuri. Cifra este totuși la jumătatea celei înregistrate în 2015, când în Europa au fost depuse aproximativ 1,4 milioane de cereri, în special din partea celor sisiți din Orientul Mijlociu sau Africa.

Din 2015, numărul solicitanților de azil a scăzut permanent, iar problema abordării europene unitare a migrației a rămas nerezolvată.

”Cifrele pe care le prezentăm azi demonstrează că rămânem sub plafonul maxim înregistrat cu ani în urmă, dar ne arată că UE are încă nevoie să găsească o abordare comună, sustenabilă, corectă și care să evite orice potențială criză a sistemului de azil”, a afirmat directorul executiv EASO, Nina Gregori, în preambulul raportului.

Statistica atribuie creșterea înregistrată în 2019 persoanelor din America Latină, care provin din țări care au cu UE acorduri de liberă intrare în Schengen. Numărul solicitanților din Venezuela, de exemplu, s-a dublat între 2018 și 2019 la peste 45.000, ca efect al turbulențelor politice și economice din acest stat latino-american.


Statistica prezentată miercuri arată o creștere a cererilor depuse în a doua jumătate a anului 2019, un indiciu că trendul va rămâne crescător cel puțin în prima parte a anului 2020. În același timp, a scăzut numărul celor descoperiți că încearcă să intre ilegal în UE.

În noiembrie 2019, peste 900.000 de cereri de azil erau în curs de procesare în UE.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: