vineri

19 aprilie, 2024

6 decembrie, 2015

dancuVicepremierul Vasile Dâncu spune că există grave probleme de transparenţă la nivelul instituţiilor publice din România. Accesul la informaţii de interes public este adesea îngreunat sau discreţionar, a arătat vicepremierul într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, după şedinţa informală de guvern de la Palatul Victoria.

„În ultimii ani s-a produs o dezinstituţionalizare în ceea ce priveşte transparenţa şi accesul liber la informaţiile de interes public. Eu sunt cel care am iniţiat acum 13-14 ani această lege. Am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare şi am observat că acum avem foarte grave probleme de transparenţă„, a declarat Vasile Dâncu.

Printre probleme de transparenţă idenfificate de vicepremier se numără lipsa rapoartelor publice anuale ale instituţiilor, dar şi lipsa informaţiilor oficiale de pe site-urile instituţiilor, informaţii ce ar trebui furnizate, conform legii, din oficiu.


De asemenea, „trantamentul cererilor de transparenţă şi liber acces la informaţie este făcut discreţionar de foarte multe ori şi e făcut uneori intenţionat astfel încât să îngreuneze accesul la informaţiile de interes public„, a arătat Vasile Dâncu.

Un raport al Guvernului arată că în foarte multe cazuri, instituţiile încadrează solicitările făcute de presă sau de societatea civilă în legislaţia privind petiţiile, pentru a întârzia răspunsurile.

„De exemplu, aş vorbi numai despre confuzia care mi se pare deliberată între legea 544 din 2001 şi ordonanţa 27 din 2002 care este legea petiţiilor. De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte o informaţie, în 63% din cazuri, am văzut un raport al Guvernului, un raport de monitorizare pe aceste legi, în 63% dintre cazuri observăm că se întâmplă să fie tratate ca legea petiţiilor care durează mai mult, care are un alt regim„, a arătat vicepremierul.

Vasile Dâncu a precizat totodată că actualul cabinet caută să lucreze mai mult în zona transparenţie şi monitorizării, de acest aspect urmând să se ocupe îndreaproape noul minister înfiinţat de Guvernul Cioloş, respectiv cel pentru consultare publică şi dialog social.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: