joi

18 aprilie, 2024

18 mai, 2023

Deputatul Varujan Pambuccian spune că România trebuie să se pregătească să facă față ”acestei foarte complicate situații adusă de IA în peisajul economic, social, politic”. Îți prezentăm cele mai importante declarații făcute la Conferința CDG ”Monitorul digitalizării și ecosistemul IT din România”, care a avut loc la Palatul Parlamentului marți, 16.05.2023.

”Mă tem că aici problema este la nivelul întregului continent, nu doar la nivelul României. Dacă vom încerca să venim cu tot felul de reglementări, să încercăm să blocăm, înseamnă că nu înțelegem că în alte părți ale lumii nu se va întâmpla asta și, la un moment dat, riscăm să ne trezim, un întreg continent, că nu înțelegem ce au făcut ceilalți.

Există riscul ăsta și va trebui să ne opunem tuturor prostiilor. Sper să nu ne trezim că suntem îngenunchiați de blocarea dezvoltării IA. Nu trebuie să ne fie frică, IA nu e inteligență. De loc! E doar un set de algoritmi care permit reacție rapidă la tot ce înseamnă procese bazate pe reguli. E un simplu instrument. Nu are conștiință de sine. Nu poate face altceva decât să proceseze informații, pe bază de reguli”, afirmă Varujan Pambuccian.


Cele mai importante declarații:

  • În momentul de față, o națiune care nu excelează într-un domeniu de știință și tehnologie are șanse foarte mici să însemne ceva. Noi avem aici un deficit destul de mare pe care ar trebui să îl recuperăm. Din fericire, avem o structură și universitară și umană foarte bună pentru a putea recupera. Indiferent de domeniul în care vom face acest salt trebuie mai mult sprijin din partea autorităților.
  • În ceea ce privește tehnologia informațiilor, eu am trăit istoria domeniului, de 40 de ani. Lucrurile s-au schimbat radical. IT-ul a plecat cu mulți ani în urmă ca un domeniu aproape științific și a ajuns, cum era firesc, în zona utilității. Azi, IT și Comunicațiile sunt utilități, trebuie să înțelegem asta și să abordăm lucrurile corect.
  • Nu mai este ca și cum mergi în laborator să faci experimente, e ca și cum trebuie să gândești infrastructură- șosele, canalizări etc. Suntem pregătiți pentru așa ceva? Din păcate, răspunsul este cinic: suntem pregătiți să construim autostrăzi? E o problemă asta, iar autoritățile publice trebuie să înțeleagă asta. Nu e vorba de gadget-uri, ci de salahoreală, de săpat, de tras țevi….
  • Asta presupune și o altfel de abordare, care să nu fie una de tip marketing  politic, ci una de tip backoffice, construit solid. Nu știu dacă suntem pregătiți pentru asta, nu cred. Nu cred că putem face trecerea de la felul în care a evoluat industria de IT, care din ce în ce mai mult s-a dus către mirajul lohn-ului, la fel ca întreaga industrie IT din Europa de Est. Nu doar noi suntem în situația asta, să vindem forță de muncă. Asta te face ca, la un moment dat, să nu mai poți să elaborezi, să abordezi proiecte mari.
  • Avem și o problemă care mă afectează și pe mine, ca matematician, dar și industria IT. Problema se numește Inteligența Artificială.
  • IA e la început, nu are nimic inteligent în ea, dar e un instrument foarte util care abordează bine toate procesele care se bazează pe reguli. Cei care au mizat mai mult pe arhitectul software, pe analist, pe cel care știe să construiască decât pe cel care știe să construiască vor câștiga și nu va dura mult. Cred că după 5 ani vom vedea cum va arăta noul peisaj, care este în dinamică foarte mare. De obicei nu am greșit când am făcut predicții. Probabil că nu greșesc nici de data asta și mă tem că pentru mulți va părea ca un dezastru natural. Mulți nu vor înțelege de la ce li se trage. Li se trage de la nepregătirea la timp a acestei translații despre care, și eu, și alții, vorbim de mult timp, de 10-15 ani.
  • Suntem pregătiți să facem față acestei foarte complicate situații adusă de IA în peisajul economic, social, politic? Mă tem că aici problema este la nivelul întregului continent, nu doar la nivelul României. Dacă vom încerca să venim cu tot felul de reglementări, să încercăm să blocăm, înseamnă că nu înțelegem că în alte părți ale lumii nu se va întâmpla asta și, la un moment dat, riscăm să ne trezim, un întreg continent, că nu înțelegem ce au făcut ceilalți. Există riscul ăsta, va trebui să ne opunem tuturor prostiilor. Sper să nu ne trezim că suntem îngenunchiați de blocarea dezvoltării IA. Nu trebuie să ne fie frică, IA nu e inteligență. De loc! E doar un set de algoritmi care permit reacție rapidă la tot ce înseamnă procese bazate pe reguli. E un simplu instrument. Nu are conștiință de sine. Nu poate face altceva decât să proceseze informații, pe bază de reguli.
  • Este un simplu instrument, foarte util, care va înlocui locuri de muncă. Dar au mai existat momente de tipul ăsta în istoria umanității, nu avem de ce să ne temem de ea și ar trebui să ne preocupe să dezvoltăm ceva în direcția asta, altfel vom fi în afara oricăror jocuri. Nu putem continua cu lohn, trebuie să construim în zonele astea inovative. E singura șansă să evoluăm predictibil în următorii ani.

Sesiune de Q&A:

Putem să ieșim din zona lohn-ului? Trebuie neapărat să facem asta, șansa pentru închiriat om/oră mai are maxim 5 ani. Încep să apară sisteme expert, care nu se bazează pe informația publică, ci pe lucrări ale unor oameni care chiar știu ce supun. Trebuie să ne ducem spre cercetare.

***

Conferința integrală:

Partenerii evenimentului:


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: