fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

de Razvan Diaconu , 25.5.2020

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la persoane fără simptome de Covid-19 și aflarea ratei de imunizare în populație.

Acțiunea este importantă nu numai pentru oamenii de știință din domeniu, care doresc să identifice dinamica noului coronavirus, dar și pentru diversele politici ce vor fi dezvoltate în cazul celui de-al doilea val al pandemiei, când economiile nu vor mai putea intra în carantină. Radiografia imunității populației va permite identificare comunităților mai expuse (cu rată mai mică a populației ce a trecut prin boală), unde se vor concentra la iarnă resursele umane și materiale anti-Covid, în încercarea de a bloca apariția unor focare.

De asemenea, aceste testări ar putea permite în unele state eliberarea unor pașapoarte Covid free, ce vor oferi libertate de mișcare persoanelor care au dezvoltat anticorpi. De asemenea, aceste persoane vor putea fi folosite de spitale și companii în pozițiile cu grad ridicat de expunere, de exemplu.

Datele colectate în diferite locuri de pe glob arată că doar 5 – 10% din populație au fost expuși la SARS-CoV-19, potrivit declarației dr. Soumya Swaminathan, de la Organizația Mondială a Sănătății. Un procent cu mult sub 70%, pragul de imunitatea colectivă, peste care este diminuat semnificativ și chiar împiedicat riscul răspândirii coronavirusului în comunitate.

Testările serologice au fost demarate, însă oamenii de știință atrag atenția că rămân câteva necunoscute importante, în primul rând cât durează imunitatea oferită de dezvoltarea acestor anticorpi.

România – testare după depășirea fazei de maxim a epidemiei

Testarea se va face după depășirea maximului epidemiei și se va aplica pe un eșantion de 30.000 de români, a anunțat Horațiu Moldovan, sceretar de stat în Minsiterul Sănătății.

“Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a explicat oficialul, la Digi24.

“Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a mai spus Horațiu Moldovan.

În București, studiul pentru anticorpi a început luni, este finanțat de Primăria Capitalei și are un eșantion de 10.500 de persoane. La fel ca toate aceste sondaje serologice, persoanele vizate de eșantionul pregătit sunt invitate să participe la testate, nu obligate.

Italia – 150.000 de teste

Italia a declanșat luni testarea de tip anticorpi a 150.000 de persoane. Acțiunea este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi oficiile de statistică împreună cu Crucea Roşie și urmează să fie desfăşurată în 2.000 de amplasamente.

Cei selectaţi ca reprezentativi vor fi contactaţi telefonic şi solicitaţi să participe. Datele lor vor fi anonimizate.

Italia este printre ţările cele mai afectate de pandemie, cu 230.000 de persoane confirmate, prin teste moleculare, ca având Covid-19. Estimarea statisticienilor și epidemiologilor este că numărul persoanelor infectate în realitate este de aproximativ 10 ori mai mare.

Marea Britanie – doar 5% din populație s-a imunizat până acum

Conform datelor prezentate săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Matt Hancock, doar 17% din populația Marii Britanii s-a imunizat până acum.

Testările arată la Londra procentul celor au dezvoltat pe cale naturală anticorpi, adică prin infectare, fie că au avut simptome, fie că nu, este de 17% din locuitori, potrivit Newsweek.

În toată lumea, se remarcă o diferență considerabilă între nivelul de răspândire a SARS-CoV-2 înregistrat în amrile aglomerații urbane și cel din zonele rurale.

Suedia, care a optat pe imunizarea de turmă – doar 7,3% din populația capitalei a dezvoltat anticorpi

Suedia a fost singura țară din Europa, și una dintre foarte puținele țări din lume, care a ales imunizarea de turmă, adică nu a impus nicio restricție (nu a impus închiderea companiilor, a școlilor, a restaurantelor etc.), considerând că cea mai bună strategie este de lăsa oamenii să-și dezvolte sistemul de apărare al organismului.

Această selecție naturală, cum a fost criticată de mulți specialiști din sănătate, nu a avut rezultatele scontate – studiile pentru depistarea anticorpilor derulate de Agenția națională de sănătate publică au arătat că la sfârșitul lunii aprilie doar 7,3% din populația capitalei, Stockholm, cea mai afectată localitate din Suedia, trecuse cu sau fără simptome prin boala Covid-19.

Oficialii estimase că la începutul lunii mai aproximativ o treime din populației va fi deja imunizată pe cale naturală, iar pentru mijlocul lui iunie se aproximase un procent între 40 și 60%, pentru ca întoamnă să se ajungă la ponderea ce ar fi eliminat riscul unei epidemii.

Pentru comparație, Danemarca ajunsese la un grad de imunizare a populației de 6,5%, iar Spania – 5%. Ambele au adoptat restricții, pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul coronavirus.

Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, ideologul politicii suedeze de imunizare în turmă, declara săptămâna trecută, conform The Guardian ”Asta înseamnă că sunt greșite fie calculele agenției, fie calculele mele, ceea ce este posibil. Dar dacă acesta este cazul, este surprinzător că ele sunt atât de greșite. Sau că mai mulți oameni s-au infectat, dar nu au dezvoltat anticorpi.”

Explicațiile oferite de analiști din Suedia arată că mare parte din populație a adoptat un comportament precaut și și-a schimbat stilul de viață, de teama îmbolnăvirii, chiar dacă guvernanții nu au impus restricții.

Wuhan, orașul de unde s-a răspândit noul coronavirus – a început testarea tuturor locuitorilor

În orașul Wuhan, locul unde noul coronavirus a trecut de la animal la om și apoi s-a propagat în toată lumea, a început testarea a opt milioane din 11 milioane de locuitori.

Inițial, a relatat BBC, autoritățile și-au propus testarea a un milion de persoane pe zi, dar și-a temperat ambițiile după ce s-a constatat că cele 60 de centre din localitate nu fac față acestui target. La sfârșitul lunii mai ar trebui să fie anunțate rezultatele.

În China, testarea nu este voluntară, ci obligatorie și a început cu categoriile cele mai expuse – bătrâni, locuitorii din zonele cu densitate foarte mare a populației și angajații din sistemul de sănătate.

Testarea pentru identificarea prezenței anticorpilor va ajuta în timpul celui de-al doile aval, când nu vor mai fi testați contacții care s-au imunizat în primul val.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.5.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult