fbpx

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult

10.01.2021

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

de Razvan Diaconu , 25.5.2020

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la persoane fără simptome de Covid-19 și aflarea ratei de imunizare în populație.

Acțiunea este importantă nu numai pentru oamenii de știință din domeniu, care doresc să identifice dinamica noului coronavirus, dar și pentru diversele politici ce vor fi dezvoltate în cazul celui de-al doilea val al pandemiei, când economiile nu vor mai putea intra în carantină. Radiografia imunității populației va permite identificare comunităților mai expuse (cu rată mai mică a populației ce a trecut prin boală), unde se vor concentra la iarnă resursele umane și materiale anti-Covid, în încercarea de a bloca apariția unor focare.

De asemenea, aceste testări ar putea permite în unele state eliberarea unor pașapoarte Covid free, ce vor oferi libertate de mișcare persoanelor care au dezvoltat anticorpi. De asemenea, aceste persoane vor putea fi folosite de spitale și companii în pozițiile cu grad ridicat de expunere, de exemplu.

Datele colectate în diferite locuri de pe glob arată că doar 5 – 10% din populație au fost expuși la SARS-CoV-19, potrivit declarației dr. Soumya Swaminathan, de la Organizația Mondială a Sănătății. Un procent cu mult sub 70%, pragul de imunitatea colectivă, peste care este diminuat semnificativ și chiar împiedicat riscul răspândirii coronavirusului în comunitate.

Testările serologice au fost demarate, însă oamenii de știință atrag atenția că rămân câteva necunoscute importante, în primul rând cât durează imunitatea oferită de dezvoltarea acestor anticorpi.

România – testare după depășirea fazei de maxim a epidemiei

Testarea se va face după depășirea maximului epidemiei și se va aplica pe un eșantion de 30.000 de români, a anunțat Horațiu Moldovan, sceretar de stat în Minsiterul Sănătății.

“Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a explicat oficialul, la Digi24.

“Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a mai spus Horațiu Moldovan.

În București, studiul pentru anticorpi a început luni, este finanțat de Primăria Capitalei și are un eșantion de 10.500 de persoane. La fel ca toate aceste sondaje serologice, persoanele vizate de eșantionul pregătit sunt invitate să participe la testate, nu obligate.

Italia – 150.000 de teste

Italia a declanșat luni testarea de tip anticorpi a 150.000 de persoane. Acțiunea este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi oficiile de statistică împreună cu Crucea Roşie și urmează să fie desfăşurată în 2.000 de amplasamente.

Cei selectaţi ca reprezentativi vor fi contactaţi telefonic şi solicitaţi să participe. Datele lor vor fi anonimizate.

Italia este printre ţările cele mai afectate de pandemie, cu 230.000 de persoane confirmate, prin teste moleculare, ca având Covid-19. Estimarea statisticienilor și epidemiologilor este că numărul persoanelor infectate în realitate este de aproximativ 10 ori mai mare.

Marea Britanie – doar 5% din populație s-a imunizat până acum

Conform datelor prezentate săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Matt Hancock, doar 17% din populația Marii Britanii s-a imunizat până acum.

Testările arată la Londra procentul celor au dezvoltat pe cale naturală anticorpi, adică prin infectare, fie că au avut simptome, fie că nu, este de 17% din locuitori, potrivit Newsweek.

În toată lumea, se remarcă o diferență considerabilă între nivelul de răspândire a SARS-CoV-2 înregistrat în amrile aglomerații urbane și cel din zonele rurale.

Suedia, care a optat pe imunizarea de turmă – doar 7,3% din populația capitalei a dezvoltat anticorpi

Suedia a fost singura țară din Europa, și una dintre foarte puținele țări din lume, care a ales imunizarea de turmă, adică nu a impus nicio restricție (nu a impus închiderea companiilor, a școlilor, a restaurantelor etc.), considerând că cea mai bună strategie este de lăsa oamenii să-și dezvolte sistemul de apărare al organismului.

Această selecție naturală, cum a fost criticată de mulți specialiști din sănătate, nu a avut rezultatele scontate – studiile pentru depistarea anticorpilor derulate de Agenția națională de sănătate publică au arătat că la sfârșitul lunii aprilie doar 7,3% din populația capitalei, Stockholm, cea mai afectată localitate din Suedia, trecuse cu sau fără simptome prin boala Covid-19.

Oficialii estimase că la începutul lunii mai aproximativ o treime din populației va fi deja imunizată pe cale naturală, iar pentru mijlocul lui iunie se aproximase un procent între 40 și 60%, pentru ca întoamnă să se ajungă la ponderea ce ar fi eliminat riscul unei epidemii.

Pentru comparație, Danemarca ajunsese la un grad de imunizare a populației de 6,5%, iar Spania – 5%. Ambele au adoptat restricții, pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul coronavirus.

Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, ideologul politicii suedeze de imunizare în turmă, declara săptămâna trecută, conform The Guardian ”Asta înseamnă că sunt greșite fie calculele agenției, fie calculele mele, ceea ce este posibil. Dar dacă acesta este cazul, este surprinzător că ele sunt atât de greșite. Sau că mai mulți oameni s-au infectat, dar nu au dezvoltat anticorpi.”

Explicațiile oferite de analiști din Suedia arată că mare parte din populație a adoptat un comportament precaut și și-a schimbat stilul de viață, de teama îmbolnăvirii, chiar dacă guvernanții nu au impus restricții.

Wuhan, orașul de unde s-a răspândit noul coronavirus – a început testarea tuturor locuitorilor

În orașul Wuhan, locul unde noul coronavirus a trecut de la animal la om și apoi s-a propagat în toată lumea, a început testarea a opt milioane din 11 milioane de locuitori.

Inițial, a relatat BBC, autoritățile și-au propus testarea a un milion de persoane pe zi, dar și-a temperat ambițiile după ce s-a constatat că cele 60 de centre din localitate nu fac față acestui target. La sfârșitul lunii mai ar trebui să fie anunțate rezultatele.

În China, testarea nu este voluntară, ci obligatorie și a început cu categoriile cele mai expuse – bătrâni, locuitorii din zonele cu densitate foarte mare a populației și angajații din sistemul de sănătate.

Testarea pentru identificarea prezenței anticorpilor va ajuta în timpul celui de-al doile aval, când nu vor mai fi testați contacții care s-au imunizat în primul val.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.5.2020

Lăsați un comentariu


Europa

SUA, UE şi mai multe guverne europene cer Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi

Iulian Soare

Statele Unite, lideri ai UE şi mai multe guverne europene cer eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant rus fiind reţinut duminică, la revenirea la Moscova,… Mai mult

Europa

China – singura mare ecomomie din lume care a crescut în anul pandemiei

Adrian N Ionescu

Economia Chinei, de unde a pornit epidemia coronavirus acum un an, a crescut cu 2,3% anul trecut și este  singura economie majoră a lumiii care… Mai mult

Europa

Ministrul român de Externe: Arestarea lui Navalnîi, inacceptabilă. Președintele Consiliului European cere eliberarea imediată a disidentului

Iulian Soare

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a declarat  că reținerea disidentului Alexei Navalnîi la revenirea în Rusia este ”inacceptabilă”, iar ”represiunea împotriva opoziției, doar pentru… Mai mult

Europa

Alexei Navalnîi – arestat la întoarcerea în Rusia

Iulian Soare

Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, a revenit duminică seara în Rusia, după cinci luni petrecute în Germania, unde a fost… Mai mult

Stiri

Memorandum pentru aprobarea principalilor ordonatori de credite ai bugetului de stat pentru Strategia fiscal-bugetară pentru 2021-2023

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri un memorandum cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale… Mai mult

Europa

Germania, Franţa și Marea Britanie avertizează Iranul să nu înceapă producerea de uraniu metalic metalic

Vladimir Ionescu

Trei puteri europene – Franța, Germania și Marea Britanie – au avertizat Iranul, sâmbătă, să nu înceapă să producă uraniu metalic drept carburant pentru un… Mai mult

Europa

Datoria Italiei ar putea urca în 2021 la un nou record postbelic – 158,5% din PIB

Vladimir Ionescu

Datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB,… Mai mult