fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pilonul II și-a revenit din criza indusă de pandemie

Toate fondurile de pensii obligatorii administrate privat au anunțat creșteri prin care recuperează aproape integral scăderile provocate de criza Covid19. Aceasta a declanșat după mijlocul… Mai mult

29.06.2020

La obiect

Modificările aduse legii Curții de Conturi permit fraudarea fără consecințe a fondurilor europene – USR îi cere președintelui Iohannis să sesizeze CCR

USR solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, pentru că ele afectează independența… Mai mult

29.06.2020

Analiză

5 luni care ne-au mâncat 53% din spatiul fiscal de criză: și mai plătim și 90 de miliarde în plus la pensii dintr-un PIB subțiat cu 60 de miliarde?

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele cinci luni ale anului în curs un deficit de aproape 39 miliarde lei, echivalent cu aproape 3,6% din… Mai mult

28.06.2020

La obiect

România – aproape singura și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe T1 2020

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a consemnat aproape singura ( excepție Bulgaria) și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul… Mai mult

28.06.2020

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

de Razvan Diaconu , 25.5.2020

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la persoane fără simptome de Covid-19 și aflarea ratei de imunizare în populație.

Acțiunea este importantă nu numai pentru oamenii de știință din domeniu, care doresc să identifice dinamica noului coronavirus, dar și pentru diversele politici ce vor fi dezvoltate în cazul celui de-al doilea val al pandemiei, când economiile nu vor mai putea intra în carantină. Radiografia imunității populației va permite identificare comunităților mai expuse (cu rată mai mică a populației ce a trecut prin boală), unde se vor concentra la iarnă resursele umane și materiale anti-Covid, în încercarea de a bloca apariția unor focare.

De asemenea, aceste testări ar putea permite în unele state eliberarea unor pașapoarte Covid free, ce vor oferi libertate de mișcare persoanelor care au dezvoltat anticorpi. De asemenea, aceste persoane vor putea fi folosite de spitale și companii în pozițiile cu grad ridicat de expunere, de exemplu.

Datele colectate în diferite locuri de pe glob arată că doar 5 – 10% din populație au fost expuși la SARS-CoV-19, potrivit declarației dr. Soumya Swaminathan, de la Organizația Mondială a Sănătății. Un procent cu mult sub 70%, pragul de imunitatea colectivă, peste care este diminuat semnificativ și chiar împiedicat riscul răspândirii coronavirusului în comunitate.

Testările serologice au fost demarate, însă oamenii de știință atrag atenția că rămân câteva necunoscute importante, în primul rând cât durează imunitatea oferită de dezvoltarea acestor anticorpi.

România – testare după depășirea fazei de maxim a epidemiei

Testarea se va face după depășirea maximului epidemiei și se va aplica pe un eșantion de 30.000 de români, a anunțat Horațiu Moldovan, sceretar de stat în Minsiterul Sănătății.

“Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a explicat oficialul, la Digi24.

“Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a mai spus Horațiu Moldovan.

În București, studiul pentru anticorpi a început luni, este finanțat de Primăria Capitalei și are un eșantion de 10.500 de persoane. La fel ca toate aceste sondaje serologice, persoanele vizate de eșantionul pregătit sunt invitate să participe la testate, nu obligate.

Italia – 150.000 de teste

Italia a declanșat luni testarea de tip anticorpi a 150.000 de persoane. Acțiunea este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi oficiile de statistică împreună cu Crucea Roşie și urmează să fie desfăşurată în 2.000 de amplasamente.

Cei selectaţi ca reprezentativi vor fi contactaţi telefonic şi solicitaţi să participe. Datele lor vor fi anonimizate.

Italia este printre ţările cele mai afectate de pandemie, cu 230.000 de persoane confirmate, prin teste moleculare, ca având Covid-19. Estimarea statisticienilor și epidemiologilor este că numărul persoanelor infectate în realitate este de aproximativ 10 ori mai mare.

Marea Britanie – doar 5% din populație s-a imunizat până acum

Conform datelor prezentate săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Matt Hancock, doar 17% din populația Marii Britanii s-a imunizat până acum.

Testările arată la Londra procentul celor au dezvoltat pe cale naturală anticorpi, adică prin infectare, fie că au avut simptome, fie că nu, este de 17% din locuitori, potrivit Newsweek.

În toată lumea, se remarcă o diferență considerabilă între nivelul de răspândire a SARS-CoV-2 înregistrat în amrile aglomerații urbane și cel din zonele rurale.

Suedia, care a optat pe imunizarea de turmă – doar 7,3% din populația capitalei a dezvoltat anticorpi

Suedia a fost singura țară din Europa, și una dintre foarte puținele țări din lume, care a ales imunizarea de turmă, adică nu a impus nicio restricție (nu a impus închiderea companiilor, a școlilor, a restaurantelor etc.), considerând că cea mai bună strategie este de lăsa oamenii să-și dezvolte sistemul de apărare al organismului.

Această selecție naturală, cum a fost criticată de mulți specialiști din sănătate, nu a avut rezultatele scontate – studiile pentru depistarea anticorpilor derulate de Agenția națională de sănătate publică au arătat că la sfârșitul lunii aprilie doar 7,3% din populația capitalei, Stockholm, cea mai afectată localitate din Suedia, trecuse cu sau fără simptome prin boala Covid-19.

Oficialii estimase că la începutul lunii mai aproximativ o treime din populației va fi deja imunizată pe cale naturală, iar pentru mijlocul lui iunie se aproximase un procent între 40 și 60%, pentru ca întoamnă să se ajungă la ponderea ce ar fi eliminat riscul unei epidemii.

Pentru comparație, Danemarca ajunsese la un grad de imunizare a populației de 6,5%, iar Spania – 5%. Ambele au adoptat restricții, pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul coronavirus.

Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, ideologul politicii suedeze de imunizare în turmă, declara săptămâna trecută, conform The Guardian ”Asta înseamnă că sunt greșite fie calculele agenției, fie calculele mele, ceea ce este posibil. Dar dacă acesta este cazul, este surprinzător că ele sunt atât de greșite. Sau că mai mulți oameni s-au infectat, dar nu au dezvoltat anticorpi.”

Explicațiile oferite de analiști din Suedia arată că mare parte din populație a adoptat un comportament precaut și și-a schimbat stilul de viață, de teama îmbolnăvirii, chiar dacă guvernanții nu au impus restricții.

Wuhan, orașul de unde s-a răspândit noul coronavirus – a început testarea tuturor locuitorilor

În orașul Wuhan, locul unde noul coronavirus a trecut de la animal la om și apoi s-a propagat în toată lumea, a început testarea a opt milioane din 11 milioane de locuitori.

Inițial, a relatat BBC, autoritățile și-au propus testarea a un milion de persoane pe zi, dar și-a temperat ambițiile după ce s-a constatat că cele 60 de centre din localitate nu fac față acestui target. La sfârșitul lunii mai ar trebui să fie anunțate rezultatele.

În China, testarea nu este voluntară, ci obligatorie și a început cu categoriile cele mai expuse – bătrâni, locuitorii din zonele cu densitate foarte mare a populației și angajații din sistemul de sănătate.

Testarea pentru identificarea prezenței anticorpilor va ajuta în timpul celui de-al doile aval, când nu vor mai fi testați contacții care s-au imunizat în primul val.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.5.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Parteneriat privat româno-elvețian cu operațiuni globale în administrarea publică a proprietăților

Vladimir Ionescu

Compania românească Trencadis anunță joi o asociere în participațiune cu grupul elvețian GeoZone pentru a crea AIOS Integrated Land Systems, ”singurul one-stop-shop din lume dedicat… Mai mult

Stiri

Fitch a confirmat ratingul „BBB-” acordat Transgaz, cu perspectivă stabilă

Adrian N Ionescu

Fitch Ratings a confirmat la „BBB – ” ratingul pe termen lung atribuit companiei româneşti Transgaz (TGN), cu perspectivă stabilă, constatând modelul de afaceri solid… Mai mult

Stiri

Violeta Alexandru: Din 15 august, comunicarea cu instituţiile Ministerului Muncii se va face online

Vladimir Ionescu

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a semnat ordinul care permite ca, din 15 august, comunicarea cu toate instituţiile din subordinea ministerului să se facă online, precizând… Mai mult

Stiri

BNR a cumpărat titluri de stat de doar jumătate de miliarde de lei în iunie

Alexandra Pele

Banca Națională a României (BNR) a cumpărat în iunie titluri de stat de circa 533,1 milioane de lei de pe piața secundară, reiese din datele… Mai mult

Stiri

INS: Salariul mediu net este mai mare cu 2,5% în mai 2020 față de mai 2019

Adrian N Ionescu

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,5% în mai 2020 față de aceeași lună a anului trecut și a scăzut cu 3 lei,… Mai mult

Stiri

SUA taie avântul Turciei în Mediterana: armata americană va antrena armata cipriotă

Iulian Soare

Statele Unite a anunțat miercuri că, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale cu Republica Cipru, va conduce antrenamente ale armatei cipriote. Anunțul a generat… Mai mult

Europa

Cehia și-a rectificat Bugetul pe un deficit de 9% din PIB

Iulian Soare

Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a adoptat miercuri un plan al guvernului care prevede un deficit bugetar al guvernului central record de 500 de… Mai mult