fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Situația bugetară cu care a intrat România în criza Covid-19

Intrarea în criza COVID ne-a prins într-un moment nefast cu execuția bugetară, tocmai când încercam să reechilibrăm economia dinspre consum spre investiții, dar pe un… Mai mult

29.03.2020

Analiză

Datoria guvernamentală a crescut cu 46% din 2015 încoace

Datoria administrației publice conform metodologiei UE (datoria guvernamentală) a României a fost la finalul lunii ianuarie 2020 de circa 392 miliarde lei sau 37,2% din… Mai mult

26.03.2020

La obiect

Sistemul medical intră în carantină mai repede decât pacienții: sute de cadre medicale sunt contaminate, echipamentul de protecție e insuficient și vine prea târziu

Sute de cadre medicale au fost contaminate cu Covid-19 si au fost izolate la domiciliu, iar unele spitale au intrat în carantină in corpore –… Mai mult

25.03.2020

Chestiunea

Tabelul cu care a intrat România în criza Covid-19: Topul destinațiilor de export și țările din care facem cele mai multe importuri

România a intrat în criza Covid-19 cu una din cele mai nefericite situații privind balanța comercială și e greu de crezut că politicile economice ar… Mai mult

25.03.2020

Vântu nu doarme liniştit: Justiţia se joacă, dar statul încă lucrează pentru el. Cum stăm cu ratele la FNI

de Sorin Negoiţă 22.4.2011

Desfăşurarea de forţe a Justiţiei – cu reţinerile, arestările, audierile şi recursurile din ultimele luni ale lui Sorin Ovidiu Vântu şi extrădarea, pas cu pas, a lui Nicolae Popa – pare să se desfăşoare ca într-un spectacol la care lumea priveşte dar a uitat cât costă biletul şi cum stăm cu ratele cu care e plătit acest bilet.

Asta pentru că, dincolo de piesa mediatică, Justiţia nu a fost în stare să recupereze nici măcar o parte din prejudiciul produs de FNI celor 300.000 de deponenţi, prejudiciu la care, lună de lună, încă mai plăteşte rate fiecare român.  Asta nu e totul: una din cele mai importante instituţii ale statului, AVAS, are, periodic, conturile blocate, pentru ca din ele să mai fie scoasă o tranşă de plată către păgubiţi.

Iată cum sta situaţia lăsată de Vântu şi Popa, dincolo de girofarurile Justiţiei şi de spectacolul palpitant de la televizor.

Situaţia la zi


Senatul a adoptat, luna trecută, un proiect de lege iniţiat de guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, în vederea acordării despăgubirilor, în special către creditorii FNI, aceste despăgubiri urmând a fi plătite exclusiv din veniturile proprii ale instituţiei.

Legea prevede că această măsură este una temporară, până la data de 31 decembrie 2013, în condiţiile în care AVAS acuză faptul că activitatea instituţiei este blocată din lipsă de fonduri.

“Conturile AVAS sunt blocate în integralitatea lor şi nu pot fi efectuate niciun fel de plăţi ca urmare a proprilor instituite de executorii judecătoreşti în temeiul unor titluri executorii”, se arată în expunerea de motive a Guvernului, care precizează că toţi banii din bugetul AVAS sunt opriţi de către Trezoreria Statului.

Cea mai mare parte a obligaţiilor de plată ale AVAS nu are legătură directă cu activitatea instituţiei, ci reprezintă despăgubiri acordate de instanţe creditorilor FNI, precum şi despăgubiri pentru imobilele restituite de societăţi comerciale privatizate către foştii proprietari. Asta pentru că, după ce Justiţia le-a dat dreptate deponenţilor la FMI şi a obligat statulsă-i despăgubească, nu a fost recuperat niciun prejudiciu, iar instituţia aleasă să achite oalele sparte a fost AVAS, din banii de privatizări.

Ce nu se vede la televizor din spectacolul Popa-Vântu-Justiţie

Un control al Corpului de Control al premierului, efectuat în 2009, arată cât de greu plătim prejudiciile de la FNI şi cum e blocată o instituţia care, mai ales în timp de criză, ar trebui să producă bani pentru investiţii: AVAS.

Potrivit raportului Corpului de Control al Prim-ministrului, în urma unei verificări efectuate la AVAS în martie 2009, s-a constatat că 95% dintre cererile depuse de păgubiţii FNI, pentru plata despăgubirilor, au fost soluţionate cu încălcarea termenului legal de 6 luni.

Din această cauză, asupra conturilor AVAS deschise la Eximbank şi la Direcţia de Trezorerie şi contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti au fost instituite popriri, toată activitatea instituţiei fiind blocată.

”La această situaţie s-a ajuns din cauza faptului că nu s-au luat toate măsurile organizatorice neceare asigurării plăţii despăgubirilor la care instituţia fusese obligată prin hotărâri judecătoreşti către investitorii FNI, pe cale voluntară. Fără a aştepta începerea demersurilor de executare silită prin comunicarea somaţiilor de plată prin intermediul executorilor judecătoreşti, ceea ce a condus la suplimentarea sumelor care, în final, au fost plătite de AVAS sau urmează să fie plătite de aceasta, cu inflaţia calculată până la data plăţii efective şi cu onorariile pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti”, se arată în raportul Corpului de Control al premierului.

Blocarea conturilor AVAS a condus şi la schimbarea destinaţiei legale a veniturilor încasate de Autoritate din valorificarea creanţelor bugetare preluate de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, a creanţelor fiscale, precum şi a dividendelor încasate de AVAS în urma activităţii de administrare a participaţiilor statului, mai relevă raportul guvernamental.

Mai mult, şefii din AVAS din perioada aprilie 2007- martie 2009 nu au luat măsuri eficiente de organizare a activităţii de verificare şi efectuare a plăţilor către investitorii FNI, ”ceea ce a condus în final la majorarea semnificativă a sumelor pe care AVAS va trebui să le plătească, cu indicele de inflaţie calculat de la luna aprilie 2007 până la zi, raportat la soldul rămas de plată şi cu cheltuielile suplimentare de executare silită şi penalităţile de întârziere calculate în sarcina AVAS, de către furnizorii de materiale şi utilităţi şi prestatorii de servicii, datorate imposibilităţii respectării termenelor de plată de către AVAS, toate veniturile instituţiei fiind indisponibilizate prin măsuri de executare silită”.

Din situaţia privind litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată, rezultă că Direcţia Generală Juridică a AVAS nu a exercitat toate căile legale de atac cu privire la trei sentinţe comerciale din cele 14 sentinţe pronunţate în litigii privind despăgubiri solicitate de investitori FNI.

”Conducerea Direcţiei Generale Juridice (DGJ) trebuia să ia măsuri prin care să se asigure că sunt formulate toate căile legale de atac împotriva unor hotărâri judecătoreşti prin care AVAS a fost obligată la plata unor sume de bani, şi nu în mod discreţionar, anumite procese să rămână irevocabile prin neapelare, nerecurare sau perimarea apelului, şi în alte procese cu acelaşi obiect privind doar alţi reclamanţi să se epuizeze toate căile de atac conform obligaţiilor legale”, se menţioează în raportul Corpului de Control.

De asemenea, conducerea DGJ trebuia să formuleze contestaţii la executarea silită cu privire la toate executările silite începute împotriva AVAS în perioada 2.06.2005-31.12.2006 şi să solicite anularea măsurilor de executare silită efectuate cu încălcarea prevederilor potrivit cărora apelul şi recursul suspendă de drept executarea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în litigii împotriva AVAS, se mai arată în raprtul guvernamental din primăvara lui 2009.

Peste 300.000 de persoane au fost păgubite în urma prăbuşirii FNI, în anul 2000. La 11 ani de la crahul financiar, justiţia a adunat actorii principali ai prăbuşirii FNI pe afişul unui circ plătit de toţi românii cu peste 100 de milioane de euro, – banii achitaţi păgubiţilor FNI de către stat, prin AVAS.

La escrocheria FNI, au contribuit direct două instituţii ale statului român, CEC, care a garantat investiţiile la Fond, şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, care a permis funcţionarea jocului piramidal. În urma crahului financiar, au fost condamnate două persoane direct implicate, fosta preşedintă a SOV Invest – firma care a administrat FNI, Ioana Maria Vlas, şi fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest. Sorin Ovidu Vîntu, proprietarul celor două firme, a reuşit să scape basma curată.

Ca într-un film indian prost, dar turnat, culmea, în Indonezia şi România, cei trei îşi joacă rolurile în faţa a 22 de milioane de păgubaşi, care se aleg doar cu biletele rupte la intrare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.4.2011

Un raspuns

  1. Sfârşit de săptămână – 23 Aprilie / “Prognoza de Paşte şi afacerile Vîntu” « Politeía
    23.4.2011, 6:59 am

    […] Vântu nu doarme liniştit: Justiţia se joacă, dar statul încă lucrează pentru el. Cum stăm cu ratele la FNI. Desfăşurarea de forţe a Justiţiei – cu reţinerile, arestările, audierile şi recursurile din ultimele luni ale lui Sorin Ovidiu Vântu şi extrădarea, pas cu pas, a lui Nicolae Popa – pare să se desfăşoare ca într-un spectacol la care lumea priveşte dar a uitat cât costă biletul şi cum stăm cu ratele cu care e plătit acest bilet. Asta pentru că, dincolo de piesa mediatică, Justiţia nu a fost în stare să recupereze nici măcar o parte din prejudiciul produs de FNI celor 300.000 de deponenţi, prejudiciu la care, lună de lună, încă mai plăteşte rate fiecare român.  Asta nu e totul: una din cele mai importante instituţii ale statului, AVAS, are, periodic, conturile blocate, pentru ca din ele să mai fie scoasă o tranşă de plată către păgubiţi. Iată cum sta situaţia lăsată de Vântu şi Popa, dincolo de girofarurile Justiţiei şi de spectacolul palpitant de la televizor. Continuare in Curs de Guvernare […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Alexandru Rafila: După 15 mai s-ar putea reduce măsurile de distanțare socială

Vladimir Ionescu

Alexandru Rafila (foto), președintele Societății Române de Microbiologie, estimează că actualele restricții impuse de pandemia coronavirus ar putea să fie păstrate încă o lună și… Mai mult

Stiri

Înscrieri deschise: LIVE VIDEO CONFERINȚĂ „CoronaDigitalizarea: Soluții de accelerare a interacțiunii online dintre stat și  companii”, 9 aprilie

Redacţia

CursDeGuvernare.ro, în parteneriat cu CIO Office din cadrul Secretariatului General al Guvernului, vă invită să participați joi, 9 aprilie 2020, în intervalul 15.30 – 17.30 la… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță bonusuri de 500 euro lunar pentru medicii care lucrează cu bolnavi Covid-19

Vladimir Ionescu

Personalul medical care lucrează cu pacienți bolnavi de Covid-19 ar urma să beneficieze de bonusuri de circa 500 de euro pe lună, finanțate din fonduri… Mai mult

Stiri

Spitalului Județean de Urgență Suceava a fost militarizat

Razvan Diaconu

Secretarul de stat Ionel Oprea, medic militar, are sarcina de a repune ”în funcțiune” Spitalul Județean de Urgență Suceava și va asigura în perioada următoare… Mai mult

Stiri

Guvernul aprobă distribuirea de alimente și produse de igienă persoanelor vulnerabile. Cine beneficiază

Vladimir Ionescu

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene, privind implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului… Mai mult

Europa

Parlamentul European anunță o nouă sesiune extraordinară: 16-17 aprilie, la Bruxelles

Iulian Soare

Președintele Parlamentului European, David Sassoli (foto) și liderii grupurilor politice au decis joi să organizeze o nouă sesiune plenară extraordinară în 16-17 aprilie, la Bruxelles,… Mai mult

Stiri

Renault prelungeşte oprirea uzinei de la Mioveni ”până la asigurarea protecţiei angajaţilor împotriva Covid-19”

Adrian N Ionescu

Groupe Renault România a anunţat, joi, că prelungeşte perioada de întrerupere a producţiei la uzinele Dacia de la Mioveni, pentru a lua măsuri de asigurarea… Mai mult