Autoritățile belgiene au ajuns joi la un compromis pe tema acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, acord cunoscut sub numele de CETA, a informat postul public belgian RTBF.
Potrivit Financial Times, ”compromisul” trebuie însă votat până vineri seara în parlamentele regionale pentru a putea fi susținut de guvernul belgian.
Înțelegerea „intrabelgiană”, acceptată de guvernele Valoniei și Flandrei, va fi ulterior trimisă ambasadorilor celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, urmând ca întreg acordul UE-Canada să fie validat, apoi semnat de părți.
Joi dimineața, summitul UE-Canada, la care era programată semnarea documentului, a fost anulat din cauză că până miercuri seara guvernele regionale belgiene cu aveau o poziție comună.
Guvernul valon a acceptat pănă la urmă ”instrumentul comun de interpretare” al acordului- un ”ghid” menit să lămurească majoritatea problemelor semnalate în legătură cu acordul CETA, în special cele referitoare la OMG-uri, utilizarea hormonilor în produsele alimentare și achiziții publice.
Suplimentar, valonii au primit asigurări că tribunalele de arbitraj nu vor face obiect al reglementărilor CETA.
În speranța că vor putea respecta calendarul convenit cu Canada, Comisia Europeană făcuse deja concesii valonilor, adăugând în CETA un paragraf special referitor la domeniile protecției sociale și asigurărilor, unele dintre cele mai sensibile în opinia oficialilor valoni.
Textul convenit oficial la nivelul UE prevede că dreptul de a reglementa chestiuni legate de protecția datelor și respectarea dreptului la viață privată este în continuare un atribut național, cu asigurarea respectării standardelor europene în materie.