În condițiile în care România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu autoritățile canadiene în chestiune vizelor de călătorie, Belgia rămâne singurul ostacol în calea semnării acordului comercial UE-Canada.
Guvernul valon a respins în noaptea de joi spre vineri ultima ofertă înaintată de Comisia Europeană, care încearcă să deblocheze în ultimul moment procesul de ratificare al acordului comercial UE-Canada.
Reprezentanții statelor membre au discutat și au convenit joi un nou ”instrument comun de interpretare” al acordului- un ”ghid” de 8 pagini menit să lămurească majoritatea problemelor semnalate de guvernul regional valon în legătură cu acordul CETA.
Comisia Europeană și Germania au emis declarații adiționale menite să liniștească preocupările din provincia belgiană legate de:
- folosireaOrganismelor Modificate Genetic
- utilizarea hormonilor în produsele alimnentare
- achiziții publice
Documentul transmis belgienilor a fost rezultatul a două runde de negocieri la care au participat inclusiv valonii.
În ciuda acestor eforturi, premierul valon Paul Magnette a declarat presei că va recomanda Parlamentului Valoniei să își mențină decizia de veto asupra acordului.
”Adevărat, s-au făcut câteva progrese, dar insuficiente din punctul nostru de vedere, în special în ceea ce privește beneficiile care se vor acorda companiilor americane ce au subsidiare ce activează în Canada”, a explicat premierul valon.
Paul Magnette a anunțat că va negocia direct cu Canada chestiunile rămase în suspans. ”Canadienii, în ciuda opiniei UE, au încă marjă de negociere. Ne vom întâlni vineri cu negociatorii canadieni să discutăm, să vedem dacă mai este posibil să găsim calea de mijloc și să modifiăm textul primit de noi joi”, afirmă premierul valon.
Comisia Europeană a făcut joi noi concesii valonilor, adăugând în document un paragraf special referitor la domeniile protecției sociale și asigurărilor, unele dintre cele mai sensibile în opinia oficialilor valoni. ”Am făcut ce doreau belgienii”, a explicat EurActiv un oficial european.
Textul convenit oficial la nivelul UE joi seara mai prevede că dreptul de a reglementa chestiuni legate de protecția datelor și respectarea dreptului la viață privată este în continuare un atribut național, cu asigurarea respectării standardelor europene în materie.
Cu toate aceste asigurări, președintele parlamentului valon, André Antoine, a scris pe contul de Twitter că decizia finală este numai a valonilor.
Oficialii europeni speră însă la un final fericit, în ultimele ore ale summitului UE.
Dacă Valonia va accepta prevederile acordului CETA, textul va fi semnat vineri de cei 28 de lideri UE. Ceremonia oficială a semnării acordului UE-Canada de către părți este programată deja pentru 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada.