Valoarea tichetelor de masă va crește, de la 30 la 35 de lei, începând cu 1 august, a anunțat Guvernul, luni, după prima ședință de Consiliu Tripartit la care a participat premierul Marcel Ciolacu. Următoarea majorare a acestor beneficii va avea loc la 1 ianuarie 2024, când valoarea lor va urca la 40 de lei.
Pe ordinea de zi nu au figurat subiectele grele pe care le așteptau patronatele și sindicatele, cu atât mai mult cu cât Guvernul pregătește creșteri de taxe și impozite și ar trebui să finalizeze Legea salarizării bugetarilor și Legea pensiilor publice.
Marcel Ciolacu, pentru prima oară prezent la o ședință a Consiliului Tripartit, a fost asaltat de cererile partenerilor sociali. La întrebările legate de eliminarea facilităților acordate unor categorii de angajați (IT-iști, constructori etc.), pentru creșterea veniturilor la buget, premierul a explicat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, ci abia urmează a fi analizate diferitele variante.
Patronatele au cerut ca analizele să pună în balanță câștigurile unei eventuale eliminări a acestor derogări, exemplul oferit fiind cel al construcțiilor, unde există riscul ca sectorul să rămână fără zeci de mii de lucrători tocmai când încep investițiile din PNRR, penrtu care forța de muncă este oricum insuficientă.
Prim-ministrului i s-a explicat că măsura a fost introdusă din două motive: pentru a scoate la suprafață munca la gri și la negru din acest domeniu și pentru a stopa emigrarea forței de muncă.
Sindicatele au cerut să afle stadiul anumitor reglementări importante, aflate deja în întârziere față de calendarul asumat de România prin PNRR: Legea salarizării bugetarilor și Legea sistemului public de pensii. Premierul a anunțat că până al săptămânii vor fi puse în dezbatere publică proiectele, urmând discuțiile cu partenerii.
De asemenea, sindicatele au mai solicitat un contract colectiv de muncă la nivel național și o grilă de salarizare minimă, pentru ca remunerațiile să nu se mai polarizeze în jurul salariilor minime.
Creșterea valorii tichetelor, puțin defazată față de planul inițial
Planul inițial al coaliției era ca tichetele de masă să crească la 40 de lei, începând cu 1 iulie. „Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”, scria premierul Nicolae Ciucă pe Facebook, pe 1 mai.
Era înainte ca Finanțele să constate că deficitul bugetar pe primele cinci luni ale anului 2023 a crescut la 37 miliarde lei, reprezentând 2,32% din PIB.
Au urmat creșterile salariale obținute de cadrele didactice, în urma grevei generale, care a adus certitudinea că România nu se va putea încadra în deficitul de 4,4% prevăzut în Legea Bugetului pe 2024.
(Citește și: „Deficitul la 5 luni iese în decor – să ne pregătim de modificări fiscale„)
În acest context, căruia i s-a adăugat și avertismentele Comisiei Europene referitoare la deficit, coaliția părea să amâne creșterea valorii tichetelor.
Luni, în ședința Consiliului Tripartit, partenerii de dialog social – Guvern, Patronate, Sindicate – au convenit totuși creșterea acestora, urmând ca săptămâna aceasta să fie adoptat și actul normativ necesar penrtu intrarea în vigoare a măsurii.
Marcel Ciolacu promite consultarea mediului de afaceri și a sindicatelor în cazul deciziilor importante ce urmează
În comunicatul transmis de Palatul Victoria la finalul întâlnirii, premierul este citat cu următoarea declarație: „Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele şi patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Guvernarea noastră este despre economie şi reforme în beneficiul oamenilor. Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. Vom menţine liniile stabilite prin bugetul de stat şi vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, important instrument de reforme şi investiţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, aşa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflaţiei astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflaţiei cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă şi predictibilă de susţinere a economiei şi de creştere a nivelului de trai. Sunt teme extrem de importante asupra cărora ne vom consulta permanent cu partenerii sociali”.
Pe agenda întâlnirii de luni s-au aflat subiecte precum creşterea nivelului de trai, reducerea inflaţiei, asigurarea stabilităţii economice și deschiderea mai multor apeluri de proiecte finanţate prin cadrul financiar multianual 2021-2027, conform unui comunicat al Guvernului.
Întâlnirea are loc pe fondul discutării în coaliție a unei posibile creșteri de taxe și impozite, precum și a eventualei eliminări a facilităților fiscale oferite pentru unele categorii de angajați. Toate aceste măsuri sunt analizate pentru a readuce deficitul în grafic, altfel existând riscul ca Bruxelles-ul să blocheze fondurile europene.
Consultările Guvernului cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor vor continua atât în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, cât şi la nivelul ministerelor.
Concordia, nemulțumită că pe agendă nu au fost puse și subiectele arzătoare – politica fiscală și forța de muncă
„Am avut astăzi prima întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu în formatul Consiliului Național Tripartit, alături de celelalte confederații patronale și sindicale.
Dincolo de cele două teme de pe agendă, problemele legate de asistenții judiciari și valoarea tichetelor de masă, am ridicat și altele subiecte care ne preocupă în aceste zile. Vrem să înțelegem mai bine ce dorește Guvernul în materie de taxe și impozite și am solicitat întâlniri cu ministrul finanțelor pentru a discuta reforma fiscală.
Ca reprezentanți ai mediului privat am subliniat nevoia de a fi consultați și de a putea să ne exprimăm punctul de vedere pe teme majore cu impact asupra economiei și consumatorilor, precum fiscalitate, forță de muncă etc. Ne bucură faptul că prim-ministrul a dat curs invitației noastre de a avea un dialog constant cu partenerii sociali”, a declarat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, citat într-un comunicat al organizației.
****