27 aprilie, 2017

Valoarea maximă a acțiunilor Digi Communication, care urmează să fie vândute prin ofertă publică la bursă, poate ajunge la 1,218 miliarde de lei, dacă prețul final de adjudecare va fi și cel maxim, de 56 lei/acţiune, conform prospectului ofertei publice inițiale (IPO) publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Digi Communication este acţionarul majoritar al operatorului de telecomunicaţii RCS&RDS.

Prețul minim este de 38 de lei pe acțiune, iar oferta se va derula pe două tranşe, cea a investitorilor instituţionali şi cea de retail. Prețul final al ofertei și mărimea acesteia vor fi stabilite de comun acord de companie și de acționarii vânzători, în urma consultării cu coordonatorii globali comuni ai ofertei.


Compania va fi listată la BVB cu simbolul DIGI, iar tranzacţionarea acţiunilor este estimată să înceapă din 16 mai.

Pe Tranşa Investitorilor Instituţionali, rezervată unor anumiți investitori calificaţise vor oferi 85% din numărul iniţial de acţiuni puse în vânzare.

Investitorilor de Retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maxim de 267 acțiuni oferite pe investitor, conform principiului „primul sosit, primul servit”, până la un număr total de 534.000 Acțiuni Oferite.

Investitorii de Retail au dreptul la:

  • o reducere de 7% din Prețul de Ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele 5 zile lucrătoare ale perioadei ofertei (i.e., până la și inclusiv 5 mai 2017) și
  • o reducere de 3% din Prețul de Ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în cea de-a 6-a zi lucrătoare și până la cea de-a 8-a zi lucrătoare, potrivit prospectului.

Performanțe și rating


Digi Communication N.V., compania mamă a companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, a raportat un profit net de 11,8 milioane de euro în 2016,  aproape triplu față de cel din 2015 ( 4 milioane euro), după pierderile de de 6,8 milioane euro în 2014.

Una dintre problemele companiei este gradul de îndatorare. Datoria foarte mare s-a acumulat și pentru că a fost amânat apelul la piața de capital. Datoria toală a crescut anul trecut cu aproape 10%, până la 1,239 miliarde euro. Datoriile pe termen lung ale companiei au crescut cu 13,17%, până la 746,4 milioane euro, potrivit prospectului de ofertă la Bursă .

Cea mai mare parte din sumă, de 665,5 milioane euro, este reprezentată de credite şi împrumuturi purtătoare de dobândă, inclusiv obligaţiuni.

De altfel, compania nu va da curând dividende. „Societatea intenţionează să păstreze profitul obţinut şi să reinvestească fluxurile de numerar pentru a profita de oportunităţile de creştere existente în pieţele sale principale”, avertizează prospectul.

Ooperaţiunile din România au adus venituri de 612,7 milioane euro, sau 72,7%, din veniturile  totale din 2016; din Ungaria – 137,9 milioane euro (16,4%); din Spania – 83,0 milioane euro (9,9%) ; iar din Italia – 9,2 milioane euro (1,1%).

Agenţia Standard & Poor’s a îmbunătăţit, miercuri, ratingul DIGI Communications N.V., compania mamă a RCS&RDS, la BB- cu perspectivă stabilă pe fondul performanţelor operaţionale solide.

DIGI Communications N.V.  „ar putea ajunge în 2018 la o mărime suficient de mare cât să poată atinge un flux de numerar pozitiv”, conform anunţului S&P.

Cine vinde

Fondul de investiţii Carpathian Cable Investment intenţionează își vinde aproape în întregime participația la companie, adică o aproape 19%, din deținerea totală de 20,6%, acest pachet contând pentru 91,6% din totalul ofertei.

Este, prin umrare, vorba de o operație de dezinvestire.

Printre acţionarii care vor să se retragă figurează şi familia de politicieni Dorina și Nicuşor Dorel Schealean,  care ar putea încasa cumulat circa 50 milioane de lei, la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune.

Ceilalți vânzători sunt ING Bank, Celest Limited, Yarden Mariuma, Sirian Radu-Traian şi însuși omul de afaceri  Zoltán Teszari, care controlează compania, prin intermediul RCS Management.

(Informația se actualizează)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: